Poveștile sunt privite la vârsta adultă în multe feluri: cu melancolie, cu zâmbet, cu indiferență, critic sau admirativ. Prin ochii celor mici, însă, lucrurile stau altfel. Ceea ce noi adulții numim imaginație, copiii trăiesc efectiv ca pe o realitate alternativă, ca pe o lume plină de posibilități. Pentru că se identifică – fără să își propună – cu personajele principale, sunt adeseori teleportați în lumi în care altfel ar ajunge mult mai dificil sau deloc.
Harap Alb sunt eu
Basmele folosesc un limbaj simbolic, foarte uşor accesibil de către inconştient – mai ales de cel permisiv al unui copil. În felul acesta, basmele îi pot „vorbi” celui mic despre situaţii sociale, emoţionale, despre calități sau comportamente dezirabile. Îl ajută să trăiască într-o manieră securizantă si caldă niște situații sau emoții pe care în viața reală fie nu le-a întâlnit, fie nu-și dă voie să le traiască, fie îi e teama să le experimenteze.
Câteva exemple: când copilul ne întreabă „de ce a furat Jack găina uriașului”, îi putem vorbi despre lăcomie şi despre cum este bine să ne oprim mereu la timp. Dacă întreabă „de ce Albă ca Zăpada a deschis ușa bătrânei, deși a fost avertizată de pitici să nu o facă?”, îi putem vorbi despre trufie, naivitate si nerecunoașterea pericolelor. Pericolele există pretutindeni. Totuşi, nu trebuie lăsată impresia de insecuritate. La fel, dacă întrebarea este „ce aveau surorile vitrege cu Cenușăreasa?”, răspunsul nostru poate explora şi explica gelozia şi modurile cum ea acţionează în viaţa de zi cu zi a copilaşului.
Spuneam că învăţătura este dată de basm. Basmele au darul de a-i învăţa pe cei mici despre multele lor emoții încă neexplorate în întregime. Îi învață despre posibilitatea înfrângerii tendinţelor negative şi triumful celor pozitive (adică tema atotprezentă din basme: binele înfrânge răul). Fiecare erou, bun sau rău, își are corespondentul în trăsături sau sentimente interioare celui mic. Adică: atât Albă-ca-Zăpada cea inocentă, tânără şi naivă, cât şi mama vitregă cea rea și invidioasă, locuiesc concomitent în inconştientul micuţului nostru. Basmul este o oportunitate pentru copil de a experimenta diferitele fațete ale trăirilor lui şi de a-şi consolida încrederea că ceea ce este ”bun” poate învinge ”răul”.
Citește tot articolul despre rolul basmelor în dezvoltarea copiilor pe LifeAfterWork.ro.
Voi le citiți basme copiilor?
Sursă foto: Eddie van W/ Flickr.com.