Începutul școlii, al grădiniței sau al unor cursuri ori workshop-uri sau ateliere noi ne duce mai mereu cu gândul la toamnă. Și dacă toamna este un nou început, atunci vă propunem să fie unul eco, adică să-i învățăm pe copii să fie grijulii cu mediul înconjurător, să facă pași mici acum, care vor schimba lumea peste ani și să iubească natura așa cum ar trebui, pentru că armonia dintre noi și natură nu poate duce decât la lucruri minunate.
Potrivit Eco-Rom Ambalaje, an de an un român generează peste 50 kg. de deșeuri de ambalaje. Zeci de PET-uri, doze, cutii de hârtie-carton, cutii de carton pentru băuturi ocupă un volum important. Dacă ele sunt pliate, atunci mașinile care le colectează din recipientele speciale pot aduna mai repede o cantitate mult mai mare de deșeuri.
De exemplu:
• 4 PET-uri pliate = 1 PET nepliat
• 10 doxe presate = 1 doza nepresată
• 3-50 cutii de carton pliate = 1 cutie nepliată
Cu alte cuvinte, simpla pliere a deșeurilor este un lucru simplu de făcut de către noi, pentru că nu avem o cantitate atât de mare de PET-uri ori cutii de carton, dar este o modificare importantă pentru cei care le adună, iar acest lucru va avea rezultate imediate, prin reducerea numărului de curse pentru mașinile care adună deșeurile și deci mai multe deșeuri colectate într-un timp mult mai scurt.
Colectare selectivă și joacă
Cum puteți să le explicați celor mici cum pot colecta selectiv gunoaiele și care este culoarea destinată cărui tip de deșeu? Prin joacă, desigur.
Păstrează 3 cutii vechi, pe care să le coloraţi în cele 3 culori: galben, albastru şi verde, apoi aşezaţi-le în casă. Copilul tău se va obişnui să colecteze separat deşeurile făcând asocierea cu elementele din natură: soarele, cerul şi iarba.
• Containerul galben este pentru plastic şi metal: PET-urile de la băuturile lui preferate, ambalajele de plastic de la dulciuri sau rechizite, caserola de la desertul lui favorit, doza de aluminiu de la suc.
• Containerul albastru este pentru hârtie sau carton: cutiile de carton de la jucării sau pantofi, cutiile de lapte sau cutiile de bombone.
• Containerul verde este pentru sticlă: sticlele sau borcanele.
Arată-i că deşeurile de la ambajale pot fi reutilizate şi transformate în obiecte noi. De exemplu, cutiile de la carioci pot deveni case pentru unele jucării sau hârtie cu care au fost ambalate caietele poate deveni planșă pentru noile desene făcute împreună.
Nu în ultimul rând, copiii au nevoie de informații exacte și interesante, de exemplu:
• Ştiai că sticla are nevoie de 1.000.000 de ani pentru a se descompune în bucăţele mici?
• Fiecare tonă de hârtie reciclată salvează 17 copaci?
• Ştiai că este nevoie de un copac de 15 ani pentru a produce 700 de pungi de hârtie?
• Sticla poate fi reciclată la nesfârșit fără să îşi piardă din calități?
Voi cum le explicați celor mici cât de important este să fii eco?