Cele zece porunci despre care vă vom povesti vin de la BitDifender și țin de securitatea online a copiilor. Acest decalog trage un semnal de alarmă pentru ca părinții și profesorii să fie informați despre riscurile la care sunt supuși copiii în sfera online – fraude, limbaj agresiv și alte pericole.
Principala măsură pe care părinţii trebuie să o aplice pentru protejarea copiilor este educarea lor, comunicarea deschisă cu prichindeii şi stabilirea unor reguli clare pentru folosirea în siguranţă a calculatorului şi implicit a internetului.
Și, după ce am spus care e prinpala măsură pe care părinții să o aplice, vă oferim mai jos și cele zece măsuri de la BitDefender:
- Să se discute deschis despre soluțiile de control parental, astfel încât toată lumea să înțeleagă.
- Calculatoarele de acasă să fie plasate în locuri în care toată lumea are acces – să se poată vedea pe ce site-uri o arde copilul.
- Dacă cel mic vrea să-și facă un cont pe o rețea socială, părinții sau profesorii trebuie să verifice setările de securitate ale site-ului și să facă o listă cu userii de încredere cu care copilul poate interacționa.
- Cei mici nu trebuie să mergă la întâlniri cu persoane ”cunoscute” în mediul online. Dacă este neapărat nevoie de o întâlnire, atunci cineva trebuie să-I însoțească.
- Copiii trebuie să încheie conversațiile incomode și este necesar să fie învățați cum să facă asta.
- Cei mici trebuie învățați să deosebească un mesaj email care conţine spam, mesaje obscene sau agresive şi să nu trimită mai departe email-urile trimise în lanţ, care promit un noroc nesperat sau, dimpotrivă, ghininon îngrozitor în funcţie de redirecţionarea (sau nu ) a mesajului către toată lista de prieteni.
- Căutați frecvent numele copilului cu ajutorul unui motor de căutare. E posibil să descoperiți un blog pe care îl are și ce informații aparent banale divulgă în sfera online.
- Părinții ar trebui să cunoască toate prescurtările pe care copiii le folosesc în discuțiile online.
- În timpul folosirii calculatorului la şcoală, elevii trebuie supravegheaţi. De multe ori se distrează în timpul orelor de studio vizitând site-uri inadecvate.
- Elevii şi chiar şi copiii de vârstă preşcolară ar trebui să înţeleagă că nu tot ce văd sau află de pe internet este adevărat și că de multe ori pot fi păcăliți.
Pe lângă acest decalog, BitDifender vă invită pe 15 aprilie, la Orange Concept Store București la un eveniment educațional, care marchează punctul culminant al campaniei “Viruşii nu mai sunt bau-bau-ul PC-ului“. Veți putea afla informaţii despre securitate, despre instrumentul de Control Parental, despre cum se foloseşte acesta, iar experţii BitDefender vor face demonstraţii practice ale soluţiilor antivirus.
Participarea la eveniment este gratuită şi nu presupune decât înregistrarea prin completarea următorului formular.
Sursă foto: Wesley Fryer/Flickr