Un muzeu în care copiii pot atinge exponatele, în care pot experimenta, pot trăi pe propria piele experiențe inedite și nici pe departe nu sunt îndemnați să stea departe și să privească exponatele despre care li se sunt povestite anumite lucruri. Așa se dorește Orășelul Cunoașterii, primul muzeu special, dedicat copiilor.
Vestea bună este că muzeul se deschide peste câteva zile, pe 15 februarie. Vestea nu tocmai bună pentru părinții din țară este că, deocamdată cel puțin, muzeul are o singură unitate și este situată în Pajura, București. Cu toate acestea, sunt convinși că puteți ajunge măcar o dată în vizită pentru a experimenta tot ce pune la dispoziție instituția. Asta mai ales ținând cont de programul muzeului (luni – vineri: 9:30 – 18:30; sâmbătă – duminică: 9:00 – 20:00).
Toată experiența din muzeu se va baza pe conceput “atinge și învață”, pentru că cei mici rețin 80% din cea ce experimentează și doar 20% din ceea ce văd, așa că ei vor avea cum să interacționeze cu toate obiectele și să descopere, pe rând, despre ce este vorba.
oraselul-cunoasterii oraselul-cunoasterii Care sunt, mai exact, expozițiile propuse:

  • Zona jocurilor IQ – unde copiii se vor juca cu bile și frângii și vor afla cum pot aranja piese de șah sau cum pot scoate frânghiile neascultătoare din niște tije sau inele și mai neascultătoare,
  • Zona jocurilor cu aer – se experimentează pe viu legile lui Bernoulli, dar cei mici se vor și juca cu moriști și curenți de aer, fenomene luminoase și nu numai,
  • Camera oglinzilor – se experimentează reflexia luminii și modul ei de distribuire pe diverse suprafețe și se escoperă legatura între lumina și memoria formelor,
  • Zona simțurilor – unde copiii își vor exersa dexteritatea și logica încercând să potrivească forme geometrice în alte forme, vor face un puzzle fără a vedea piesele cu care își exersează abilitățile, vor ghici ce se află în interiorul unor cutii surpriză și nu în ultimul rând vor recunoaște mirosurile speciale ale florilor create,
  • Zona jocurilor motrice – copiii se joacă urmârindu-se dezvoltarea motricității fine, – ansambluri de roți dințate pe care le aranjează singuri, curele de transmisie, jocuri de echilibru, de constructie.

Concurs cu experimente

Pentru că nouă ne place tare tot ce auzim despre muzeu (despre Orașul Cunoașterii noi am povestit și acum ceva timp într-un articol separat) vă invităm la concurs cu experimente.
Dacă ne povestiți – aici, în comentarii la articol – care este ultimul experiment făcut în casă sau afară, din care ai voștri au învățat ceva și s-au distrat în același timp, aveți șansă să câștigați o invitație pentru toată familia la deschiderea oficială a celui mai frumos muzeu din țară pentru copii. Dacă nu ați mai făcut un experiment de ceva timp – vă invităm să vă inspirați cu încredere din propunerile noastre mai vechi cu experimente pentru copii.
Anunțăm familia norocoasă pe 13 februarie, cu două zile înainte de lansarea Orășelului Cunoașterii adică.
Succes!
Later update – și câștigătoarea este… Irina! Felicitări și mulțumim tuturor pentru participare!
Surse foto: facebook.com/jocurilestiintei.