Am început cu o întrebare și continuăm cu alta – Care sunt „ingredientele secrete” cu ajutorul cărora ai succes într-un business pe online? Perseverență, încredere, multă muncă și extrem de mult devotament ar fi răspunsul cel mai apropiat de cel corect, nu? Și toate acestea conduc la zero timp pentru tine. Și dacă mai luăm în calcul și un kinder, situația devine din ce în ce mai similară cu Mitul lui Sisif. Nu de alta, dar în 24 de ore nu ai avea timp nici să îți amintești că exiști.
Să le luăm pe rând
Ți-ai dorit dintotdeauna să nu mai lucrezi pentru alții și să faci ceva pentru tine și cei dragi. După cel puțin cinci job-uri prost plătite (unde fișa postului a fost atașată doar din instinct de CEO la contractul pe care l-ai semnat, pentru că și el știa încă de la bun început că nu este așa) ai decis să îți iei inima în dinți, atâta cât mai ai după ce mare parte din ea s-a dus pe orele suplimentare la birou, și să pui de un business pe online. Te gândești că nu îți poate merge mai rău de atât, măcar că vei lucra pentru tine și vei vedea care sunt suișurile și coborâșurile unei afaceri. Vei învăța din toate astea și, la un moment dat, tot vei reuși.
Au trecut câteva luni și startup-ul îți merge destul de bine. Când spun „destul de bine” mă refer la faptul că ai cunoscut deja oameni care te ajută, ai primit ceva software gratuit pentru început de drum, ai mai luat și finanțare de la UE și ceva, ceva se mișcă. Te simți împlinit și bagi mâna’n foc că dacă ai lua-o de la capăt ai merge pe același drum (poate exceptând momentul în care ai fost de acord la fostul job că salariul tău a fost tăiat pe motiv de criză).
Și rândul numărul doi
Rolul de părinte nu este un job full time, nici part time, este parte din tine și acea părticică stă ascunsă bine până când, „în urma unui interviu cu multe emoții și după o perioadă de probă care va dura mai mult sau mai puțin cu la fel de multe emoții” iese la suprafață și te învăluie din cap până’n picioare. Și atunci te vei bucura cu fiecare celulă din corpul tău, iar „împlinirea” -pe care băgai mâna’n foc că ai simțit-o cu adevărat atunci când ai semnat primul tău contract pe o sumă cu multe zerouri în coadă- ți se pare mai banală decât schimbatul unui scutec.
Aici nu există nici rețele miraculoase cu pași stricți, nici finanțări de la UE și nu te scapă nici măcar un contract cu o persoană extrem de importantă din breasla ta. Aici ești doar tu cu kinderul, care se uită cu ochii mari la tine, moment în care simți că rolurile s-au schimbat și că în loc să-l înveți să spună „mama” sau „tata” te învață el pe tine ce înseamnă „încrederea oarbă” și „dependența de cineva”. După o zi în care ai spălat mai multe scutece decât știai că ai cumpărat și micuțul adoarme lângă tine, nu te mai gândești la cardul de credit ori la contractele pierdute.
- Ultimul model de telefon corporate? Nu mai bine niște scutece și o cutie de lapte praf?
- Vacanță în străinatate la hotel de 5 stele? Poate un weekend cu multe desene animate și cu un pici care adoarme lângă tine?
- Cel mai nou model de laptop? O petrecere cu mulți kinder?
Antreprenor online sau părinte full time? Sau amândouă?
Jason Calacanis ne oferă o soluție, el spune cam așa
Orice situație aflată între cele două și vei ajunge extrem de obosit/ă, deci nu tocmai o persoană fericită. Dacă vrei să reușești ca și tânăr antreprenor, așteaptă până când ai împlinit deja 30 de ani și abia atunci poți să te gândești la kinderi.
Voi ce spuneți? Care ar fi soluția?
℗ Fie ca este vorba de servicii de securitate in munca SSM, servicii de prevenirea si stingerea incendiilor PSI-SU, evaluarea riscurilor de accidentare si imbolnavire profesionala, instructajul pentru angajati sau protectia muncii, medicina muncii sau resurse umane, PREVENTO vine in intampinarea nevoilor tale pentru a evita orice neplacere.
Concluzia, din punctul de vedere al lui Jason Calcanis, este cam așa
– Dacă vei avea un copil până la 30 de ani, ai și un startup dar nu ai resurse (și prin resurse nu se referă doar la bani, ci la toate resursele de care o persoană are nevoie – suport din partea părinților, a prietenilor, o locuință sigură etc.) nu vei reuși. Asta nu pentru că tu nu vrei asta și o faci dinadins, ci pentru că așa se întâmplă.
– Dacă ai peste 30 de ani, ai un pitic și ai parte și de resurse, vei reuși și să ai un startup de succes.
Așadar "resurse"=sprijin din partea celorlalți, locuință, bani
🙂 Sper că am reușit să te lămuresc.
Mulțumim pentru cuvintele frumoase de la final! 🙂