Nu e tocmai frumos să începem anul cu articole despre ce îi enervează pe părinți, dar trebuie să recunoașteți și voi că atunci când auziți de la cunoscuți / rude / prieteni ceva care începe cu “Dar la vârsta asta ar fi trebuit deja să…” sau “Ai mei deja făceau asta…” toată imaginea din fața ochilor are o nuanță ușor roșiatică.
E clar că fiecare copil se dezvoltă în ritmul lui și nu cred că e cazul să mai spunem și noi, încă o dată, că nu există o vârstă clară la care un copil face primii pași sau spune primele cuvinte ori învață să-și lege singur sireturile ori se învață să facă la oliță. Eh, despre oliță am găsit câteva fraze care îi scot din minți (și pe bună dreptate) pe părinți. dacă nu le-ați auzit încă de la nimeni, le găsiți mai jos, iar de sunt mai multe, vă rugăm să ne lăsați comentarii, astfel încât cine citește acest articol să știe să nu le mai folosească niciodată într-o conversație cu un părinte.
Copilul meu făcea la oliță de la un an și un pic, eh, lasă că e ok! Da e ok! E perfect chiar, e un copil deci este perfect tot ce face el și atunci când se va decide să facă la oliță o va face. Cât despre copilul tău felicitările tuturor părinților, o să-i contactăm să vă felicite în scris!
Oh, încă nu face la oliță?! Nu, va avea oricum toată viața înainte să folosească toaleta, deci încă se mai distrează în scutece!
E deștept, va prinde repede! Da, e un copil deștept, dar inteligența nu se măsoară și nici nu se va măsura vreodată după cât de repede un copil se obișnuiește cu olița. Sunt alți factori care pot măsura inteligența și da, TOȚI copiii sunt deștepți.
E prea mare să aibă scutece! Din nou: are o viață întreagă înainte să folosească olița și toaleta, deci de unde până unde e prea mare să poarte scutece?
Mai sunt câteva fraze pe care trebuie să le citiți, le găsiți pe blogs.babble.com.
Voi ați trecut prin astfel de momente? Cum ați reacționat? 🙂
Sursă foto: kellyv/ Flickr.com.
da… socra-mea , de cate ori vb cu ea ne intreaba: nu face la olita inca? noi raspundem: nu, o sa faca cand o sa fie pregatit! soacra-mea catre fi-miu: rusine, baiat mare nu face la olita! (fi-miu are 1 an si 4 luni) si mai are acelasi raspuns cand intreaba daca inca mai papa tzatzica, si noi raspundem cu da, evident, si simte nevoia sa completeze cu “rusine” !
Asa imi vine s-o strang de gat de cate ori o aud….
sunt intr-adevar enervante aceste observatii/intrebari, insa conteaza foarte mult si varsta copilului.
sunt studii care sustin ideea de a nu forta copilul sa faca la olita si de a nu avea aceasta pretentie de la el la o varsta la care dezvoltarea fizica si psihica fireasca nu-i permit acest lucru. insa nu-i interzis sa-i arati copilului la ce foloseste misteriosul si temutul obiect, sa o faci cu naturalete, din joaca si sa iti faci probleme daca copilul trece de o anumita varsta si nu si-a insusit inca acest obicei. copiii invata prin imitatie de la cei din jur si sunt oameni care traiesc printre oameni.
eu cred asa: copilului trebuie sa-i arati si sa-i explici ce si cum atunci cand este capabil sa inteleleaga si el este capabil sa inteleaga cu ceva timp inainte sa ne dam noi seama de asta si sa intensifici antrenamentul cam in jur de 2 – 3 ani, cand este fizic si psihic apt sa faca la olita
noi oamenii, pentru a ne putea caracteriza (nu eticheta), pentru a putea evolua si a vedea daca facem bine sau nu un lucru, ne raportam, printre altele, la ceilalti oameni care fac parte din aceeasi categorie de varsta, au aproximativ aceleasi preocupari ca si noi, aproximativ aceeasi educatie ca si noi. la fel si copiii, atunci cand un copil nu face ceea ce majoritatea copiilor de varsta lui fac, bineinteles intr-un spectru mai larg, nu doar la curatenie ma refer, atunci e bine sa te intrebi daca e ceva in neregula cu copilul sau parintii gresesc undeva. constentizarea ajuta f mult parintii sa-i acorde copilului sustinerea de care are nevoie.
am auzit de multe ori ideea ca “lasa, nu se va duce cu pampers la scoala”
sa nu uitam ca, copilul intra la un moment dat in colectivitate si copiii sunt sinceri si necenzurati in comentariile lor. un copil de 4-5 ani nu va mai putea fi ferit de parinti de atitudinile celor din jur, pe care nu-i putem educa sau nu le putem da indicatii ce sa spuna…iar copilul care poarta pampers va fi tinta acestor remarci si lucrul acesta poate avea efecte negative asupra afectivitatii sale, asupra dezvoltarii sale psihice
Fiica mea are 2 ani si 7 luni.Eu pot sa zic ca nu mi-am batut deloc capul sa o pun pe olita pana prin septembrie 2011(din diferite motive personale) si acum ca as vrea sa o invat ea e asa de incapatanata ca face oricum cand vrea ea la olita nu si nu de fiecare data cand o scapa.In Italia unde locuimi media de varsta cand copii incep sa faca la olita este 2 ani jumate trei….deci eu ma incadrez in timp :D….Cateodata ma simt prost evident cand aud pe altii a mea facea de la un an si patru luni ecc….acum o saptamana am auzit o mama a unei fetite de 4 ani zicandu-mi: “eu cand am decis ca nu vreau sa ii mai pun scutec asa am facut si de frica mea ca o bateam se tinea si cand mergeam la cumparaturi sa nu faca pe ea si facea cand ajungeam acasa” pai scuza-ma doamna dar eu nu vreau sa imi oblig copilul sa faca la olita cu bataia…..sa faca ea cand e pregatita ca doar vorba autorului articolului are o viata intreaga la dispozitie sa isi faca nevoile la toaleta!!!!Foarte bun articolul di punctul de vedere al unei mame al carui copil inca nu face la olita. Si nu cred ca e rusine….
mamica panicata, frangandu-si mainile: “- Al meu are 1 an si inca nu merge!”
o batranica: “- Dar unde are de mers la varsta asta?”
Nici fetita mea de 1 an si 10 luni nu vrea sa faca la olita nici cum, ii zic facem pipi la olita? si ea zice tare si raspicat NU, si o las in pace, nu o fortez, ii respect nu-ul. in schimb isi face jucarii din cuburi, vorbeste foarte bine in propozitii, rade cu pofta de orice si multe altele, ce sa mai vreau de la ea ca e doar de 1 si 10 luni nu e savant!! va face la olita cand o sa fie pregatita si atunci eu voi fi langa ea si o voi ajuta sa se puna pe olita si voi fi foarte fericita. am mai auzit o parere ca imi invat copilul sa faca la olita ca sa nu mai dam bani pe scutece ca sunt scumpe. poate ca are dreptate dar eu cred ca nu o pot invata nimic cu forta la unii copii merge la altii nu, fiecare cu ritmul lui.
nici baiatul meu nu a fost fan olita. abia pe la 2 ani si jumatate a inceput sa o accepte,noroc cu mos craciun, dar doar daca eram eu pe faza, altfel nu zicea nimic. in momentul in care a facut 3 ani a considerat el ca el ca nu mai e bebe, i-am pus chilotel, a facut de doua ori pe el si a stat ud si nemiscat pt o jumatate de ora timp in care a judecat el consecintele presupun, si din momentul acela nu am mai avut nici cel mai mic accident, nici macar noaptea. culmea e ca noaptea nu mai facea de mult nicci in pampers. nu m-am panicat ca avea trei ani si toata lumea imi spunea ca e prea mare. l-am lasat in ritmul lui si cand a vrut el.