Sanatos, verde si economic. Noi, adica eu si Daddy, am ales sa folosim acest tip de scutece. Cu timpul am observat in jurul meu tot mai multe familii care “scutecesc” cu materiale textile, ecologice. In Romania fenomenul e abia la inceput, insa in Vest putem spune ca textilele sunt “pe val”.
Oferta este foarte variata, au aparut tot felul de scutece inovative ca si design sau mod de utilizare. Scuteceala cu textile nu mai e ca pe vremea bunicilor, materialele sunt altfel, sunt subtiri, foarte absorbabile, testate, studiate, sunt eficente. Nu e nevoie de ace de siguranta, nu se fierb la cazan; acum exista masina de spalat si uscat, arici, capse, Snappi etc. Scutecele refolosibile moderne sunt la fel de usor de folosit precum pampersii, insa au imprimeuri trendy, culori vesele si materiale naturale.
Scutec refolosibil babyidea
Pentru mine pampersii sunt precum mancarea fast-food (McDonalds) iar cele textile sunt precum o mancare delicioasa gatita la mama acasa, sau la soacra. Eu clar prefer, varianta 2, si bebe ar vota la fel daca ar putea.
scutec refolosibil ecologic anyhour bebe nou nascutNoi folosim aceste scutece pentru a-l tine pe bebe departe de chimicale si pentru ca el sa se simta mai bine, pentru ca au un impact mai mic asupra planetei si pentru a avea mai multi bani in portofel. Pentru toate astea bag cateva rufe in plus la spalat in fiecare saptamana. Sunt destule beneficii si merita acest mic efort. Si nu regretam deloc decizia luata, din contra ne-am transformat in niste “evanghelisti” ai scutecelor textile.
Voi dezbate mai jos principalele 3 motive care ne-au convins pe noi. Voi ce parere aveti? Care motiv va convinge?
Sanatatea bebelusului – fara chimicale
Majoritatea parintilor fac alegerea pentru sanatatea bebelusului, caci e mai importanta decat toate. Scutecele din material textil sunt o metoda prin care poti reducere contactul bebeluslui cu chimicalele, cu gelul super absorbant tip polimer (SAP), cu dioxina (cancerigena), Tributyl-tin (TBT), etc aflate in scutecele de unica folosinta.
Scutec_GrowHour_verdeSpre exemplu acel absorbant (SAP) devine gel atunci cand este udat. O substanta similara era folosita si in absorbantele pentre femei, pana in 1980, cand s-a descoperit ca este foarte toxica si poate duce la sindromul de soc toxic. Acesta substanta a fost interzisa in absorbantele pentru femei, insa ea este folosinta inca in scutecele pentru bebelus. Gelul ma sperie, ma face sa imi pun o mie de intrebari si sper sa nu atinga pielea bebelusului meu.

  • scutecele moderne refolosibile sunt din materiale naturale bune absorbante precum canepa, bambus sau bumbac organic (in loc de gel polimer tip SAP)
  • scutecele refolosibile respira mai bine decat traditionalul latex din cele de unica folosinta si nu se produce supraincalzire in zona acoperita
  • textilele incurajeaza schimbarea frecventa, ceea ce ajuta la prevenirea iritatiilor de scutec
  • bebelusii si copii care poarta scutece refolosibile vor folosi mai devreme olita pentru ca sunt mai constienti de senzatia de ud

Update legat de dioxina: Dioxina a fost interzisa in UE, dar este inca folosita in SUA. Asta nu face decat sa imi intareasca convingerea ca nu trebuie sa ma ating de scutece ce contin geluri si alte chimicale.
Dioxina a fost folosita multi ani si producatorii sustineau ca scutecele sunt sigure, nu contin nimic periculos etc, toata lumea lua de buna chestia asta. Si iata ca dupa un numar de ani a fost interzisa, pentru ca s-a dovedit foarte toxica. Au inlocuit substanta respectiva cu alte chimicale despre care se spune ca sunt “sigure si nu au efecte secundare”. Probabil peste un numar de ani vor fi interzise si aceste noi substante. Eu prefer sa nu risc pe seama bebelusului meu, sunt linistita cu chimicale zero, asa cum numai cele din material textil imi pot garanta.
Banii
scutece refolosibile hemp hourUnele familii aleg scutecele din material textil pentru ca vor sa faca economii. De ce sa nu cheltuim chimbzuit? Putem merge intr-o alta vacanta, sau putem pune ceva bani de-o parte pentru “ala micu”.

  • in medie un copil foloseste 6000 de scutece in primii 2 ani, si chiar mai mult daca se invata cu olita mai tarziu (ceea ce in mod normal se intampla media fiind de 2,7 ani)
  • costul mediu al unui pampers este de 1 leu

Privind aceste cifre, un parinte ar trebui sa se astepte sa cheltuie in jur de 6000 lei noi pe scutecele de unica folosinta (pentru 1 copil, in 2 ani).

  • costul mediu al scutecelor refolosibile este undeva intre 900 lei si 1200 lei , depinde de tipul cumparat; daca mai adaugam si “consumabile” gen apa, curent, sigur nu trece de 2000-2500 intr-o perioada de 2 ani.
  • am putea economisii astfel 3500 lei sau chiar mai mult
  • majoritatea scutecelor refolosibile pot fi utilizate si pentru urmatorul copil, sau pot fi vandute pentru a se recupera o parte din investitie.

Gunoiul
Scutece antrenament la olitaAlte familii ar putea fi motivate de ideea de refolosire si nu aruncare, vor sa aiba constiinta impacata ca au contribuit cat mai putin la poluarea planetei.

  • se estimeaza ca un pampers are nevoie intre 250 si 500 de ani pentru a se descompune. Adica cel putin 250 de ani el va “trona” in iarba unde se joaca copiii nostri
  • un copil va produce 1 tona de gunoi doar intr-un singur an de pampersi.
  • 50% din gunoiul menajer al unei familii il reprezinta scutecele de unica folosinta (ma refer aici la familiile cu 1 copil care poarta pampersi. la 2 copii cifra creste)
  • 92% din scutecele de unica folosinta ajung in cele din urma in iarba, pe camp (statistica din America, cred ca la noi cifra e similara)
  • 100kg de lemn, 20kg petrol in stare bruta si 10kg de clor se folosesc pentru producerea de scutece de unica folosinta necesare unui bebelus in primul an de viata.

Scutece din materiale textile puteti cumpara de la HipHip.ro. Sunt scutece foarte faine, create si testate de mamici din Finlanda.