Tehnologia a evoluat atât de rapid, încât astăzi avem acces atât noi, cât și copiii noștri la beneficii la care nici nu îndrăzneam să visăm acum câteva zeci de ani.
Printre altele, tehnologia și-a pus amprenta inclusiv asupra unor sisteme de învățământ cu prestigiu la nivel internațional. Țări precum Danemarca, Suedia, Germania au introdus manualele digitale în școli de ani buni.
În România nu se poate vorbi încă despre digitalizarea sistemului de învățământ. Cu toate acestea, există o serie de dezbateri cu privire la introducerea manualelor digitale în școli.
În timp ce unii profesori și părinți consideră că manualele digitale ar ușura semnificativ procesele de predare și învățare, alții sunt de părere că manualele clasice ar trebui să rămână în continuare pe băncile elevilor.
Care sunt, însă, argumentele din spatele părerilor pro și ale părerilor contra? Ce diferențe există între manualele clasice și manualele digitale? Ce avantaje și ce dezavantaje au cu adevărat manualele digitale? Și, până la urmă, cum rămâne cu manualele clasice? La aceste întrebări vom încerca să răspundem în continuare.
Avantajele manualelor digitale
- Sunt interactive, lucru care îi poate stimula pe elevi și îi poate ajuta să învețe anumite noțiuni într-un mod antrenant, dinamic și chiar distractiv. Varianta PDF a manualului este însoțită de animații, videoclipuri și exerciții interactive – astfel, manualele digitale îmbină armonios teoria și practica.
- Sunt practice. Copiii pot avea toate manualele stocate pe tabletă sau laptop, în varianta PDF. Practic, au toate materialele necesare în același loc, lucru care le permite să le acceseze fără bătăi de cap… și fără dureri de spate – căci, după cum știm, manualele și auxiliarele școlare, odată așezate în ghiozdan, sunt destul de voluminoase. Pe de altă parte, greutatea tabletei unde sunt stocate manualele digitale nu prezintă niciun pericol pentru sănătatea coloanei elevilor.
- Pentru unii elevi, manualele digitale pot fi mai atractive, pentru că generațiile actuale sunt fascinate de orice din sfera tehnologiei.
Dezavantajele manualelor digitale
- Presupun costuri uriașe – atât în ceea ce privește investiția făcută in echipamente, cât și în ceea ce privește pregătirea cadrelor didactice, în vederea familiarizării acestora cu noile tehnologii.
- Pot distrage atenția, elevii fiind tentați să acceseze alte aplicații în timpul orelor sau în timpul efectuării temelor.
- Elevii pot fi tentați să folosească excesiv tabletele în afara orelor de curs, ceea ce poate crește riscul de dependență. În plus, există și riscul ca vederea acestora să aibă, în timp, de suferit.
Cum rămâne cu manualele clasice?
Deși nu conțin exerciții interactive asemenea celor care însoțesc manualele digitale, este important să amintim că există totuși și manuale clasice cu ilustrații atractive și cu un conținut scris care pot stârni interesul și pot antrena mintea elevilor.
În comparație cu manualele digitale, manualele clasice nu presupun costuri atât de ridicate, nefiind necesară achiziționarea tabletelor și nici pregătirea cadrelor didactice în vederea utilizării lor. Atât profesorii, cât și elevii și părinții sunt deja familiarizați cu ele.
Concluzie
În mod cert, manualele digitale prezintă o serie de avantaje ce merită luate în considerare.
Și totuși, într-o lume în care copiii sunt tentați să folosească tehnologia de la cele mai fragede vârste și să petreacă ore în șir pe laptop, smartphone sau tabletă, unii părinți și unele cadre didactice rămân adepții manualelor clasice.