Perioada de pandemie a pus un accent deosebit pe metodele de învățare online, în condițiile în care până și cursurile de la școală s-au mutat pentru o vreme în mediul virtual. Atât elevii, cât și cadrele didactice, au trebuit să se adapteze din mers acestor noi metode de învățare și predare, dovedindu-se că acestea pot fi foarte eficiente.
Din experiența acestei perioade, am desprins câteva metode eficiente de învățare online, care te pot ajuta să obții cele mai bune rezultate.
Stabilește-ți un termen limită pentru fiecare curs
Dacă dorești să te pregătești pentru mai multe discipline, organizează-ți singur un „orar”, stabilind pe zile cursurile pe care urmează să le studiezi. Alocă fiecărei discipline un anumit interval de tip, și nu încerca să studiezi sau să rezolvi mai multe teme în paralel.
De asemenea, pentru a nu fi tentat să tărăgănezi lucrurile, stabilește-ți un termen limită pentru fiecare curs și încearcă să respecți fiecare deadline.
Găsește-ți parteneri de studiu
Majoritatea elevilor care au urmat cursurile online spun că cel mai mult le-a lipsit interacțiunea cu colegii, iar pe termen lung, acest neajuns poate să îți afecteze capacitatea de concentrare. De aceea, e bine să îți găsești unul sau mai mulți parteneri de studiu, care simt la rândul lor aceeași nevoie de socializare. Cel mai bine este ca partenerii să fie din rândul colegilor de clasă sau prieteni din același an de studii, pentru a vă putea pregăti împreună la aceleași materii. Astfel, puteți să vă faceți împreună un plan de studiu și să vă ajutați unii pe alții să înțelegeți anumite lucruri care nu sunt foarte clare.
Scapă de lucrurile care ți-ar putea distrage atenția
În lipsa rigorilor din sala de clasă, ai putea fi tentat să asculți muzică în timp ce înveți, să mai atunci o privire pe Facebook, să mai schimbi o vorbă cu prietenii sau să te joci cu animalul de compania care cerșește atenție. Toate acestea îți scad capacitatea de concentrare și nu te ajută deloc să înveți eficient.
Cel mai bine este să scapi de orice ți-ar putea distrage atenția, iar primul pe listă este telefonul. Cât timp studiezi, închide-l sau lasă-l într-un loc în care să nu fii tentat să te uiți în el din 10 în 10 minute. De asemenea, în acest timp, folosește calculatorul sau laptopul doar pentru a învăța, și abține-te de la intra și pe alte site-uri în afara celor de pe care studiezi.
Nu uita de manuale și cărți de specialitate
Chiar dacă se numește „învățare online”, asta nu înseamnă că nu te poți folosi și de surse de informare alternative. Dacă ai unele neclarități referitoare la materialele accesibile online sau dacă ai nevoie de informații suplimentare pe care acestea nu ți le oferă, poți oricând să consulți manualele sau alte cărți de specialitate. Chiar este indicat să le ai la îndemână pe birou când te afli la calculator, pentru a nu fi nevoit să îți întrerupi studiul căutându-le prin casă.
Testează-ți cunoștințele
Nu poți fi sigur că ai reținut tot ceea ce trebuia, până nu îți testezi cunoștințele. Poți face asta tot în mediul online, unde poți găsi de la teste de mate pentru clasa a 9-a, până la teste pentru admiterea la facultate. Cu cât vei face mai multe astfel de teste cu atât vei reține mai ușor cunoștințele necesare. Dacă nu ai reușit un rezultat strălucit din prima, nu descuraja. Uite-te unde ai greșit, mai studiază și apoi repetă testul. Continuă astfel până când vei obține punctajul maxim și repetă testul peste câteva zile, pentru a fi sigur că ai reținut tot.
Ținând cont de aceste sfaturi, vei reuși să dobândești ușor cunoștințe noi, iar asta se va reflecta și în rezultatele pe care le vei obține la testele oficiale și la examene.