Iarna bate la ușă, așa că a venit momentul să începi să-ți pregătești grădina pentru sezonul rece. Și aceasta este o etapă importantă în procesul de îngrijire a grădinii, astfel că nu trebuie ignorată nicio lucrare recomandată în această perioadă.
Prin urmare, am considerat și noi că este momentul oportun să-ți reamintim câteva reguli și sfaturi utile, de care trebuie să ții cont când începi sa-ți pregătești grădina pentru iarnă.
Pune la adăpost plantele sensibile la frig
Nu toate plantele rezistă la frig și îngheț, acestea fiind cele mai expuse riscului odată cu sosirea iernii. Din acest motiv, ele trebuie puse la adăpost în perioada sezonului rece, însă nu trebuie să aștepți până în ultimul moment pentru a face acest lucru. Practic, cu asta trebuie să începi pregătirile pentru iarnă, perioada ideală pentru mutarea plantelor la adăpost fiind în intervalul octombrie-noiembrie.
Tunde gazonul și gardul viu
În cazul gazonului, trebuie să continui să tunzi iarba până în momentul în care aceasta încetează să mai crească. Odată cu venirea toamnei, iarba trebuie tunsă la un nivel de 5 centimetri, aceasta fiind lungimea ideală în perioada iernii. Dacă e prea înaltă, iarba va fi culcată la pământ de vânt și precipitații, iar în acest mod nu se va mai face o bună aerare a solului. Totodată, firele prea scurte nu vor rezista gerului iernii, iar gazonul va fi distrus la primul îngheț.
În ceea ce privește gardul viu, acesta trebuie tuns cu aproximativ trei săptămâni înainte de primul ger, astfel încât crengile tăiate să aibă timp să se refacă până atunci. Se va tăia ce mult o treime din înălțimea totală a gardului viu, întrucât există riscul ca acesta să nu se mai regenereze.
Îndepărtează frunzele uscate
Acumulate în exces, frunzele uscate și celelalte resturi vegetale vor forma un strat gros care nu va permite aerisirea solului, precum și pătrunderea apei. Totodată, stratul de frunze uscate menține un nivel ridicat de umiditate, care va duce în cele din urmă la apariția unor boli și la putrezirea rădăcinilor. Din acest motiv, frunzele uscate și celelalte resturi vegetale trebuie îndepărtate înainte de primele ploi. Acestea nu se aruncă, ci se pun la macerat peste iarnă, obținând astfel un îngrășământ natural, numai bun de împrăștiat la primăvară.
Repară căile de acces
Apropierea sezonului rece este și momentul la care trebuie să repari aleile sau să le amenajezi corespunzător, în cazul în care nu ai făcut-o până acum. În caz contrar îți va fi foarte greu să intri în grădină după primele ploi de toamnă, pentru că aleile se vor transforma în bălți de noroi. Pentru perioada iernii, pavelele Elis sunt cele mai potrivite pentru amenajarea aleilor din grădină, pentru că se montează ușor, se curăța la fel de ușor, sunt rezistente la ger și umiditate și permit un bun drenaj al apei pluviale.
Îndepărtează crengile și frunzele plantelor bolnave
Dacă există crengi uscate sau afectate de diferite boli, acestea trebuie îndepărtate, la fel ca și foliajul plantelor care prezintă semne de boală. În acest caz, părțile vegetale trebuie distruse, pentru a împiedica transmiterea agenților patogeni. Acestea se vor arde sau se vor arunca la gunoi și în nici un caz nu vor fi folosite ulterior ca îngrășământ natural.
Plantează bulbii
Aceasta este și perioada în care se plantează bulbii florilor care vor răsări în primăvară. Este vorba de lalele, narcise zambile brândușe, iar lista poate continua cu celelalte flori pe care ți le dorești în grădină. În ceea ce privește bulbii deja plantați, aceștia pot fi protejați cu frunze mărunțite sau cu câteva crenguțe de brad așezate peste ei.
Acestea sunt cele mai importante lucrări pe care trebuie să le faci în grădină până la sosirea iernii, pentru ca gerul și zăpada să nu-ți creeze probleme deosebite.