Un studiu clinic aflat în desfășurare în România vine cu rezultate preliminare încurajatoare în ceea ce privește tratarea cu sânge ombilical recoltat la naștere a copiilor bolnavi de autism.
Condus de Dr. Felician Stăncioiu, în calitate de investigator principal, studiul vizează copiii cu tulburări din spectrul autist. Acestora le-a fost administrată o terapie cu sânge ombilical recoltat la naștere. Trei dintre cei patru copii cărora le-au fost administrate autolog unitățile de sânge ombilical stocate la Cord Blood Center au manifestat îmbunătățiri la scurt timp după administrarea terapiei, în timp ce un al patrulea pacient este sub monitorizare atentă.
Terapiile cu sânge din cordonul ombilical sunt folosite în tratarea unor afecțiuni grave, în special din sfera oncologică, dar cercetările medicale desfășurate pentru identificarea altor opțiuni de tratament au deschis drumul către aplicarea lor și în tratarea tulburărilor din spectrul autist. Prof. Geraldine Dawson de la Duke University, SUA, a făcut primele observații în acest sens în anul 2017.
În ceea ce privește trialul clinic derulat în România, unul dintre cei patru pacienți tratați cu unitatea de sânge ombilical stocată la Cord Blood Center a manifestat îmbunătățiri la nivelul inițiativei, a somnului și a cooperării. Aceste progrese sunt esențiale deoarece, pe termen lung, pot deveni determinante pentru asimilarea de noțiuni și abilități noi.
Alți doi pacienți au marcat progrese sesizabile încă din prima săptămână după administrarea terapiei cu celule stem. Progresele au fost marcate în special pe partea de atenție și interacțiune. La unul dintre cei doi pacienți evoluția pozitivă a continuat și în cea de-a doua săptămână.
Pe lângă înregistrarea de progrese în tratarea autismului, un obiectiv important al studiului este acela de a identifica un set de criterii prin care să poată fi elaborat un proces de selecție eficient a copiilor cu potențial ridicat de a înregistra progrese în urma terapiilor cu sânge ombilical.
„Una dintre direcțiile studiului nostru este de a identifica markeri cu ajutorul cărora se poate face o selecție a copiilor cu potențial ridicat de a face progrese în urma tratamentului cu celule stem.” spune Dr. Felician Stăncioiu în cadrul unui interviu în care vorbește pe larg despre studiul pe care îl derulează.