Să fii părinte este cea mai frumoasă și mai dificilă misiune, și fiecare zi alături de copilul tău îți aduce bucurii minunate, alături de întrebări și dileme în legătură cu modul în care să-l pregătești pentru viață. Îți prezentăm în continuare sfaturi din cele mai bune cărți de parenting, ca să te ajute în educarea micuțului tău:
Petrece timp de calitate alături de copilul tău
Oricât ai fi de ocupat cu serviciul și gospodăria, este foarte important ca părinte să-ți rezervi în fiecare zi câteva ore pe care să le petreci alături de copilul tău. Alege cu atenție activitățile pe care le faceți împreună, să fie plăcute, variate, educative și adecvate vârstei lui.
De exemplu, puteți să vă faceți un obicei din citirea unei povești înainte de culcare sau o plimbare în parc, în timpul căreia să vă povestiți ce s-a întâmplat în ziua respectivă. Jucați-vă împreună, parentingul este în mare măsură capacitatea de a intra în lumea copilăriei lui și de a te bucura de minunile pe care le oferă vârsta inocenței. Încurajează-l să descrie lucrurile pe care le-a făcut la grădiniță sau la școală, ascultă-l cu atenție și arată-i că ești acolo pentru el, 100%, nu între două convorbiri la telefon.
Apreciează-i realizările și succesele
Fie că este vorba despre primii pași, cea dintâi plimbare pe bicicletă sau un desen colorat, copilul are nevoie de aprobarea și aprecierea ta, pentru că părinții reprezintă cele mai importante repere, ei sunt ochii prin care cel mic privește lumea.
Faptul că-l lauzi și că succesele sale reprezintă evenimente sărbătorite alături de mami și de tati îi dă încredere în el și-l motivează în continuare. Împărtășește aceste bucurii și cu cei apropiați: bunici, familie, prieteni de la locul de joacă. Astfel copilul își creează cercul social și capătă curaj în relațiile cu oamenii din jur.
Învață-l că eșecul este și el o parte din drumul spre victorie și că o înfrângere nu-i un capăt de lume, ci reprezintă o lecție necesară, prin care află cum să–și îmbunătățească performanțele și să fie mai bun data viitoare. Încurajează-l să facă sport, îl va ajuta în dezvoltarea fizică și psihică, pentru că mentalitatea de învingător se formează în competiții și concursuri.
Fii consecvent în mesajele pe care i le transmiți copilului
Nu te strădui să fii părintele perfect, pentru că așa ceva nu există. În schimb, fii consecvent, acesta este un lucru foarte important în parenting. Astfel copilul tău învață ce este bine și ce este rău, apreciază onestitatea și știe că se poate baza pe tine în orice situație.
Evită să-l răsfeți și în niciun caz nu încuraja șantajul emoțional, îndeplinindu-i toate capriciile. Nu-l păcăli și nu-i face promisiuni pe care să nu le poți respecta. Reține că ceea ce faci trebuie să fie în concordanță cu ceea ce spui, și mai ales cu lucrurile pe care i le arăți ca modele de comportament.
Construiește o relație sinceră și corectă cu copilul tău, păstrează valorile și disciplina cu care l-ai învățat și astfel vei pune temelia formării adultului de mâine, care va fi un om integru, cu un caracter frumos.
Inspiră-te din cărți de parenting care să te ajute în creșterea celui mic și nu uita că la orice vârstă: bebeluș, voinicel, școlar sau adolescent, copilul tău are nevoie de iubirea ta, de sfaturi, încurajări și veselie. Oriunde vă poartă cărările vieții, creează o lume pentru voi, micul univers ale familiei, unde soarele este mereu strălucitor.