Știm cu toții că odihna este foarte importantă pentru toată lumea, cu atât mai mult pentru copii, al căror organism este în plină dezvoltare, dar de la asta la un studiu care arată negru pe alb că cei mici care au un program strict de somn se dezvoltă mult mai bine decât cei care au un program de odihnă nu tocmai respectat e cale lungă.
O echipă de cercetători din Marea Britanie a cules date de la nu mai puțin de 11.000 de copii. Cei care au realizat studiul au întrebat părinții ce program de somn au copiii lor, cu vârstele de 3, 5 și 7 ani. La vârsta de 7 ani, copiilor li s-a dat un test de citire, matematică și “deprinderi speciale” orice ar însemna asta. Chiar dacă la băieți nu a fost sesizată nicio diferență majoră, la fetițe cele care nu au avut un program fix de odihnă au primit note mai mici la toate cele trei teste, comparativ cu fetele care au avut un program regulat de somn.
Același studiu mai arată că lipsa unui program bine stabilit de odihnă poate avea efecte pe termen lung. Unii spun că este posibil ca lipsa unui program de odihnă să fie corelată și cu o alimentație mai puțin sănătoasă sau lipsa meselor la ore stabilite clar și totul să cauzeze aceste probleme pe termen lung.
Specialiștii spun că programul de odihnă este important în primul rând pentru a asigura copiilor un organism sănătos, iar asta înseamnă că în timpul săptămânii copiii trebuie să învețe să adoarmă și să se trezească aproximativ la aceeași oră. Excepție pot face weekend-urile când cei mici pot schimba programul un pic, în sensul că orele de somn și de trezire pot fi declarate cu 30 de minute. Cât e bine să doarmă un copil? Specialiștii de la National Sleep Foundation din SUA recomandă ca cei cu vârsta cuprinsă între 1 și 3 ani să doarmă de la 12 la 14 ore pe zi, copiii de până în 5 ani ar avea nevoie de 11 – 13 ore de somn, iar cei cu vârsta de până în 12 ani între 10 și 11 ore de odihnă pe zi.
Ai voștri au un program bine stabilit de somn? Cât dorm zilnic?
Surse foto: Shotmeow/ weheartit.com și weheartit.com/vwonderwall.