Despre ce e vorba în Bridge to Terabithia
Jess este un băiat de gimnaziu care vine dintr-o familie numeroasă. Nici acasă, nici la şcoală nu este înţeles de cei din jur, aşa că Jess se refugiaza în desen, creionând tot felul de monştri. Asta până când în clasa lui apare Leslie, o fată uşor băieţoasă, care devine o ciudăţenie a clasei pentru ca spune că nu are televizor dar care are o imaginaţie debordantă, fapt care-l încântă pe Jess. Amândoi îşi fac inamici la şcoală şi astfel ajung să-şi găsească un loc, numai al lor, unde să uite de răutăţile de la şcoală şi neajunsurile de acasă. Locul se dovedeşte a fi într-o pădure de lângă casă, unde se ajunge cu ajutorul unei sfori fermecate. Cei doi numesc tărâmul Terabithia, încep să refacă o căsuţă din copac şi îşi lasă imaginaţia să zboare, închipuindu-şi vulturi înfiorători, troli gigantici şi veveriţe războinice.
Terabithia este locul unde cei doi pot face orice, dacă-și închid ochii, şi-şi deschid mintea.
Jess si Leslie se folosesc de imaginaţie şi pentru a-şi rezolva probleme de zi cu zi de şcoală, în cazul energicei Leslei, Janice, o fată de clasa a opta este cea care-i face zile amare. Astfel, dacă în orice poveste, fiecare monstru are un punct slab şi Janice trebuie să aibă unul, iar Leslie ştie care.
Pe lângă partea de fantezie, filmul aduce în primul plan şi problemele pre-adolescenţilor, care nu se regăsesc între colegii de la şcoală, iar acasă simt că nu au parte de suficientă comunicare cu părinţii şi simt că nu-i pot mulţumi. Într-un acces de furie, tatăl lui Jess îi spune acestuia să se facă util şi să-i deseneze nişte bani. Legat de şcoală, suntem puşi faţă în faţă cu elevul îndrăgostit de profesoara lui, dar şi cu sistemul de învăţământ din America, despre care am vorbit în Waiting for Superman.
Filmul nu este nou, a apărut în 2007 şi pe lângă multele secvenţe de fantasy, are şi o parte de dramă, de aceea mi se pare adecvat copiilor de peste 13 ani.
Una peste alta Bridge to Terabithia este un film pentru familie, unde fantezia se împleteşte cu realitatea şi unde aventura este o stare de spirit, pentru copiii care-şi dau frâu liber imaginaţiei.
Surse foto: IMDB.com.