A fi liber înseamnă că ai voie să faci orice, atâta timp cât acțiunile tale nu deranjează pe nimeni. Am vrut să încep cu acest lucru pentru că rândurile de mai jos vor face pe mulți să ridice mult din sprâncene…
„Placentophagy” sau placentofagie este termenul folosit pentru mămicile care decid să-și consume placenta și deși noi nu suntem obișnuiți cu acest lucru, mai toate mamiferele fac asta după ce nasc, poate știu ele ce știu… Ceea ce confirmă însă cercetătorii este faptul că placenta este o sursă puternică de minerale, vitamine, hormoni și alți nutrienți care ajută la eliminarea riscului de depresie postnalată. E un pic ciudat, mai ales dacă ne gândim că vorbim despre firava placentă, dar având în vedere că ea are rolul de a apăra și hrăni bebelușul și de a-l ajuta să se dezvolte timp de atâtea luni, atunci lucrurile parcă nu mai par atât de ciudate, nu?
Sunt multe poveștile mămicilor de peste graniță (nu am descoperit încă nicio româncă ce a încercat asta) care povestesc că organismul lor și-a revenit spectaculos după naștere și pun acest lucru pe consumul placentei. Ba chiar ele susțin că le-au ajutat la nivel hormonal, la reducerea sângerărilor postnatale, la creșterea cantității de lapte și au avut mai multă energie.
Dacă e sau nu efect de tip placebo încă nu se știe, mai ales că nu au fost făcute multe studii pe acest subiect. Cercetarea pe care am găsit-o noi este realizată de Daniel Benyshek, medic antropolog, și Sharon Young, doctorand în antropologie. Cei doi au întrebat 189 de femei care și-au consumat placenta după naștere cum s-au simțit după ce au făcut acest lucru. 76 dintre mămicile care au participat la studiu au spus că au avut o experiență pozitivă, iar celelalte mămici au spus că mirosul sau aspectul placentei au fost principalele motive pentru care experiența lor nu a fost una plăcută.
Cum se consumă?
Dacă unele mame decid să o consume crudă sau să o gătească într-un anume fel, peste granițe există posibilitatea ca placenta să fie transformată în capsule. Mai exact, se curătă, usucă, transformă în praf și apoi e încapsulată, iar mămicile înghit practic pastilele făcute din propria placentă. Se poate face acest lucru și acasă – puteți vedea toți pașii aici – Se pare că o placentă se transformă în un pic peste 100 de astfel de capsule.
Voi ce părere aveți?
Surse foto: Heather Williams/ Flickr.com.