Un lucru sigur pe care l-am observat de când stau prin Anglia, e că ecologia și conștientizarea mediului înconjurător (environmental awarness) funcționează. Asta nu înseamnă că fiecare cetățean și, mai cu seamă imigrantii își separă cu sârg fiecare hârtie sau plastic în punga roz, fiecare borcan sau doză de aluminiu în cutia portocalie sau fiecare coajă de cartof sau oscior de pui în lădița neagră, oferită de consiliul local, ci că, măcar, consiliul local își face treaba, informează, oferă sprijin și colectează separat deșeurile, în speranța că reciclarea chiar are un impact pozitiv asupra mediului.
Nu pot să spun că sunt o ecologistă înfocată, dar, fiindu-mi atât de la-ndemână să reciclez, de ce nu aș face-o? Ce legătură are ecologia promovată de consiliul ”county-ului” meu cu povestea scutecului refolosibil? Se pare că are o mare legătură, pentru că, probabil, dacă nu ar fi atât de eco-friendly conducătorii zonei, eu nu aș fi știut nici în ziua de azi cât de practice si de faine sunt scutecele refolosibile.
Povestea e cam așa. Mergem cu mic cu mare la plimbarea de dimineață prin centrul orășelului în care locuim. Niciodată nu spun nu la un chilipir, sunt chiar ușor de ademenit să cumpăr chestii dacă sunt reclame destul de mari și reduceri destul de consistente în vitrină (consumatorismul e greu de îmblânzit, încerc, dar eșuez de cele mai multe ori). Îmi atrage privirea un cort măricel instalat în mijlocul pieței centrale: Recycle for Essex (reciclează pentru Essex- comitatul nostru), iar, atârnate de marginile cortului, strălucesc pachete de toate felurile si culorile de scutece refolosibile. Mă apropiu timid și mă văd abordată de o domnișoară care mă lămurește cu privire la campania consiliului local de promovare a scutecelor refolosibile. Povestea ei sună cam așa:
În UK, anual, se folosesc 3 miliarde de scutece de unică folosință. Doar în comitatul Essex, peste 300.000 de scutece sunt îngropate în deponee zilnic, iar descompunerea lor poate sa dureze sute de ani. Alternativa constă în scutece de pânză, care pot fi mai blânde cu mediul și pot să te facă să economisești peste 500 de lire comparativ cu scutecele de unică folosință produse de cele mai mari branduri. Un bebeluș va avea nevoie aproximativ de 5000 de scutece de unică folosință, care ajung in totalitate la groapa de gunoi, dar doar de aproximativ 24 de scutece refolosibile care ajung pe sârma ta de rufe! Iritația de la scutec – un mit. Studii independente au arătat că tipul de scutec folosit nu influențează incidența iritației din zona scutecului la copii. Un alt mit – scutece urât mirositoare. Fals! Daca sunt păstrate într-un container cu capac și sunt spălate la 2-3 zile, chiar și fără pre-spălare, orice urmă de miros dispare.
Teoria sună perfect, domnișoara, foarte drăguță, îmi arată diverse tipuri de scutece, cârpe, ace și învelitori și, în final, îmi oferă un pachet promotional gratuit, pentru testare acasa. Am mulțumit frumos și am plecat, fericită, spre casă. Fericită ca românul căruia i se dă ceva gratis, dar fericită si pentru că piticului meu tocmai îi apăruse o eczemă și încercam să minimalizez numărul de chimicale care intră în contact direct cu pielea lui. Ajunși acasă, desfac ”cadoul” și mă minunez de ce găsesc: un scutec fitted de bumbac cu o inserție tot de bumbac; un scutec multifit de bambus cu o insertie de bambus; un scutec prefold de bambus; doi chiloței de protecție de măsură unică; 20 de foi de hârtie de protecție pentru scutecele refolosibile. Aici se pot vedea exact produsele din pachetul promotional:
Întrebarea este, acum (dupa ce am testat scutecele pe micul meu “cobai”): m-a determinat acțiunea consiliului local prin care am primit cele 3 scutece gratis să achiziționez un set de scutece refolosibile? Da!
Zis și făcut, am comandat online un pachet de zece scutece colorate Pop-in, le-am așteptat și le-am dorit, iar când au ajuns a fost o senzație incredibilă! Sunt moi, în culori pastelate, ușoare si catifelate. Asta așa, la prima vedere, dar folosindu-le am descoperit faptul că au trei rânduri de capse orizontale care permit modificarea mărimii scutecului în functie de vârsta copilului. Da, știam că ar trebui să fie măsură universală, dar cele primite de la consiliu nu se potriveau perfect pe corpul năzdrăvanului meu mereu în mișcare. Se prind ușor, cu scai și se desfac ușor pentru a putea fi puse la spălat. De curs, nici poveste! Iritație? Nici gând!
Următoarea întrebare este: m-a determinat acțiunea consiliului și achizitionarea celor 10 scutece să doresc să achizitionez mai multe? Da și nu.
Mi-ar plăcea să am mai multe, dar vreau să văd cum mă descurc cu cele 10, deoarece chiloțeii exteriori se uscă de pe o zi pe alta iar uscarea scutecului de bambus și a inserțiilor durează vreo 3 zile. Uscătorul de rufe e zilnic ancorat în casă și nu vreau să mai cumpăr niciun element care ar putea fi oarecum de prisos. Noaptea, încă, nu am încercat scutec refolosibil, deși am primit și 3 night booster-e în setul cumpărat. Cred că din cauza precauției de care nu reușesc să scap, de a nu se irita bebe/uda patul am evitat să testez. Eh, greu să te scuturi de toate preconcepțiile.
Avantaje: scutecele refolosibile, deși nu sunt o ”invenție” modernă, mi-au revoluționat percepția asupra igienei bebelușilor. Sunt ecologice. Nu conțin chimicale care pot ataca pielea sensibilă a bebelușului. Coșul de gunoi nu se mai umple atât de repede, piticul se simte la fel de bine ca în scutecele în care a fost obișnuit iar munca mea nu e cu mult mai multă sau mai grea. Hârtia de protecție a scutecului e salvatoare, mai ales după ce am învățat să o fixez, prinde aproximativ de fiecare dată ”bucuria” și totul e ușor de spălat și de desfăcut. Iar ca un ultim avantaj, scutecele mici și colorate arată atât de drăguț atârnate pe sârmă, încât e o plăcere să le înșir și, apoi, să le strâng.
Dezavantaje: efort financiar mai mare o singură dată, mașina de spălat puțin mai des folosită, timpul de întins pe sârmă și adunat de pe sârmă. Plus, e o treabă puțin mai murdară decât schimbarea unui scutec de unică folosință.
Concluzie: după cum se obervă din numărul mare al avantajelor, am fost câștigată de frumusețea scutecelor refolosibile și mă întreb, în continuare, de ce nu m-am gândit la ele mai repede?
Tocmai ai citit un post scris de un Guest Author. Și tu poți publica pe UrbanKid.ro.
Guest Author: Silvia Nicoara – mamica lui Matei, traieste momentan in Basilton, Essex, United Kindom