Am văzut multe femei cumpărând haine pentru copii din SH-uri şi m-am gândit să-mi întreb şi câteva cunoştinţe despre acest lucru. Iată ce am aflat:
Irina (contabilă ,30 ani) – “I-aş lua copilului meu doar jucării din plastic de la second hand”
Irina are un băieţel de aproape doi anişori şi nu i-a cumpărat niciodată copilului ei haine de la SH din cauză faptului că băieţelul este mai bolnăvicios iar ei îi este frică să cumpere haine sau încălţări la mâna a doua. În plus, Irina îşi permite să-i cumpere fiului ei tot ce acesta îşi doreşte. Singurele lucruri pe care le-ar cumpăra ar fi jucariile din plastic şi asta pentru că le poate dezinfecta usor, fie cu soluţie specială, fie cu alcool sanitar. Deşi nu cumpără haine second hand, Irina primeşte şi dă mai departe haine de copii la alte mămici pe care le cunoaşte şi de la care ştie că e in siguranţă să primească.
Graţiela (profesoară 38 ani) – „I-am cumpărat fetiţei mele gecuţe şi mobilier pentru copii”
Graţiela are o fetiţă de 3 ani căreia cam de la 2 ani îi cumpără din magazinele de second hand, gecuţe de iarnă sau pantalonaşi, care de altfel au preţuri prea mari în magazine şi de multe ori au o calitate mai bună faţă de haine noi, spune ea. În afară de hainuţe, Graţiela i-a cumpărat fetiţei ei şi mobilier de copii cu articole din plastic. Procentul de haine de la second hand este de 15 %, restul împărţindu-se în hăinuţe luate de la alte mămici şi hăinuţe noi. Calitatea şi pretul o determină pe Graţiela să cumpere de la second hand, iar cand vine vorba de curăţarea acestor haine, mămica spală hainele la 90 de grade şi foloseşte solutii dezinfectante pentru încălţăminte.
Ioana (redactor 23 ani) – “I-aş cumpăra copilului meu haine de la SH”
Ioana încă nu are încă un copil, dar îşi cumpără pentru ea haine de la magazinele second hand. Ioana ar cumpăra haine pentru copilul ei de la SH pentru că sunt ieftine şi pentru poate găsi cu uşurintă chiar şi haine de firmă. În afară de haine, Ioana nu ar cumpăra altceva de la magazinele cu produse la mâna a doua, iar până când copilul nu ar capătă imunitate, nici nu ar lua in calcul achiziţionarea acestor haine. Ca metodă de igienizare, ea își spală hainele la 90 de grade pentru a le curăța.
Adela (şomeră 26 ani) – “Nu am încredere în hainele de la second hand”
Adela are un băieţel de 5 anişori şi nu cumpără nici pentru ea, nici pentru fiul ei haine de la second hand, pentru că este reticentă şi nu are încredere în modul de igienizare. Ea spune că preferă să evite achiziționarea a astfel de hăinuțe, pentru a-l proteja pe cel mic de probleme.
Aşadar multe femei cumpără haine sau jucării de la second hand, motivele principale fiind preţurile scăzute, dar şi diversitatea hainelor şi jucăriilor. Totuşi există şi persoane reticente, pentru care preţul mic înseamnă să-şi asume un risc pentru copil, lucru inacceptabil.
Tu ce părere ai despre cumpărarea hainelor sau jucăriilor pentru copii din magazinele cu produse la mâna a doua?
Sursa foto – lhuiz/ Flickr.com
Cred ca primul lucru care ar trebui spus este ca hainele SH sunt foarte variate ca si calitate. De la hainute pe care nu te-ar lasa inima sa le dai nici degeaba pana la hainute care sunt noi doar ca nu au eticheta (in general au fost purtate o singura data).
Deasemenea, sunt si multe tipuri de haine: geci, bluze, treninguri, etc. Unele se preteaza pentru a fi vandute sh, altele nu.
Eu am luat pentru copilul meu astfel de hainute si da, nu intotdeauna am fost multumit, dar de cele mai multe ori a fostul totul ok.
Un alt lucru de stiut: este ca dintr-un transport de hainute second hand doar 20% sunt intr-adevar de calitate si acest 20% ajunge foarte rar in magazinele de pe strada.
In urma cu doua luni am lansat si un mic magazin online unde vand hainute de copii second hand, noi si outlet dar la capitolul second hand aduc numai din acel 20% si numai ce mi-ar place mie ca parinta (dpdv al calitatii). Surpriza a fost ca intr-o proportie de 70% clientii prefera hainutele second hand, mai reticenti la prima comanda (luau doar 1-2 produse) dar apoi, dupa ce au vazut calitatea produselor, au inceput comenzile serioase.
M-as apuca sa dau sfaturi pentru doritori despre cum sa alegi hainutele second hand ca sa te asiguri ca este totul ok dar deja am scris prea mult 🙂
Daniel – poti sa ne dai sfaturile respective sub forma unui articol pe care il vom publica cu drag. Si da e ok sa dai si numele magazinului tau in articol 😉
parerile in ceea ce priveste hainele de la seccond hand sunt foarte diversificate. Sunt persoane care nu ar intra sub nici o forma intr-un astfel de magazin, de frica ca achizitionarea hainelor seccond hand ar fi asociata cu saracia (si da, aici intervine si snobismul) si altele pentru care seccond handul este aproape sigurul loc de provenienta al garderobei lor… si sunt foarte mandre de asta.
Recunosc ca o lunga perioada m-am situat in prima categorie. in ultimul timp insa intru cu placere tot mai des in astfel de magazine – am si vreo doua preferate – si sunt absolut incantata de ceea ce gasesc. Selectia de haine este foarte variata, la fel si calitatea lor. Insa dupa ce am scotocit bine toate rafturile magazinului, si dupa ce am filtrat maldarul de haine de calitate mai mult sau mai putin indoielnica, este imposibil sa nu plec acasa cu ceva de-a dreptul deosebit, si mai ales de calitate buna. Iar ceea ce ma incanta cel mai mult este unicitatea lui. Nu este un produs de serie pe care o sa-l mai cumpere inca 20 de persoane din acelasi magazin din mall.
Cat despre copil… deocamdata al meu "e pe vine", asa ca nu am apucat sa scotocesc inca magazinele SH in cautare de hainute pentru el… dar o sa va anunt atunci cand o voi face 🙂