Polemica: #mamabuna vs #mamarea, #mamaperfecta vs #mamamainstream. Obositoare dezbatere, urat “razboi”. De fapt, inversunarile de o parte si de cealalta vor exista atata timp cat fiecare va crede ca detine adevarul. O mama va fi inversunata si isi va sustine credintele si conceptiile, dobandite sau imprumutate, asimilate sau nu, in fata oricui va indrazni sa ii conteste calitatea de mama. Calitatea de mama este contestata nu numai de catre alte mame (prin cuvinte, gesturi, priviri) cat si de familie (partener, bunici, alte rude) sau alte persoane (cu sau fara copii proprii).
O mama”mainstream” este acea mama care crede si face ca majoritatea mamelor din tara asta, cu bune si cu rele, cu sfaturi de la mamele proprii, cu indicatii de la pediatri, pshihologi si alte cadre acreditate (sau nu) in cresterea/sanatatea copiilor. Si asta nu e un lucru rau, de cele mai multe ori.
Da, sigur, putem intra in polemica: lapte praf, nu-l tine in brate ca se-nvata, nu-l lua in pat cu tine ca nu mai scapi de el, lasa-l sa planga sa faca plamani, te santajeaza, te manipuleaza, e obraznic, e razgaiat… Asta este ceea ce se intampla acum la noi… Ca ne place sau nu ce auzim, asta e o realitate. Trendul merge catre: <alapteaza-l la cerere>, <tinutul in brate nu rasfata ci acopera nevoile copilului>, <copilul nu este razgaiat ci are un tantrum iar exprimarea emotiilor este sanatoasa>, <nu, un copil nu este urat cand plange>… Informatiile acestea insa nu circula chiar peste tot sau daca circula nu sunt (inca) adoptate de marea majoritate. Nu acesta este mainstreamul…
Si asta o spun statisticile oficiale (vezi rata foarte scazuta a mamelor care alapteaza), vezi situatiile din fiecare parc in care mergi: amenintari, lovituri, urlete, devalorizari etc.
Acum, pe bune, ce daca suntem o mana de parinti (in comparatie cu multimea de parinti din Romania), aici, in online, parinti care au aflat cat e de nasol sa iti agresezi copilul (verbal, fizic sau emotional) si care se straduiesc sa nu o mai faca?… Aceiasi oameni carora li se adreseaza conferintele si workshopurile de parenting sau dezvoltare personala…Si sunt in fiecare an si aproape in fiecare luna astfel de evenimente… Nu toata lumea rezoneaza cu ceea ce spun specialistii. Nu toata lumea are resurse pentru a-i asculta si vedea live. Unii prefera cartea, altii nici nu stiu ca s-a tradus si in limba romana… Dar cine ajunge la marea aia majoritate? La oamenii aceia pe care ii vezi in toate parcurile, locurile de joaca, chiar si restaurante, gradinite, scoli, mijloace publice de transport…? Cum ajunge informatia asta ca lucrurile s-au mai schimbat. Ca recomandarile sunt altele. Ca s-au facut studii ca acei copii batuti si devalorizati nu cresc asa oricum, bine, ci, din contra, vor avea prea multe lucruri de reparat la varsta adulta (asta in cazul bun in care vor stii ca au de reparat). Cum ajungi cu informatia asta potrivita copiilor de acum? Cum faci sa schimbi ceva din viitorul copiilor care vor veni? Cum faci sa opresti palma aia peste ceafa sau acel “esti prost” sau “nu te mai iubesc daca…”?
Pe unde trebuie sa apari? La tv? In reviste sau ziare de scandal? Pe afise in parcuri? Cum ajungi la main-stream? Aveti vreo idee?
 
Featured Image