Sunt mulți producători, care se găsesc în special în farmacii, care se laudă că fac produse bune pentru copii – ar cam merita puțină anti-reclamă, dar nu ne stă în fire să fim răi. Care e problema cu ei? Păi se cam laudă și atât. Pentru că pun în creme și uleiuri pentru bebeluși tot felul de parabeni și substanțe nu tocmai prietenoase, ca uleiul mineral.
Care apropo, e extras din petrol. Pe termen scurt e posibil să aibă rezultate ok, hidratează, catifelează, arată frumos pe etajera din baie. Dar pe termen lung, sensibiliează pielea, o îmbătrânesc iar unele ingrediente se absorb în corp. Există multe riscuri, printre care cel mai puțin grav ar fi alergiile. Ce facem atunci, folosim doar apă? Nu, putem să ne orientăm spre cosmeticele organice.
Ce înseamnă organic?
Plantele folosite provin din culturi ecologice, nu sunt stropite cu pesticide, insecticide și nu conțin ingrediente animale. Conservarea se asigură prin includerea unor uleiuri naturale, nu prin compuși chimici. Nu au termen de valabilitate prelungit, în jur de 3-6 luni.
De ce organic?
Pentru că ingredientele conținute sunt naturale. Sunt tolerate foarte bine de pielea copilului iar riscul alergiilor și al iritațiilor este foarte mic. Asta se întâmplă în cazul în care copilul este sensibil la un , și nu au efecte secundare pe termen lung.
Copii au nevoie de câteva produse dedicate lor, e adevărat penrtu că au pielea mult mai sensibilă ca adulții. Dar unele sunt nevoi create prin marketing. Nu are nevoie de spumă de curățare 7 în 1, un săpun cu ingrediente naturale este suficient. Șampon inimaginabil de blând cu ochii copilului care costă cât întretinerea pe o lună este iar inutil, un șampon bio e destul de sigur încât să nu îl irite. Uleiul de masaj de firmă, complet “natural” până la primul paraben poate fi înlocuit cu uleiul de măsline sau cu untul de shea. Unii spun că și detergentul cu care speli pe jos în casă ar trebui verificat, pentru că un bebe bagă mâinile în gură fără probleme după ce a mers de-a bușilea prin toată casa. Și tot asa, trebuie doar să căutați soluțiile cele mai bune pentru voi. Oricum, toate trebuie testate înainte să folosiți regulat. Dați pe o porțiune mică de piele și așteptați 24 de ore. Dacă pielea e în regulă, înseamnă că e ok de folosit.
Acum nu zicem să deveniți paranoia, să cărați după voi un dicționar cosmetic și să stați cu orele la standul produse pentru copii. Dar încercați să vă informați înainte să cumpărați ceva. Nu mergeți la cumpărături exact în ultima secundă, când aveți neapărată nevoie de o cremă și ați lua orice. Uitați-vă din timp cât mai e până se termină și apoi căutați lista de ingrediente a produselor pe care vreți să le luați. Ca să recunoașteți mai ușor produsele organice, uitați-vă după certificarea oficială, o ștampilă pe care scrie Soil Association, BDIH sau EcoCert. Sunt trecute în ordinea exigenței în acordarea certificărilor.
Găsiți produse organice online la Organick, Napati, Rangali sau Organic Baby.
Voi folosiți produse organice pentru copii? Care?
Sursă foto: jessicafm / Flickr
Sunt pentru produsele organice, dar ce facem cu banii? Uneori produsele organice sunt chiar la pret dublu 🙁
Eu cred ca organic nu e un musai necesar. Un produs 100% natural este la fel de bun. Si cand spun natural ma refer la un produs fara coloranti, arome sau agenti de spumare sintetici. Ca sa nu mai vorbesc de SLS, parabeni sau EDTA. 🙂 Si preturile sunt destul de accesibile 🙂
UK, vad ca ai comentat acum doi ani. Daca mai multi ar stii sa citeasca etichetele ar constata ca unele produse organice, sau cu ingrediente provenite din culturi ecologice nu sunt asa de curate precum vrea sa se creada. In plus, de atunci piata a mai crescut in Romania si atat importatorii cat si producatori sunt nevoiti sa lase preturile mai jos.