Raluca Alexandru este designer de interior, absolventă a Universităţii de Artă Bucureşti, Facultatea de Arte decorative şi design şi pictează pereţii camerelor pentru copii, face aşternturi şi draperii, pictează piese de mobilier şi tablouri, creează ornamente pentru Crăciun, pictează şi pe sticlă şi face și amenajări.
Vopselurile folosite sunt pe bază de apă, seamănă cu cele lavabile, doar că sunt super-profesionale, şi în plus sunt septice, foarte rezistente (pot fi şterse cu cârpă umedă) şi sunt inofensive. De asemenea, lacul pentru mobilier este acrilic, pe bază de apă, iar pentru jucării, Raluca foloseşte un lac special. În funcţie de suprafaţă, o cameră este gata între 2 si 5 zile, iar o piesă de mobilier în 2, 3 zile.
Raluca nu e genul de designer care face desene animate pe pereţii camerelor copiilor, deşi asta cer cei mai mulți dintre părinții din România. Lucrează doar ceea ce îi place şi nu accepta o lucrare care e împotriva principiilor ei. „Culorile prea puternice agită şi dau stări proaste oricui. În designul pentru copii respect aceleaşi principii profesionale ca la cel de adulţi, aceleaşi reguli compoziţionale. Observ o mare schimbare faţa de acum 10 ani. Oamenii au văzut mai multe, caută lucruri mai creative şi originale. Şi deci am comenzi mai multe. Un copil este special…aşa ar trebui să fie toate lucrurile care îl înconjuară”
„Designul pentru copii este cireaşa de pe tort în munca mea”
Ideea de a picta pereţii camerelor de copii i-a venit natural, fără să premediteze ceva, mai ales că ii plac copiii, ea însăşi fiind un veșnic copil. „Faţă de greutăţile şi responsabilităţile decorării unei case, o cameră de copil vine ca un desert – e plină de joacă, culori, lumină, şi libertate (a nu se înţelege că e o joacă lipsită de responsabilităţi sau reguli). Mă implic numai atunci când vreau, şi nu mă motivează banii. Nu trăiesc din asta”, spune Raluca.
Inspiraţia designului pentru copii
Inspiraţia vine de peste tot, din obiectele pentru copii, din lucruri vechi, lucrate manual şi chiar din ceea ce apare la firmele mari de exterior. Totuşi documentarea ocupă un loc important, pentru ca Ralucăi îi place acest segment şi îl urmăreşte cu plăcere. „Mă documentez, învăţ, prelucrez, interpretez – întotdeauna în manieră personală. E sub demnitatea şi profesionalismul meu să copiez ceva”.
Aportul părinţilor şi copiilor în stabilirea picturii pereţilor
Găsirea modelelor pentru camerele copiilor se realizează discutând cu părinţii, aceştia îi spun Ralucăi ceea ce-şi doresc, iar ea le propune soluţii concrete, discutând pe o serie de schiţe. De regulă, copii nu au prea multe de zis în designul pentru camera lor, mai ales că fie sunt foarte mici, fie nici nu s-au născut încă. Dacă kinderul are mai mult de 4 ani, Raluca poate discuta cu el şi îi poate studia desenele. „O singură dată un părinte m-a lasat să-i măresc pe pereţi desenele copilului (i-am preluat personajele, compunându-le şi combinându-le aşa cu am considerat)”
Aşternuturi cu dantele şi cusături manuale
În afară de pictarea pereţilor şi a pieselor de mobilier Raluca face şi asternuturi, pernuţe decorative şi huse de pilote pentru care foloseşte materiale naturale şi accesorii precum dantela, nasturii sau mărgelele. Aşternuturile (husa de pilotă şi pernuţele decorative) se spală la mână, la o temperatură de 30 de grade, pentru ca au multe cusături manuale şi sunt împodobite cu diverse accesorii. În plus, Ralucăi îi place să facă şi perdele şi draperii.
Stabilierea preţurilor designului pentru copii
Lucrările fiind aşa de diferite Raluca nu are nişte preţuri prestabilite, iar preţul îl spune după ce prezintă schiţele, astfel încât cu toţii să-şi facă o idee despre ce presupune lucrarea. În funcţie de cât de mare e lucrarea, de ce model este şi de cât timp îi ia, pictura pictura pe pereţi varianză între 100 şi 600 euro, mobilierul pictat este între 80 şi 150 euro, iar un aşternut e aproximativ 200 -350 lei.
Nostalgia Crăciunului din copilărie
Raluca realizează şi ornamente de Crăciun şi propune fiecăruia dintre noi să-şi împodobească casa sau bradul cu ce ornamente îi dictează conştiinţa, mai ales că percepţia sărbătorilor este personală. Raluca creează lucruri care îi aduc aminte de copilărie şi pentru ca nu are timp de crearea lor, astfel încât să le comercializeze serios, ajunge de multe ori să le facă cadou prietenilor.
Raluca lucrează la comandă şi din păcate nu îi putem vedea lucrările la diferitele târguri pentru copii pentru că propunând lucruri mari, precum piese de mobilier sau seturi de draperii, vinde prea putin. Momentan se află în reorganizare cu atelierul, plănuieşte o serie de lucruri (textile şi mobilier) şi are multe idei pe care le va anunţa, pe site-ul ei: CamerePentruCopii.ro, pe blog: Raluca-Alexandru.ro, dar şi pe facebook (Raluca Alexandru).
Sursă foto – CamerePentrucopii.ro
[nggallery id=82]