Born Abroad este o campanie care adună povești despre nașteri din întreaga lume. Sunt experiențele unor mame românce care au nascut în străinătate. Pe toate le cunosc, îmi sunt prietene vechi, colege de școală generală, de liceu sau facultate, colege de muncă sau fete pe care le-am cunoscut întâmplător, dar am ramas prietene. Am adunat poveștile lor într-o serie de articole pe care le voi publica săptămânal, cu convingerea că vor fi de ajutor mamelor din Romania să afle cum este nașterea în alte țări.
După ce am aflat experiențele de naștere a două mame, din Canada, Austria și Italia, azi vă invităm să citiți o a treia poveste din campania #bornabroad, din Marea Britanie. Gazda noastră este o mămică care a adus pe lume doi băieți: primul prin naștere naturală iar al doilea prin cezariană de urgență. Deși cele două experiențe au fost foarte diferite, în ambele situații mama a avut din partea personalului medical multă susținere, răbdare, calm și au ajutat-o cu încurajări și multe vorbe frumoase.
MONITORIZAREA SARCINII ȘI PREGĂTIRILE PENTRU NAȘTERE
După prima ecografie în care se constată că sarcina este în evoluție, primești prin poștă toate programările pentru testele și ecografiile de făcut în timpul sarcinii. Dacă se întâmplă să lucrezi în ziua programării angajatorul este obligat să îți dea timp liber plătit și nu te poate obligă să îți iei zi de concediu sau să te facă să recuperezi. Angajatorul mai este obligat, din momentul care află că ești însărcinată, să se asigure că ești în siguranță la locul de muncă prin a identifica și a elimina orice pune în pericol gravidă cât și fătul.
Când vine timpul de alege unde vrei să naști, dacă e la spital sau într-un centru de nașteri. Poți face o programare să vizitezi locul și bineînțeles să ți se răspundă la întrebări dacă există. Eu am ales să nasc într-un centru de nașteri special amenajat chiar în incinta spitalului. Este un centru condus de moașe, în care ai tot confortul necesar ca să te relaxezi și să ai parte de o naștere cât mai calmă și plăcută. Poți alege să naști normal sau în apă, dar aici nu se poate face epidurală. Dacă nu poți suporta durerile și este nevoie de anestezie epidurală sau apar probleme în timpul travaliului, atunci mama este transferată imediat în spital. Mai jos aveți un filmuleț în care puteți vedea cum arată un astfel de centru.
Atât la prima naștere cât și la a doua, chiar dacă a fost cezariană, copilul nu pleacă de lângă mamă nici o clipă. Contactul cu mamă e foarte important chiar din primele clipe. Piele pe piele, sau cum spun ei” skin to skin contact” are beneficii pentru bebe: reglarea temperaturii, a bătăilor inimii, calmează bebelușul și nu în ultimul rând ajută foarte mult pentru alăptare.
Alăptarea se poate face imediat după ce bebelușul s-a născut. Eu am alăptat după 10 minute de la naștere la primul copil, iar după cezariană am alăptat după o oră.
ÎNGRIJIREA DUPĂ NAȘTERE
Dacă totul decurge normal poți plecă acasă chiar după câteva ore de la nașterea naturală, dar dacă tu simți nevoia că mai vrei să stai nu te da nimeni afară. Tot în spital primești informații despre înregistrarea copilului pentru certificat, dar nu e obligatoriu să o faci atunci în spital. Ai timp de 6 săptămâni să înregistrezi copilul la biroul de înregistrare local sau în spitalul unde ai născut cu programare în prealabil.
După ce ne-am asigurat că totul e ok am plecat acasă. Nu ai voie să pleci dacă nu aduci scaunul/scoică pentru masină pentru a putea călători în sigurantă. Cam totul se bazează aici că siguranță e pe primul loc.
Încă de la spital am fost informați că o să primim vizite de la asistente și moașă. Încă din a două zi am fost vizitați acasă de o asistentă specializată în creșterea copiilor, am fost vizitată de moașa și bineînțeles de asistenta cu alăptarea. Toate se asigură că mamă și copilul sunt în siguranță pe o perioadă de câteva săptămani. Tot acasă se cântărește bebe regulat, se fac anumite teste de sânge. Se asigură că mama nu intră în depresie postnatala și dacă se întâmplă primește ajutor adecvat. Mama este încurajată să meargă la întâlniri periodice organizate pentru proaspete mămici. Acestea au rolul de a ajuta mama să socializeze cu ale mame, să afla informații despre îngrijirea bebelușului, dar mai ales să vezi că nu ești singură, pentru că la început este greu, este o schimbare totală în viață.
Chiar dacă cele două nașteri au fost foarte diferite, cel mai mult m-a ajutat calmul și blândețea cu care mi-au vorbit moașele și încurajările personalului medical. Este foarte important să te simți susținută, să ți se dea încredere și să știi că indiferent de situație, vor lua cea mai bună decizie penru tine și copil. Citește continuarea pe Anca’s Diary.