Cine mă cunoaște, știe foarte bine cât de mult prețuiesc ordinea și spațiul din casă. Și la fel de mult, curățenia. De când cu copiii în viața noastră, timpul pentru ordine și curățenie s-a redus foarte mult. Pentru că, nu-i așa, sunt lucruri mult mai importante de făcut, într-o zi, decât șmotru prin casă.
Petrecem mult timp pe acasă – cu vacanțele, cu programul scurt de școală al domnișoarei, cu programul de ”joacă și iar joacă” al juniorului, cu work-at-home mom & dad, cu gătit de 2-3 ori pe zi, aproape în fiecare zi, cu prieteni mari și mici care vin în vizită, cu pisica, cu cățelul. Dacă m-aș ocupa doar de treburile casei, aș putea petrece, lejer, jumătate de zi, în fiecare zi, cu aceste activități. Nu am ajutor extern în casă (curățenie, gătit, călcat etc), suntem doar noi doi – adulții, bine, câteodată și copiii. Și nu, nu-ți ajunge timpul, în cursul unei zile, să le faci pe toate. Așa că, am învățat cum să fiu eficientă și extra-eficientă, dacă pot să spun așa, pentru că… nu am încotro.
Ce fac pentru a menține casa ordonată și curată
- Cât mai puține lucruri în casă înseamnă cu atât mai puține lucruri de strâns. Și aici nu mă refer doar la jucării, haine și alte lucruri de copii ci și la ce folosim cu toții, în casă, la ustensilele și vasele din bucătărie, la covoare și preșuri din casă, ș.a.m.d.
- 10 minute – obiceiul de strâns prin casă. Mă străduiesc ca seara, înainte de culcare, să îmi aloc câteva minute pentru a strânge prin casă :haine murdare de pus în coșul de rufe murdare, hârtii și alte mărunțișuri puse la locul lor, hainele curate puse în dulap, vasele nespălate în mașina de spălat vase. Pe cât se poate și jucăriile, puse la locul lor, asta dacă nu am apucat să o facem după ce s-a terminat jocul/joaca. Câteodată nu-mi iese chiar ca la carte, dar de cele mai multe ori, facem câte o tură prin casă, 5-10 minute, în fiecare seară și astfel reușim să menținem ordinea. Iar dimineața, pe cuvânt, este absolut minunat să te trezești și să simți că poți să respiri, că ai spațiu, că se vede bine lumina…și mai ales, podeaua. Așadar, pentru dimineți ușoare și ordonate, deci…
- Bucătăria. Bucătăria este al doilea loc în care ajungem dimineața. De aceea, pentru mine, este foarte important să fie cât mai luminoasă și cât mai curată. Cât se poate, cum ziceam… Dar este atât de bine să pregătesc cafeaua, smoothie-ul sau micul dejun într-un spațiu aerisit, liber de lucruri inutile sau de vase murdare. Îmi dă o stare de bine și de început ziua cu dreptul.
- Curățenia. Primul criteriu este: cât se poate de des – pentru că dacă este rar, este mai greu de făcut – lucrăm mai mult la a scoate casa la lumină. Al doilea criteriu: cât de rapid se poate. Și pentru acest lucru, am ales să avem cât mai liberă podeaua – chiar și de covoare sau preșuri – și acelea pe care le avem, cel din living este din bambus și se poate spăla cu mopul, iar celelalte sunt covorașe mici, țesute, care se scutură repede. Altfel, tot ce ne mai trebuie: un aspirator eficient și un mop bun.
Am testat mopul cu abur Moppy de la Polti
Folosim mop cu abur de un an și jumătate și, indiferent de forma lui sau firma de la care provine, mi se pare una dintre cele mai mari invenții care există. Zilele acestea am testat un mop cu abur Moppy de la Polti și vreau să vă povestesc și vouă.
În primul rând, dacă încă nu știați că aveți nevoie de un mop cu abur, vă spun eu: aveți mare nevoie de el dacă în casă este preponderent gresie și/sau parchet și mai puțin dacă aveți mochetă prin toată casa. Chiar și așa, dacă aveți de spălat doar o bucătărie și o baie și tot este foarte util.
Ce este un mop cu abur și la ce folosește
Mopul cu abur, fără fir, Moppy, de la Polti [link cu afiliere] este format din două părți: o bază cu aburi și mopul propriu-zis – lavetă cu băț telescopic. Astfel, nu mai este nevoie de găleată cu mop clasic, nu mai trebuie să spălați și să stoarceți și să lăsați dâre de apă, care se usucă greu. Nu trebuie să vă faceți griji că spălați gresie, parchet sau – surpriză – că spălați vertical – pereți de faianță, uși, dulapuri etc. Și, altă surpriză: nu mai trebuie să folosiți niciun fel de detergent de curățare. Pentru că mopul cu abur spală doar cu abur. Laveta încărcată cu abur fierbinte spală și curăță super ecologic.
Ce ne-a plăcut
- Este foarte ușor de folosit – trebuie doar să poziționezi suportul cu laveta din microfibră în locul special, pe baza care generează aburi și astfel, se igienizează laveta, pentru a curăța ce suprafețe doriți.
- Laveta din microfibră se prinde foarte ușor pe suport, printr-un sistem (arici) dublu și suficient de lung, astfel încât, să nu se uzeze după câteva folosiri.
- Este nevoie de doar 20 de secunde pentru ca aburul să pătrundă în lavetă, astfel încât să o umezează și să o igienizeze, fiind astfel pregătită pentru utilizare. Pe baza cu abur sunt două semnale luminoase care te anunță când se încarcă cu abur și când este laveta gata de folosit.
- Se poate folosi, practic, pe orice tip de suprafață care este rezistentă la căldură. Și da, și pe parchet sau pe uși, pentru că nu rămâne apă pe ele ci doar o ușoară umezeală de la abur.
- Are o funcție – cu o lavetă specială (electrostatică) de captare a prafului. Practic, peste suport se pune această lavetă, o folosești la șters praful (fie că este sub pat sau pe dulapul din bucătărie, așa cum am testat noi), lavetă care apoi se aruncă.
Noi am testat mopul chiar prin toată casa:
- pe gresie mai curată sau mai murdară, prin toată casa;
- pe peretele din sufragerie (în video puteți vedea cum am curățat urmele de creioane cerate de pe un perete – înainte am încălzit locul cu aer cald de la uscătorul de păr – da, am văzut într-un filmuleț că asta este o metodă de curățare a urmelor de creioane cerate – apoi am spălat locul cu mopul cu abur Polti);
- ne-am jucat și pe ușa de la frigider, care s-a curățat de urme – pe ușă am dat la un moment dat cu un spray de bucătărie, ecologic, ca să înmoaie puțin grăsimea și apoi am revenit cu mopul și s-a curățat foarte frumos;
- pe scări – unde chiar aveam o mare problemă că nu este ușor de aspirat și spălat, dar cu mopul cu abur Polti am spălat foarte repede și foarte bine. De asemenea, tot pe scări era o pată mare de înghetață uscată, căzută din mâna juniorului, pată pe care am înmuiat-o cu un pic de spray de bucătărie, pentru că sincer, stătea pe scări de aproape 2 zile… please, don’t judge 🙂
- pe parchet și pe pereții de faianță de la baie (pereți pe care, tot sincer, nu îi spăl des deloc, tocmai pentru că mi se pare așa de mare suprafața și de mare efort. Un astfel de mop cu abur care funcționează și pe verticală mi se pare chiar foarte fain de folosit)
Ce ne-a plăcut mai puțin
- nu se montează chiar foarte ușor. Adică – odată montat – fixat, îți recomandăm să nu-l mai demontezi prea curând. Spre exemplu, bățul telescopic intră destul de greu în suportul pentru lavetă. De asemenea mânerul în baza cu aburi. Aceste lucruri însă nu sunt deranjante dacă nu ai nevoie să îl demontezi prea des (pentru transport sau depozitare).
- manualul de instrucțiuni nu este și în limba română (este în engleză, italiană, germană). Mă gândesc la persoane cum sunt părinții mei, care nu prea știu ei limbi străine. Pe de altă parte, cu puțin ajutor, cam știi repede ce ai de făcut, cum se curăță, cum se îngrijește etc.
- pentru că baza care generează aburi este fixă – are nevoie să fie conectată la priză, iar atunci când treci dintr-o cameră în alta sau de la un etaj la altul, este nevoie să muți baza într-o altă priză. Eu am folosit o singură prinză jos, la parter și una singură sus, la etaj. Deci, nu e chiar așa nasol…
Altfel, tot ce pot să vă spun este că un mop cu abur este foarte util într-o casă, iar mopul cu abur fără fir Moppy de la Polti [link cu afiliere] se poate folosi atât de ușor și pentru atât de multe suprafețe iar – în majoritatea cazurilor (cu excepția unor pete de grăsime, eventual și uscate) nu este nevoie să folosiți niciun fel de detergent chimic (este contraindicat a se pune orice fel de substanță în recipient – doar apă normală, de la robinet).
Testele efectuate de compania italiană Polti au arătat că elimină 99,9% din germeni și bacterii. Acum, poate nu e chiar 99% dar sigur sigur este mult mai sănătos de folosit, pentru că aburul chiar dezinfectează și este sigur și în casele cu copii mici sau animale.
Iată cum ne-am distrat noi cu mopul cu abur de la Polti
Voi ce instrumentar aveți pentru curățenie? Ați folosit până acum mop cu aburi? Dacă nu, ați fi dispuși să încercați?