Noi am mai povestit câte ceva despre siguranța copiilor în online și despre controlul parental atât pentru PC-uri, cât și pentru dispozitivele mobile, pentru că și la acestea au acces cei mici.
Problema este însă faptul că internetul a intrat în viața noastră destul de târziu și de multe ori descoperim lucruri pe care le credem noi, dar, de fapt, sunt lansate acum ani buni sau au apărut în online de când lumea și pământul. Spre deosebire de noi, copiii noștri vor crește cu internetul și trebuie să învețe de pe acum care este granița între viață personală și evenimentele pe care le fac publice.
Care sunt pașii pe care ar fi de preferat să-i facem cu toții înainte de a le explica celor mici ce este securitatea datelor?
-
Înțelege ce înseamnă siguranța online înainte să o explici
Un studiu din 2010 a scos la iveală faptul că doar 51% dintre participanți și-au dat seama de faptul că toate reclamele vizionate în online sunt poziționate de companiile de publicitate în funcție de istoria din browser a website-urilor vizitate. (Poate o să vă vină în ajutor niște explicații ca pentru părinți despre Facebook)
-
Explică, nu impune reguli
Când vine vorba de a-ți ține copiii departe de pericolele de pe internet, de fapt eu cred că atunci când vine vorba de orice legat de copii, impunerea anumitor reguli stricte, fără a oferi și explicațiile necesare, nu va aduce niciun rezultat. Ba din contră aș putea spune…
De ce mi-ar spune mie un copil că are o problemă cu o anumită persoană în mediul online, dacă eu nu fac altceva decât să-i restricționez accesul la internet? Cel mic o să creadă că dacă-mi va spune adevărul, nu se va mai putea atinge niciodată de un PC, nu? -
Oferiți soluții cu rețele de socializare adecvate
Dacă cineva care nu a împlinit încă 13 ani nu are voie să-și facă niciun cont pe nicio rețea de socializare pentru adulți, asta nu înseamnă că nu există și rețele pentru pitici. Un bun exemplu este Togetherville.
-
Monitorizare cu grijă
Ok, să spunem că și noi și cei mici am înțeles ce se întâmplă! Care este următorul pas? O monitorizare atentă, dar nu una care să-i facă pe cei mici să se simtă ca sub lupă.
Voi le-ați explicat alor voștri despre online?
Citiți mai multe despre siguranța copiilor pe internet pe mashable.com.
Sursă foto: noahfans/ Flickr.com.