Începerea diversificării alimentației unui bebeluș este urmată îndeaproape de apariția dinților. Oare este exagerat să ne gândim la igiena orală, cariile dentare sau măsurile de prevenire a lor încă de la o vârstă atât de fragedă? Eu cred că nu, de aceea m-am documentat despre acest subiect.
Caria dentară este una dintre cele mai răspândite boli cronice la copiii mici. De aceea este important ca părinții să știe că prevenirea cariilor începe chiar înainte de erupția dentară. La bebeluși, cariile apar de obicei sub forma unor pete sau linii albicioase, prezente mai ales pe incisivii de pe maxilar, care sunt primii apăruți și cel mai puțin protejați de salivă.
Igiena orală
Pentru a asigura o igienă orală bună și a preveni cariile la bebelușii sugari, mama poate curăța gingiile copilului după fiecare alăptare, cu o compresă sterilă îmbibată în ceai de mușețel. O puteți înfășura pe deget și puteți șterge ușor gingia, limba și obrajii. Chiar dacă la început e posibil ca bebelușul să opună rezistență, gândiți-vă la efectele pe termen lung și fiți siguri că în timp se va obișnui cu această rutină.
Odată cu apariția primului dinte, puteți folosi o periuță foarte moale, dar numai pe dintișor și fără pastă de dinți. În restul gurii continuați să ștergeți cu compresa umedă. Pe măsură ce vor apărea mai mulți dinți, veți renunța la compresă. Nu uitați să periați și limba, iar în momentul în care sugarul are doi dinți alăturați, puteți folosi chiar și ața dentară.
Citiți tot articolul și comentați pe Diversificare.ro.
Sursă foto: Jinx!/ Flickr.com.
am citit undeva ca ata dentara nu e recomandata copiilor sub 6 ani, cum e de fapt?