Întâi să lămurim de ce e așa de importantă. Copiii nu prea înteleg ce înseamnă să nu înghită ceva care e deja în gurița lor și să scuipe. Așa că sunt șanse foarte mari să “mănânce” pasta de dinți. Sper că știi deja câte chimicale sunt în pastele din comerț. Închipuie-ți cum e să le înghiți zilnic. Iar mult-lăudatul fluor se pare ca este chiar dăunător.
Până la un an, periuța cu apă este suficientă pentru spălare. Iar apoi, cel mai bine e să devenim toți chimiști ca să întelegem și noi ce tot scriu ăia pe lista de ingrediente! 🙂 Prea greu, nu? Bine, atunci ne apucăm să căutam. Să nu contină fluor sau alte minunătii care sună a compoziție de explozibil și să nu fie abrazive. Ce-am găsit noi ok e pasta de dinți bio. Primul criteriu e numărul de chestii conținute. Cu cât sunt mai puține, cu atât mai bine. A trecut examenul, așa că trecem la testat. Curăță foarte bine, cu avantajul că, față de pastele celelalte, sunt blânde cu gingiile. Au o consistență diferită de cele cu care ne-am obișnuit: nu fac spumă ca un detergent și nu au nevoie de clătire. Unele au un gust ciudat, în special cele cu argilă, dar până la urmă ține de obișnuință.
O pastă de dinți organică e în jur de 20 de lei. Aia din supermarket e 3 lei, de ce să dai de 7 ori mai mult pe o pastă? E simplu. Pentru că e sigură pentru sănătate. Și dacă faci un calcul, nici nu e așa de scumpă. Copilul are nevoie de o cantitate foarte mică, cu care se spală cel putin o dată pe zi (în mod ideal, dacă nu începe să plângă că nu-i place, nu mai vrea, nici să nu audă!) așa că un tub ar trebui să ajungă în jur de 6 luni.
Am auzit păreri de bine despre gelul Weleda și pastele de dinți Green People și Urtekram.
Sursă foto: Mando Photo / Flickr