Având un tată matematician, profesor universitar, mereu mi-a fost greu să mă compar sau să mă ridic la nivelul lui în momentele în care consideram asta un obiectiv. Descoperind calculatorul la o vârsta fragedă (9 ani) m-am simțit foarte bine când vedeam că deprindeam abilități calculatoristice uneori chiar mai repede decât el.
Uitându-mă acum înapoi îmi dau seama cât de mult m-a ajutat “joaca” pe calculator de la o vârstă fragedă, cum mi-a format gândirea și m-a adus în poziția de a îmi putea susține familia lucrând ocazional în domeniul din care s-a născut și acest site pe care citești aceste rânduri.
De asemenea, mă gândesc la foștii mei colegi programatori și cât de ușor își puteau găsi un loc de muncă plătit mult peste media salariilor din România.
Dacă copilul tău e pasionat de calculatoare, chiar dacă petrece multe ore jucându-se pe smartphone sau PC/Mac, ai un super motiv să îi încurajezi pasiunea oferindu-i acces la niște super cursuri gândite pentru vârsta lui și oferite de una dintre cele mai mari organizații de profil din lume.
Vorbesc despre STEP IT Academy – o instituție de învățământ cu acoperire internațională cu specializări exclusiv în domeniul IT și programele lor dedicate pentru copii, cu metode de predare adaptate astfel încât să fie antrenante, cu beneficii care îi ajută pe copii să aibă performanțe mai bune la școală, cu focus pe orientarea profesională a viitorului tânăr, cu cele mai moderne echipamente de lucru și cursuri în grupe mici astfel încât fiecare copil beneficiază de atenție maximă – un loc în care copiii învață să aibă inițiativă, să fie responsabili și să se concentreze pe învățarea unui domeniu care le va fi super de folos în viitor.
Iată câteva despre lucrurile pe care oamenii mici le pot studia la Școala de vară Junior IT Fun Factory: Robotică (cu LEGO Mindstorms! – how cool is that?), Game Design, Web Design, 3D Modeling & Printing, Anime Studio, Dezvoltare de jocuri (limbajul de programare Scratch), Graphic Design. Descarcă programa completă.
Mentorii STEP IT Academy nu sunt niște simpli profesori, sunt specialiști în domeniul pe care îl predau, care activează în domeniu și aduc experiența lor practică în cursuri. Copiii țin legătura cu mentorii și în afara clasei prin grupuri de WhatsApp și Facebook, au loc întâlniri periodice și evoluția fiecărui copil este urmărită cu atenție.
Cifrele STEP IT Academy sunt impresionante, am fost plăcut surprins să aflu că o asemenea organizație este prezentă și la noi: 16 țări, 43 filiale, 600 profesori, 20.000 studenți și peste 80.000 absolvenți.
Cursurile se desfășoară pe tot parcursul anului în cadrul Junior Computer Academy unde copiii pot fi inițiați în domenii precum: programare, editare și procesare foto și video (nice!), grafică 2D și 3D, dezvoltare de website-uri, Python, In Tech (tehnologii inovatoare), Imprimare 3D, JavaScript, Arhitectură digitală (SketchUp), StartUp (Agile). Iată și programul de studiu complet, pe vârste.
“Junior Computer Academy este un program de învățare alternativă și pregătire pentru următorul nivel școlar al elevilor din clasele 1-8. Scopul programului de studiu este de a transforma calculatorul dintr-o jucărie într-un instrument de exprimare creativă și dezvoltare intelectuală pentru copii.”
Iar prețurile pornesc de la 365 lei / lună pentru întâlniri săptămânale de câte 3 ore – iar pentru jump-startul pe care îl pot aduce în viața omului mic de lângă tine mi se pare chiar insignifiant.
Dar nu mă credeți pe cuvânt, mergeți și vedeți – iată o oportunitate foarte bună pentru asta! Cei de la Step IT Academy organizează ocazional seminarii gratuite, ca să poți vedea care este atmosfera de la cursuri. Vezi pe blog toate evenimentele gratuite care urmează! Dacă vrei să vezi cum se desfășoară un astfel de eveniment – pe 14 iulie de la ora 10:30, STEP IT Academy organizează la sediul lor din zona Floreasca (Str. Banu Antonache 40-44), un seminar gratuit cu tema “Cum să devii web developer”:
Teme de interes pentru copii:
- Pașii necesari pe care trebuie să îi faci pentru a deveni WEB Developer;
- Software-ul necesar pentru un web designer: Sublime Text Editor, NotePad++, Adobe Dreamweaver;
- Ce sunt site-urile și cum se integrează acestea în viața noastră;
- Structura unui site;
- Exercițiu practic de programare în HTML și CSS
Teme de interes pentru părinți:
- Proiecte realizate de copii în cadrul taberelor de vară din edițiile precedente;
- Povești de succes (Lucian Gheorghe și Mihai Enache);
- Ce înseamnă programul Teacher Asistant;
- Despre Junior IT Fun Factory 2018;
- Despre MIX IT Summer Camp 2018;
- Ce presupune dezvoltarea de soft skills la copiii pasionați de IT.