Sa scrii despre copii e simplu si nu prea. As spune ca e mai simplu sa vorbesti despre ei…. oare de ce e mai simplu sa vorbesti decat sa scrii? N-ai putea sa scrii ce vorbesti? Nu sunt aceleasi ganduri, tot ale tale?
Si raspunsul sta in diferenta pe care o face gestul, mimica, tonul, pasiunea, energia. Intr-un cuvant, EMOTIA.
Sa transmiti emotie cu buna stiinta ca adult e greu de facut. Copiii insa o fac asa de usor si natural incat ne intriga uneori. Pentru ei e simplu sa fie ei insisi, sa se exprime, sa lupte, sa se faca auziti, sa ceara ce li se cuvine. Iar noua, ne este greu sa-i intelegem mai ales in primii ani de viata cand ei nu vorbesc inca fluent. Iar a intelege un copil inseamna sa intelegi ce simte el si inainte de toate, ce simti tu, ca adult.
De aceea sunt importante emotiile.
In viata, deciziile tin cont de unele criterii rationale insa decizia finala este luata emotional, cerand ulterior ajutor ratiunii sa vina sa intareasca argumentele emotionale. Astfel, viata ne este guvernata de emotii, care ne conduc la tot pasul, fie ca le dam importanta, fie ca nu, fie ca ne genereaza un zambet, fie o incruntare.
Cum traducem gandurile copiilor despre emotii. Dialog despre emotii:
Adultul: E normal sa fii furios… si eu sunt cateodata
Copilul: Asta e bine ca nu sunt singur… dar ce inseamna furios?
Adultul: Furios poti deveni atunci cand cineva iti ia jucaria fara sa-ti ceara voie
Copilul: Aaaaa… ce bine ca are un nume! Deci am voie sa fiu furios?!
Adultul: Bineinteles, toti oamenii pot fi furiosi cateodata…
Copilul: Si atunci de ce imi zici ca nu pot sa lovesc cand sunt furios?
Adultul: Sunt multe lucruri pe care le poti face cand esti furios, ca sa te calmezi. Unul din ele este sa numeri pana la 10 si sa respiri adanc de cateva ori.
Copilul: Dar e greu… e mai simplu sa lovesc. Imi trece mai repede!
Adultul: Eu o sa fiu langa tine sa te ajut si dupa cateva incercari, va fi mult mai simplu sa te calmezi.
Copilul: Ce bine ca e langa mine si ca nu sunt singur in treaba asta!
Recunoscand emotia, ai facut primul pas catre a o gestiona corect. Si cati dintre noi reusesc sa faca asta? adulti fiind…
O carte pentru parinti si copii
Proiectul cartii Recunoaste Emotia a inceput din dragoste pentru propriul copil si din preocupare pentru alti copii care vor gasi in aceasta carte un suport real pentru a-si identifica propriile emotii si mai ales a invata cum sa le gestioneze.
Asadar, primul volum Sunt copil. Cum ma simt? este destinat copiilor intre 2 si 6 ani si contine 10 emotii si zeci de situatii insotite de recomandari pe intelesul copiilor.
Detaliile despre lansare si unde veti putea gasi cartea, vor aparea curand.
Despre Corina, mama lui Petre si autoarea Sunt copil. Cum ma simt?
Am conceput aceasta carte prin prisma rolului de parinte preocupat de dezvoltarea emotionala sanatoasa a copilului meu in varsta de 5 ani.
Cartile citite, cursurile si conferintele de parenting la care am participat au mers toate in aceeasi directie – ca o relatie sanatoasa si de lunga durata cu copilul se contruieste prin conectare, prin empatie, prin intelegere. Si ca acestea sa existe, e nevoie sa intelegem trairile copilului si sa-l facem si pe el familiar cu ceea ce simte.
Asa s-a nascut aceasta unealta utila pentru parinti dar mai ales pentru copii.