Dacă locuiești la casă și ai copii, amenajarea unui spațiu de joacă în curte devine o necesitate. Copiii trebuie să se joace cât mai mult în aer liber, să fie activi și să socializeze, iar în acest scop, un spațiu de joacă bine dotat este soluția ideală.
Nu e deloc dificil să faci o astfel de amenajare, iar pentru a te încuraja să demarezi un astfel de proiect îți oferim câteva ponturi care să-ți facă misiunea și mai ușoară.
Alege un loc cu umbră
Cum spuneam mai devreme, copiii trebuie să stea cât mai mult afară atunci când vremea o permite. Perioada de primăvară-toamnă este sezonul ideal pentru joaca în aer liber, însă trebuie să iei în considerare și zilele caniculare din timpul verii. Nu este foarte sănătos pentru copii să stea direct în bătaia soarelui la orele amiezii, iar din acest motiv, locul de joacă trebuie amenajat într-un loc umbrit. Dacă nu există un loc cu umbră naturală, poți instala o copertină care să îi protejeze pe copii de razele soarelui.
Ai grijă totuși ca locul ales să nu fie prea întunecat, pentru că lumina naturală are la rândul său o serie de beneficii.
Amenajează o cale de acces
Spațiul de joacă va deveni o zonă de interes a curții, așa că trebuie să aibă asigurată și o cale de acces. Astfel, proiectul trebuie să includă și amenajarea unei alei care să ducă la spațiul de joacă. Pentru pavarea acesteia, poți folosi un model antichizat de pavele, însă în incinta spațiului de joacă mult mai potrivit este tartanul sau alt material moale, care reduce riscul accidentărilor.
Asigură-te că poți ține zona sub observație
Copiii de vârste mici trebuie supravegheați permanent, însă atunci când se joacă afară ore în șir e destul de dificil să stai tot timpul lângă ei. Din acest motiv, este bine ca spațiul de joacă să fie amplasat într-o zonă cât mai vizibilă, astfel încât să poți arunca oricând o privire pe geam, în timp ce gătești în bucătărie sau iți permiți un moment de respiro in living. Dacă nu ai această posibilitate, poți să apelezi la o cameră de supraveghere video, pe care să o montezi la locul de joacă, și să monitorizezi ce se întâmplă acolo, cu ajutorul unui ecran.
Ai grijă de siguranța copiilor
Tartanul de care am amintit anterior este doar unul din elementele de siguranță care nu trebuie să lipsească din spațiul de joacă, însă trebuie să iei în considerare și alte măsuri. În primul rând, trebuie să te asiguri că elementele nu au colțuri ascuțite sau muchii tăioase care îi pot răni ușor e copii. De asemenea, suprafețele dure cum ar fi stâlpii din metal sau lemn trebuie să fie protejate cu materiale moi, pentru a reduce șocul în cazul în care copii se lovesc de ele.
Nu in ultimul rând asigură-te că toate dispozitivele de joacă pe care le-ai montat sunt corect asamblate și sunt bine fixate, pentru a elimina riscul unor accidente.
Folosește elemente cât mai variate
Chiar dacă la început vor fi foarte încântați de noul loc de joacă, cei mici se pot plictisi repede atunci când acesta nu le oferă mai multe opțiuni de distracție. De aceea dotările unui loc de joacă trebuie să fie cât mai multe și mai variate, evident, în măsura în care îți permit spațiul și bugetul. N-ar trebui să lipsească groapa cu nisip, leagănul, toboganul, balansoarul și căsuța de joacă. La acestea, poți adăuga o trambulină, un castel gonflabil, sau chiar o mică piscină, ideală in zilele călduroase.
Acum, după ce ți-am oferit și aceste ponturi, nu mai ai nicio scuză pentru a amâna amenajarea spațiului de joacă pentru copii tăi.