“Meseria” de parinte este minunata, insa poate fi si extrem de stresanta… Parintii pot sa confirme aceste lucru! Este absolut normal sa va doriti sa aflati cat mai multe despre metodele de ingrijire a bebelusilor, in special despre cum sa aveti grija de pielea lor delicata. De asemenea, este posibil sa aveti intrebari despre cum puteti ingriji cordonul ombilical al celui mic sau despre ce produse de ingrijire a pielii puteti folosi.
Cat de des ii puteti face baie celui mic
Cei care sunt la prima experienta in calitatea de parinti ar putea fi tentati sa-i faca baie micutului o data pe zi, dupa fiecare masa sau dupa ce varsa. De fapt, bebelusii aflati in primul an de viata nu trebuie spalati zilnic. Potrivit specialistilor, in majoritatea cazurilor, trei bai pe saptamana sunt mai mult decat suficiente. Daca sunt spalati mult mai des, acest lucru le-ar putea usca pielea.
De asemenea, cand ii faceti baie bebelusului, ar trebui sa urmati aceste sfaturi generale:
- Spalati-l cu apa calda, nu fierbinte, astfel incat cel mic sa nu raceasca.
- Spalati-l pe fata doar cu apa, nu si cu sapun.
- Cand il spalati pe corp, folositi o cantitate mica de gel de dus copii si bebelusi.
- In plus, pe scalp spalati-l gentil cu un burete moale si folositi o cantitate mica de gel de dus pentru copii si bebelusi.
Ingrijiti cu mare atentie cordonul ombilical
Printre primele lucruri pe care le veti observa este ca o parte a cordonului ombilical este inca atasata de buricul bebelusului. Acest lucru nu reprezinta un motiv de ingrijorare. Acea sectiune mica de cordon se va usca si va cadea, in cele din urma, de la sine.
Potrivit specialistilor de la Clinica Mayo, cordonul ombilical cade dupa 1-3 saptamani de la nastere. Pana atunci, insa, zona trebuie mentinuta uscata, iar parintii trebuie sa evite sa-i faca baie in cada celui mic. In schimb, poate fi spalat si curatat cu un burete sau cu servetele.
Nu trebuie sa va faceti griji cu privire la cordon decat daca apar urmatoarele semne:
- puroi care iese din cordon
- sangerare la capatul cordonului sau langa piele
- durere in zona buricului
- inrosirea sau umflarea zonei ombilicale
Alegeti produse de ingrijire cat mai simple
Nu aveti nevoie de multe produse pentru a-i ingriji pielea celui mic. Ba dimpotriva, mai putin inseamna, de cele mai multe ori, mai bine. Multe probleme care afecteaza pielea bebelusului dispar de obicei de la sine.
Cu toate acestea, daca trebuie sa folositi un anumit produs, discutati intotdeauna inainte cu un medic. Printre produsele pe care le puteti folosi pentru a-i ingriji pielea bebelusului se numara:
- sampoanele si sapunurile pentru copii care contin detergenti blanzi
- cremele pentru iritatii produse de scutece
Eruptiile cutanate vor aparea oricat ati incerca sa le evitati
Pielea celor mici este predispusa la eruptii cutanate. Insa nu trebuie sa va ingrijorati! Multe dintre afectiunile pielii nu au nevoie de tratament. Printre acestea se numara:
- Acneea bebelusilor: eruptie rosie care apare pe fata
- Dermatita de scutec: o eruptie care apare in jurul organelor genitale sau al feselor in urma contactului cu urina sau materiile fecale
- Eczema: o afectiune care provoaca mancarime si piele uscata si solzoasa
- Dermatita de contact: o eruptie cutanata care apare dupa ce pielea a intrat in contact cu o lotiune, sapun, detergent sau alt material
- Cutis marmorata: pielea capata o nuanta de albastru-roz din cauza temperaturilor scazute
- Dermatita seboreica: cruste care apar pe scalp
- Eritem toxic: o eruptie cutanata rosie care apare de obicei in a doua zi de viata
- Eruptie cutanata cauzata de caldura (miliaria): o eruptie rosie care apare in urma supraincalzirii organismului
- Pete mongoloide: acestea sunt pete plate din nastere care pot fi maro intens, gri sau albastru-inchis si care apar de cele mai multe ori pe fese.
Mergeti la medicul pediatru daca eruptia cutanata nu dispare de la sine dupa cateva zile, daca bebelusul se simte in mod clar inconfortabil sau daca temperatura corpului este de 37 ° C sau mai mare.
Incercati, pe cat posibil, sa descoperiti eventualii factori declansatori ai eruptiei cutanate, insa trebuie sa retineti ca eruptiile cutanate sunt foarte frecvente si reprezinta o componenta normala a copilariei.
Cereti ajutor
Nu trebuie sa treceti singuri prin aceste momente. De aceea, nu trebuie sa va fie teama sa cereti sfatul pediatrului.
Daca nu sunteti siguri ca micutul are o eruptie cutanata, luati legatura cu medicul copilului. Daca medicul banuieste ca ar putea exista o problema, v-ar putea invita in cabinetul sau pentru mai multe verificari.