Nu este niciodată prea devreme să începeți să citiți copiilor. Chiar dacă vi se par prea mici, că nu ascultă sau că nu înțeleg, ei în timp, vor asocia momentul de liniște, îmbrățișare și poveste cu un moment deosebit de conectare, pe care îl petrec cu voi.
Să nu încetați să le citiți copiilor chiar și când mai cresc și învață singuri să citească. Mai ales atunci! Studiile arată că acei copii cărora părinții le citesc în continuare, chiar dacă sunt suficient de mari să o facă singuri, au mult mai multe șanse să dezvolte dorința de a citi ei singuri și de a-și face un obicei zilnic din asta.
Nu subestimați puterea cărților și nici pe cea a imaginației. Urmăriți preferințele copiilor chiar dacă va trebui să citiți aceeași carte sau poveste vreo două săptămâni la rând. Sau poate mai mult. Totul are un sens pentru copil. Are nevoie să integreze conceptele, să repete aceleași idei, să audă permanent că se termină cu bine povestea, să vadă aceleași imagini care să îi ofere vizual o poveste în sine.
Indiferent unde le citiți și pe ce instrument, că sunteți în pat, la culcare, că sunteți în autobuz, pe o băncuță în parc, la masă sau în colțul special amenajat pentru citit, indiferent că citiți de pe o carte, de pe calculator sau o tabletă sau poate chiar inventați o poveste…important este să îi dați acces copilului, cât mai mult, în lumea imaginației. Copiii acolo trăiesc o mare parte din timp și este important să le oferim acele povești care să îi ajute să proceseze emoții și sentimente și să învețe să relaționeze cu ceilalți, prin modelul eroilor din cărți.
Iată care sunt poveștile:
Aventura lui Leo în Munții Pernelor de Puf
Băiețelul Leo porneşte într-o aventură pentru a-l salva pe prietenul lui cel mai bun, Urechilă, din Munţii Pernelor de Puf. Folosindu-şi toată puterea și priceperea, Leo îl scoate pe Urechilă din prăpastie. La final, amândoi se pun la odihnă, bucuroși că au trecut printr-o așa mare aventură.
Mia și Bagheta Magică
În timp ce desenau, Mia și Urechilă au auzit un zgomot dinspre fereastră unde au găsit o micuţă Zână, zgribulită şi udă fleaşcă din cauza furtunii ce tocmai se potolise şi în urma căreia îşi pierduse bagheta magică. Mia împreună cu Urechilă au ajutat-o pe Zână să-şi recupereze bagheta din gaura şoriceilor. Atunci când ai un prieten pe care să te bazezi, poți să faci orice, chiar să intri și în gaura șoriceilor (și să-ți învingi frica).
Leo și săritura de la trambulină
Lui Leo îi place tare mult să facă sărituri în apă. Împreună tatăl său și cu Urechilă, se duc spre piscină. Echipat cu crema magică, Leo sări atât de sus încât se pomeni în mijlocul unui stol de vrăbii. Intrând în apă, întâlnește tot felul de animale marine. Pentru că a sărit atât de sus și atât de puternic, Leo a stârnit un val de apă atât de mare încât îl făcu leoarcă pe Urechilă.
Mia și Zâna în jurul lumii
Mia și micuţa Zână pornesc într-o călătorie magică pe tot globul. Aventura începe în deşert, unde cele două se amuză văzând o cursă de cămile, continuă la Polul Sud unde un grup de pinguini alunecă veseli pe gheaţă şi se sfârşeşte deasupra oceanului, unde Mia şi Zâna se împrietenesc cu simpaticii delfini. Ce contează că Mia a stat doar în sufragerie și a ”călătorit” imaginar într-o cutie de carton ce era avionul ei? A fost o aventură pe cinste.
Mia, Leo și gripa iepurească (doar în varianta online)
Starea de răceală a cuprins pe neaşteptate întreaga familie. Întâi Mia, tatăl, Leo, mama şi, mai apoi, Urechilă. Grijulie, Mia încercă să-l facă pe Urechilă să se simtă mai bine, punându-i o bobiţă de cremă pe nas. Într-un final, când văzu că mama pregătise un tort de morcovi absolut delicios, se însănătoşi “ca prin minune”.
Timpul petrecut alături de cei mici este prețios. Indiferent că ieșiți la o plimbare, vă jucați în bucătărie, plecați într-o călătorie imaginară prin vreo țară îndepărtată sau citiți o poveste, totul este important pentru copil, pentru că faceți totul împreună, în momente care nu se mai întorc. Totul se transformă în amintiri frumoase, care se păstrează pentru totdeauna.