Eu zic că nu, de fapt sunt sigură că nu, dar asta nu înseamnă că nu putem trece repede peste momente și că nu putem să mișcoră numărul dăților în care se întâmplă asta. Momentele tensionate nu fac bine nimănui și apoi cred că ar trebui să ne gândim la faptul că sunt mult mai fericite situațiile în care râdem decât cele în care ne încruntăm (logic, nu?) așadar de ce nu am avea parte de mai multe zâmbete?
Am găsit câteva metode prin care să scăpăm de momentele în care tonul vocii este mult prea ridicat în comparație cu cel folosit în mod normal, poate ajută…
- Lipește pe frigider un tabel în care copilul tău să pună zi de zi o bulină roșie dacă i-a plăcut ziua sau una albastră dacă nu a fost chiar pe placul lui. E clar că atunci când ridicăm tonul nu ne face nici nouă bine, dar nici cei mici nu sunt mai fericiți decât noi, așadar în timp vă veți da seama câte zile pline de zâmbete ați avut.
- Ține minte că cei mici se vor comporta… precum copiii! Aceasta este modul lor de a fi și nici nu ai vrea să fie altfel. În plus, de fiecare dată când se comportă ieșit din comun, ei chiar nu au niciun motiv să te supere și nu vor asta, ci doar cer ajutorul, este ca un SOS pe care nu au cum să-l facă altfel.
- Oprește-te din ridicat vocea și începe să te conectezi cu sentimentele copiilor. Te superi pentru că nu-ți place un anume lucru din jurul tău și ai vrea să fie altfel, nu? Pe termen lung o voce ridicată nu duce la nimic, dar empatia da.
- Dacă vei rămâne calm în fața supărărilor și copiii vor învăța să facă la fel. De exemplu, dacă le explicăm celor mici că “este ok să te superi, te înțeleg, dar nu e ok să lovești sau să țipi” atunci ei vor înțelege că ești alături de ei și că le respecți sentimentele. Dacă, în schimb le spunem că au fost răi și atât… situația nu mai e aceeași deloc.
Când simți că vrei să țipi sau să ridici vocea oprește-te, respiră adânc și zâmbește. Îți promit că te vei liniști în câteva secunde.
Citește mai multe pe ahaparenting.com.
Sursă foto: averavephotography/ Flickr.com.