Telemeaua este cel mai popular produs din categoria brânzeturilor, fiind preferată de români datorită gustului mai mult sau mai puțin sărat și consistenței sale cremoase. Prea puțini sunt cei care se gândesc la beneficiile pentru sănătate atunci când cumpără sau savurează o bucată de telemea, însă trebuie precizat că acestea nu sunt deloc de neglijat.
Ne-am gândit noi să abordăm acest subiect și să îți oferim câteva motive în plus de a consuma telemea, prin prisma acestor beneficii de care nu știai până acum.
Previne apariția cariilor
S-a stabilit că între consumul de telemea și sănătatea dentară există o legătură intermediată, bineînțeles, de o bună igienă orală. Explicația stă în conținutul ridicat de calciu din acest aliment, precum și în capacitatea sa de a crește nivelul pH-ului din salivă. Astfel, calciul din compoziția telemelei este absorbit de organism întărind în acest mod și dinții, care devin mai puternici și mai rezistenți.
De asemenea, un studiu efectuat de cercetători din Statele Unite pe un eșantion de 68 de copii a relevat faptul că brânza de tip telemea crește nivelul pH-ului din salivă, ceea ce duce la distrugerea bacteriilor care pot ataca smalțul dinților. Așadar, telemeaua poate menține pH-ul bucal la un nivel cuprins între 5,6 și 7,9 – valori considerate optime pentru prevenirea cariilor.
S-a mai constatat că telemeaua consumată în mod frecvent creează un fel de peliculă protectoare la nivelul danturii, prevenind apariția cariilor.
Întărește sistemul imunitar
Telemeaua are și un bogat conținut de probiotice – bacterii benefice care alcătuiesc flora intestinală și au un rol esențial în funcționarea sistemului imunitar. Probioticele provin din ingredientele folosite la producerea brânzei, iar dacă ne referim la Telemeaua de Ibănești, poți avea garanția că laptele provine de la animale crescute și hrănite în mod natural.
Acest lapte are un conținut ridicat de probiotice, care, odată ajunse în organism, îmbunătățesc sistemul imunitar și ajută organismul să lupte mai eficient cu virusurile și alți agenți patogeni.
De aceea, consumul de telemea protejează organismul și ajută la recuperarea mai rapidă după o perioadă de boală.
Fortifică oasele
Pe lângă conținutul ridicat de calciu, telemeaua este și o sursă importantă de vitamina B, ambele substanțe având un rol important în dezvoltarea sistemului osos. De aceea, telemeaua trebuie să fie inclusă în alimentația copiilor aflați în perioada de creștere. Prin aportul de calciu, acest aliment contribuie la formarea și întărirea oaselor și cartilajelor, în timp ce vitamina B ajută la absorbția acestuia în sistemul osos.
În aceeași măsură, telemeaua este recomandată și în alimentația persoanelor vârstnice, predispuse la osteoporoză. Această afecțiune duce la slăbirea oaselor din cauza deficitului de calciu, crescând astfel riscul apariției fracturilor, care se vindecă foarte greu sau chiar nu se mai vindecă niciodată. Datorită calciului și vitaminei B, telemeaua contribuie la prevenirea apariției osteoporozei și crește rezistența oaselor în cazul celor care deja suferă de această boală.
Te ajută să slăbești
Deși privită cu suspiciune din cauza conținutului de grăsime, telemeaua poate fi consumată cu rezultate bune în curele de slăbire. Conținutul de grăsimi saturate din telemea este mai mic decât în cazul altor alimente cum ar fi carnea de porc, astfel că un consum echilibrat nu afectează silueta. În plus, s-a stabilit că telemeaua produsă din lapte provenit de la vaci hrănite cu iarbă are un conținut mai mic de grăsimi decât cea produsă din lapte de la vaci hrănite cu cereale.
Așadar, dacă vei consuma telemea de la animale hrănite în mod natural și vei elimina din alimentație alte grăsimi saturate, nu trebuie să-ți faci griji că nu vei scăpa de kilogramele în plus.
Prin urmare, iată patru motive în plus pentru a include telemeaua în alimentația ta zilnică și pentru a-i îndemna și pe alții să o facă!