Un muzeu în care copiii pot atinge exponatele, în care pot experimenta, pot trăi pe propria piele experiențe inedite și nici pe departe nu sunt îndemnați să stea departe și să privească exponatele despre care li se sunt povestite anumite lucruri. Așa se dorește Orășelul Cunoașterii, primul muzeu special, dedicat copiilor.
Vestea bună este că muzeul se deschide peste câteva zile, pe 15 februarie. Vestea nu tocmai bună pentru părinții din țară este că, deocamdată cel puțin, muzeul are o singură unitate și este situată în Pajura, București. Cu toate acestea, sunt convinși că puteți ajunge măcar o dată în vizită pentru a experimenta tot ce pune la dispoziție instituția. Asta mai ales ținând cont de programul muzeului (luni – vineri: 9:30 – 18:30; sâmbătă – duminică: 9:00 – 20:00).
Toată experiența din muzeu se va baza pe conceput “atinge și învață”, pentru că cei mici rețin 80% din cea ce experimentează și doar 20% din ceea ce văd, așa că ei vor avea cum să interacționeze cu toate obiectele și să descopere, pe rând, despre ce este vorba.
Care sunt, mai exact, expozițiile propuse:
- Zona jocurilor IQ – unde copiii se vor juca cu bile și frângii și vor afla cum pot aranja piese de șah sau cum pot scoate frânghiile neascultătoare din niște tije sau inele și mai neascultătoare,
- Zona jocurilor cu aer – se experimentează pe viu legile lui Bernoulli, dar cei mici se vor și juca cu moriști și curenți de aer, fenomene luminoase și nu numai,
- Camera oglinzilor – se experimentează reflexia luminii și modul ei de distribuire pe diverse suprafețe și se escoperă legatura între lumina și memoria formelor,
- Zona simțurilor – unde copiii își vor exersa dexteritatea și logica încercând să potrivească forme geometrice în alte forme, vor face un puzzle fără a vedea piesele cu care își exersează abilitățile, vor ghici ce se află în interiorul unor cutii surpriză și nu în ultimul rând vor recunoaște mirosurile speciale ale florilor create,
- Zona jocurilor motrice – copiii se joacă urmârindu-se dezvoltarea motricității fine, – ansambluri de roți dințate pe care le aranjează singuri, curele de transmisie, jocuri de echilibru, de constructie.
Concurs cu experimente
Pentru că nouă ne place tare tot ce auzim despre muzeu (despre Orașul Cunoașterii noi am povestit și acum ceva timp într-un articol separat) vă invităm la concurs cu experimente.
Dacă ne povestiți – aici, în comentarii la articol – care este ultimul experiment făcut în casă sau afară, din care ai voștri au învățat ceva și s-au distrat în același timp, aveți șansă să câștigați o invitație pentru toată familia la deschiderea oficială a celui mai frumos muzeu din țară pentru copii. Dacă nu ați mai făcut un experiment de ceva timp – vă invităm să vă inspirați cu încredere din propunerile noastre mai vechi cu experimente pentru copii.
Anunțăm familia norocoasă pe 13 februarie, cu două zile înainte de lansarea Orășelului Cunoașterii adică.
Succes!
Later update – și câștigătoarea este… Irina! Felicitări și mulțumim tuturor pentru participare!
Surse foto: facebook.com/jocurilestiintei.
Ultimul experiment a fost unul de optica, un joc cu oglinzi si ceva lasere.
In curs: unul de botanica, crestem fasole pentru un proiect de la scoala.
Tocmai am pus in 2 cutiute cate o bucatica de mar. Una simpla, una acoperita cu praf de copt si sare; sa vedem ce se intampla in cateva zile. Revenim cu poze daca vreti peste cateva zile :). Alt exemplu: fasole incoltita pe vata cu cerneala vs fasole incoltita pe vata cu apa.
Ultimul experiment a fost unul cu zeama de varza rosie.
Materiale de care aveti nevoie:
– o varza rosie
– recipiente transparente
– diverse substante (zeama de lamaie, otet, apa minerala, detergent de vase, detergent de rufe, praft de copt, bicarbonat)
Am inceput prin a taia jumatate din varza si a o fierbe cam 15 minute.
Dupa ce a fiert am strecurat varza de lichide si a rezultat astfel un lichid mov.
Lichidul mov a stat la baza experimentului acesta fiind o “potiune magica”.
Am impartit lichidul in mai multe recipiente si am inceput astfel micul nostru experiment.
Am inceput prin a picura cu o pipeta zeama de lamaie in unul dintre recipiente.
Lichidul si-a schimbat culoarea.
Am continuat cu otet de mere, apa minerala, detergent de vase, detergent de rufe, praft de copt si bicarbonat.
Din ceea ce am experimentat noi, pentru a obtine culoarea galben am adaugat detergent de rufe peste lichid, iar pentru cel albastru am adaugat praf de copt.
Seara buna.
Zilele trecute, am carat zapada de pe pervaz in baie, in cada si am observat ce se intampla cu zapada in contact cu lichide calde, lichide reci, caloriferul din baie, propriile maini, etc. A fost foarte distractiv si am povestit o gramada de lucruri despre apa.
la inceputul toamnei am plantat un sambure de piersica si acum avem un pomisor in miniatura
cel mai recent experiment a fost in bucatarie: am gatit impreuna niste lipii si am privit fascinate prin geamul cuptorului cum, sub actiunea drojdiei, s-au transformat in niste mingi umflate 🙂
Ce initiativa frumoasa! Noi am facut plastilina in casa din faina, apa, sare de lamaie si ulei. Am framanatat-o bine si apoi am colorat pasta rezultata cu turmeric, scortisoara, cerneala albastra si neagra. A vazut printul astfel cum se pot schimba culorile si m-a impresionat ca si-a amintit ca la teatrul “baloane colorate” se putea colora apa in albastru, rosu sau verde. Apoi am amestecat culori diferite sa obtinem nuante noi. Fireste, pana la urma, am facut un mare bulgare de plastilina din tooaaaate culorile 🙂
Noi am constuit sistemul solar pe tabla (tabla aceea de la IKEA, partea neagra).
Am facut confetti care au reprezentat stelele. Le-am pus intr-un castron cu apa si apoi le-am lipit cu degetul pe tabla. Apoi, pentru planetele din sistemul solar am facut cercuri de diferite dimensiuni pe o foaie, le-am colorat si le-am decupat, dupa care le-am lipit pe tabla (cu scotch), nu cu lipici, ca sa nu stricam tabla.
Ne-a placut foarte mult si ideea cu sistemul solar din fructe si legume, de la voi, insa unele planete nu reuseau sa stea mai mult de 5 secunde in sistemul solar (portocala, capsuna si strugurele) – mai incercam cand suntem mai putin mancaciosi de fructe 🙂