Hugo este un băieţel care locuieşte în ceasul unei gări din Parisul anilor ’30 şi se ocupă cu buna lui funcţionare. Universul lui este format din învârtirea mecanismelor ceasului în fiecare zi, încercarea de a repara un robot dat moştenire de la tatăl lui, furtişagul micului dejun şi fuga de paznicul gării, care aduna toţi copiii fără părinţi şi îi trimite la orfelinat. Hugo ştie toate cotloanele gării, este un băieţel curios, cu o faţă expresivă, dar este luat drept hoţ de Geoges Mellies, proprietarul unui magazin de jucării, foarte sobru şi scorţos, care îi confiscă un carneţel, în care se afla un secret.
Pe acorduri de muzică pariziană îl vedem de Hugo care se împrieteneşte cu nepoata lui Georges, Isabelle şi alături de care porneşte într-o aventură pentru aflarea secretului din robot. Dacă Isabelle îl introduce pe Hugo în lumea magică a cărţilor, Hugo îi întoarce favorul şi o duce pe această la primul ei film. Nu numai robotul dezvăluie un secret ci şi bătrânul Georges Mellies ne dezvăluie până la sfărşitul celor 126 de minute, trecutul lui glorios din lumea magiei şi a cinematografiei.
Dacă Hugo ne oferă expresivitate şi spirit de detectiv, Isabelle spirit de aventură şi Georges Mellies mister, filmul de oferă şi personaje amuzante ca inspectorul de gară şi al său însoţitor, un câine cu aspect primejdios. Inspectorul este îndrăgostit de o florăreasă dar este timid să acţioneze, un grăsun o place pe o femeie cochetă, dar este îndepărtat tot timpul de câinile acesteia.
Am aflat că filmul este inspirat din cartea lui Brian Selznick “The Invention of Hugo Cabret” şi poate fi privit şi ca o lecţie de istorie a cinematografului.
Deşi filmul intra în tărâmul plin de imaginaţie al copiilor, mi-a dat senzaţia că-i lipseşte ceva, poate puţină mai multă acţiune, pentru a fi incadrat la film de aventuri.
Oricum pentru animaţiile pline de efecte speciale care au tot apărut, un film pentru copii, de acest gen, este ca o gură de aer proaspăt care combină atmosfera din Harry Potter cu magia lui David Copperfield. 🙂
Surse foto: IMDB.com.
Ceea ce-i lipseste filmului – dupa parerea mea – este un joc actoricesc de calitate al copiilor. Mai ales cand mai joaca si in rolui principale iar in aceeasi pelicula ii au colegi pe Ben Kingsley si Sascha Baron Cohen. Copiii ar fi putut fi alesi mai bine. Baiatul este imobil si inexpresiv, iar fetita groaznic de artificiala 🙁
este un film deosebit!