Aveți cu siguranță mii de fotografii și înregistrări cu ai voștri pe calculator, ba chiar și albume cu fotografii developate și o groază de amintiri pe care le păstrați ca pe cele mai de preț lucruri.
Ce ați spune însă despre un videoclip de tip time-lapse? Veți avea parte de fotografii cu cei mici care se succed timp de ani de zile, poate chiar zeci de ani, așadar toate amintirile voastre vor fi în același loc. Unde mai pui că vă veți putea da seama de fiecare schimbare și de evoluția celor mici doar privind un videoclip de câteva minute.
Ce aveți de făcut? În primul rând să vă propuneți să îi fotografiați pe cei mici la o anume perioadă de timp. O puteți face la câteva luni sau poate chiar la câteva zile, important este doar să nu uitați și să salvați toate fotografiile într-un loc cât mai sigur pentru a nu le pierde. Este de preferat să aveți parte de același fundal pentru poze, ba chiar de aceeași poziție în care stau copii. Așa o să fie mai ușor să lipiți toate fotografiile pentru a forma videoclipul. Dacă nu este posibil asta, măcar faceți în așa fel încât ochii celor mici să fie oarecum în aceeași parte a fotografiei. În acest fel, veți avea un “punct de reper” când veți lipi pozele într-un videoclip.
Tot legat de “materia primă” adică de fotografii e bine de știut că pozele ar trebui să fie realizate cu același aparat, la aceeași calitate, pentru a nu exista diferențe foarte evidente între ele. Dacă nu aveți încă o cameră foto sau în cazul în care știți că nu o veți păstra pentru mult timp de acum încolo, vă sfătuim să vă achiziționați o cameră compactă. Nu trebuie să fie una scumpă, sunt multe modele care încep de la doar 200 de lei, deci investiția nu e deloc mare, numai că rezultatul e spectaculos.
După ani de pozat (nu aveți ce face pentru un rezultat “ca la carte” durata trebuie să fie cât mai întinsă) veți avea nevoie de un soft care să adune în același loc fotografiile. Deși sunt convinsă că se vor lansa multe altele în timp, acum cele mai ușor de utilizat din punctul meu de vedere și mai sunt și gratuite sunt Windows Movie Maker (pentru cei care au Windows ca sistem de operare) sau Avidemux (pentru cei cu Linux sau Mac OS X)
La final vă mai spun că puteți trișa un pic. Dacă e o fotografie realizată la un moment important o puteți urca de mai multe ori, iar ea o să apară un timp mai îndelungat în clip.
Ca fundal video puteți folosi o melodie preferată de copii sau de voi ori puteți înregistra vocea celor mici pe parcursul anilor (poate chiar spunând același lucru) pentru a observa la final schimbarea.
Un exemplu foarte bun de videoclip time-lapse aveți mai jos:
Cum vi se pare ideea? 🙂
Citiți mai multe despre videoclipurile time-lapse pe guardian.co.uk.
Sursă foto: anyjazz65/ Flickr.com.