Calcarul sau piatra de calcar este o piatră naturală cu proprietăți foarte bune în ceea ce privește rezistența, în ciuda faptului că face parte din categoria rocilor calcaroase, similară travertinului. Calcarul a început din ce în ce mai des să fie folosit pentru amenajări interioare, fiind o adevărată piesă de rezistență la nivel decorativ. Însă destul de puține persoane știu ce anume este de fapt piatra de calcar, care este originea ei și care sunt secretele ei, așa ca discutam în cele ce urmează despre o piatră naturală cu adevărat unică, piatra de calcar.
Piatra de calcar- originea formării
Ca orice piatră naturală, piatra de calcar s-a format în urma unor procese naturale, care au condus treptat la definitivarea unui produs cu caracteristici uimitoare, întărite de către mama natură. Calcarul este o rocă naturală de origine sedimentară, adică formată prin suprapunere de straturi, prin sedimentare, de-a lungul timpului.
Dacă analizăm compoziția pietrei de calcar, vom vedea că doar o mică parte a acestuia înseamnă de fapt efectiv piatră, deoarece o caracteristică aparte a acestei roci este aceea că în structura sa putem observa fragmente de elemente marine naturale. Nu întâmplător așadar calcarului i se spune piatra apelor marine, iar ca o delimitare specială putem spune mai exact, piatra apelor marine calde.
Calcarul poate fi folosit într-o multitudine de aplicații și amenajări interioare, iar frumusețea acestei pietre naturală constă tocmai în faptul că fragmentele de corali, moluște sau alte creaturi marine sunt vizibile. De asemenea, pe suprafața calcarului se pot observa fragmente de scoici sau chiar scoici întregi, drept pentru care poți folosi calcarul chiar și pentru amenajări cu temă marină.
Calcarul însă poate fi folosit și pentru realizarea altor tipuri de amenajări, iar dintre acestea putem numi realizarea de glafuri, trepte, contratrepte sau pardoseli, dar și folosirea în cadrul industriei feroviare, acolo unde calcarul este utilizat sub formă de spărturi, sau bucăți de rocă spartă, care nu poate fi folosită în acest mod în altă direcție. Calcarul se pretează foarte bine și ca strat conductor de căldură, dar și ca pulbere în aditivarea de cimenturi.
Calcarul se întreține destul de ușor, însă trebuie să ai grijă la felul în care instalezi piatra de calcar și cum o păstrezi în timp. Fiind o rocă calcaroasă, ea va avea un nivel crescut de porozitate, iar acest lucru o face utilizabilă chiar și în camerele cu umiditate mare. Nu va trebui să depui foarte multe eforturi pentru curățare, însă este necesar să fii atent la pete, deoarece suprafețele de acest tip se pot păta cu ușurință.
Unde poate fi găsită piatra de calcar?
Calcarul se găsește aproape oriunde în lume, cu precădere în zonele cu ape de mică adâncime. El se extrage și se prelucrează în funcție de necesitate, fie sub formă de blocuri mari, care urmează a fi tăiate în plăci fie sub formă de bucăți de rocă ce urmează a fi folosit pentru obținerea de pulbere sau care urmează a fi folosite ca substrat rutier.
Calcarul este apreciat atunci când imaginea distinctivă a fosilelor este vizibilă, deoarece acest lucru nu face altceva decât să ateste formarea și sedimentarea biologică a acestora. Din fericire, acest lucru este de fapt și farmecul calcarului, deoarece poți observa cu proprii ochi felul în care lumea s-a dezvoltat, gravat chiar în piatră.
Calcarul este elegant și oferă suprafețe amenajate cu bun gust, speciale și unice, incomparabile cu orice alt tip de piatră naturală. Unicitatea constă adesea și în faptul că piatra de calcar aduce cu sine o fărâmă de istorie și un strop din natură, prezentată exact așa cum era ea odinioară.