Vacanţa de iarnă ne cam dă peste cap programul normal. Astfel, organizarea stabilită şi de încredere se transformă într-o muncă de robot deloc structurată. Familia este formată din oameni care se descurcă cel mai bine urmând un plan. Deşi şi în vacanţă ne-am planificat puţin evenimentele, timpul liber domnea în minţile noastre.
Unele zile sunt încărcate de chestii de făcut din momentul în care deschidem ochii dimineaţa până când, în sfârşit, punem capul pe pernă seara târziu. Altele sunt dimpotrivă goale (nu e nimic de făcut) şi leneşe. Aşa încât agitaţia din unele zile ne-a determinat (pe mine şi soţul meu) să apreciem timpul liniştit, fără planuri. Între timp, copiii noştri o luau razna. În mod previzibil, comportamentul lor s-a transformat. Urau să se pregătească să mergem undeva şi în acelaşi timp plângeau când nu îi duceam nicăieri. Deveneau irascibili când îi trimiteam la culcare, dar abia îşi mai ţineau ochii deschişi în unele după-amieze.
M-am plâns surorii mele şi prietenilor în privinţa programului, de abia aşteptam să mă întorc la cel din timpul şcolii, iar ei au fost de acord. O singură persoană a spus nu: “Ador să am copiii acasă cu mine”. Era aceeaşi mamă care declara că de abia aşteaptă ca vacanţa de vară să îi ţină copiii acasă, odată ce programul acela oribil de rutină şcolară se va termina. Mi-am închipuit fie că familia respectivă prosperă în haos, fie e una dintre acele persoane ce se bucură de talentul de a pune la cale şi de a implementa o rutină într-o zi fără activitate.
Programul este esenţial pentru o viaţă de familie. Le oferă posibilitatea copiiilor de a şti ce se întâmplă şi când. Îi ajută să nu devină confuzi, nervoşi în privinţa zilei respective şi le acordă stabilitate şi siguranţă. Pentru părinţi ajută ca o zi nebună să se desfăşoare calm. Dacă întreaga familie ţinteşte către acelaşi lucru folosindu-se de reguli pe care le-au stabilit atunci tot ce trebuie îndeplinit va fi realizat cu siguranţă.
Melissa Stanton, autor al The Stay-at-Home Survival Guide şi posesoarea unui blog popular: Real Life Support for Moms, a declarat: “ Rutina de orice tip este foarte importantă pentru copii şi părinţi. Cred că oamenii funcţionează mai bine când cunosc ceea ce se va întâmpla în viitorul apropiat, în timpul zilei şi tot aşa”. A adăugat că “organizarea acordă micuţilor o structură care să nu permită în zilele de stat acasă cu mami activităţi haotice de orice tip sau ore întregi de smiorcăieli şi de uitat la TV”.
O propunere pentru weekend ar fi crearea imaginilor sau frazelor care să se refere la activităţile de rutină. Eu obişnuiam să folosesc o planşă mare pe care am împărţit-o în două ca să exprim lucrurile pe care trebuiau să le facă micuţii mei în funcţie de o perioadă a zilei (dimineaţa şi seara). Ca să le deosebească am aşezat în dreptul primeia un soare şi pentru cealaltă o lună. Apoi, ca să dau un exemplu, pentru seara am aşezat în listă sarcinile pentru ora de culcare: să meargă la toaletă, să se spele pe mâini, pe faţă, pe dinţi, să-şi pună pijămăluţele, să se bage în pat şi o poveste pentru un somn uşor. O modalitate perfectă de a vizualiza activităţile copiilor şi ale noastre. Mă asiguram de fiecare dată să urmăresc îndeaproape programul stabilit, fapt ce conducea la obişnuinţa corpului de a se trezi sau de a se pregăti de nani. Şi de asemenea, îi învăţam pe copii să ţină minte care era programul fiecărei zile, cum ar fi: Azi, miercuri, avem şcoală apoi lecţii de dans, apoi acasă pentru temă şi cină.
Citeste tot articolul aici : Comfort in Consistency: Why Routines are So Important for Families
Sursa foto : Peter Kaminski / Flickr.com