In ziua de azi e cam greu sa gasesti un lapte bun, natural, de la o vacuta sau caprita crescute cu dragoste, pe langa casa omului. Tot laptele din comert este pasteurizat de cel putin cateva ori, ceea ce ma face sa ma intreb: oare cand a fost muls? El are un termen de valabilitate de un an, sa zicem (desi cel UHT are sigur mai mult) si repasteurizarea se face atunci cand termenul se apropie de limita. Exista cutii de lapte pe care scrie ca a fost repasteurizat de 7-8 ori. Sa inteleg ca a fost muls inainte sa se nasca copiii mei? E o mare dilema pentru mine. In plus, s-a dovedit faptul ca un procent destul de mic din populatia adulta mai secreta enzima numita lactaza care ajuta la digerarea lactozei. Am simtit si eu asta pe pielea mea cand, dupa ce am baut la un moment dat lapte dulce, am avut niste dureri ingrozitoare. Si s-au tot repetat. Acum beau foarte rar si incerc sa fie numai din surse sigure.
L-am inlocuit cu diverse tipuri de lapte vegetal, cum ar fi cel de migdale. Este foarte gustos, are o gramada de calciu care se asimileaza exact acolo unde este nevoie, e usor de preparat. Si, da, le place si copiilor.
Aveti nevoie de:
– o cana cu migdale hidratate peste noapte
– 1 lingura seminte de susan
– 2 linguri miere sau 7-8 curmale (hidratate si ele).
Pentru un plus de aroma, puteti adauga o lingurita vanilie pudra si ¼ cana fulgi de cocos.
Se arunca toate ingredientele in paharul de la blender, se completeaza cu 4 cani cu apa plata, se lasa aparatul in functiune maxim 2 minute si… gata. Laptele obtinut se strecoara si se serveste alaturi de niste biscuiti deliciosi sau turta dulce sau ce vreti voi…
Nu este necesar sa aruncati pulpa, deoarece o puteti usca si se foloseste la preparea biscuitilor sau a diverselor deserturi. Noi o mancam si asa, in starea in care este, cu inca o lingura de miere si un praf de scortisoara.