Capacitatea de concentrare este un element foarte important în dezvoltarea copiilor, aflați la vârsta la care acumulează multe informații și cunoștințe noi, care le vor fi utile pentru tot restul vieții. Scăderea sau chiar lipsa capacității de concentrare la vârste fragede poate avea efecte negative pe termen lung, de aceea este necesar că părinții să urmărească atent acest aspect.
Există o serie de modalități prin care poți îmbunătăți capacitatea de concentrare a copilului tău, iar dacă încă nu le-ai aflat, te invităm să parcurgi acest material.
Acordă mai multă independență copilului
Un părinte prea protectiv îi face, inconștient, un rău copilului său, tocmai prin grija exagerată pe care i-o poartă. În acest mod, copilul se obișnuiește să primească sprijinul părinților în orice situație, devine dependent de aceștia și tot mai puțin capabil să se descurce singur. Pus în fața unor situații noi, în care nu mai beneficiază de sprijinul cu care era obișnuit, copilul nu se poate concentra pentru a face față și astfel, cele mai simple activități vor deveni dificile și descurajante pentru el. De aceea, este necesar să acorzi mai multă independență copilului tău, să-l lași să se descurce singur în anumite situații și chiar să-l încurajezi în acest sens.
Îndrumă-l către jocurile logice și cele care stimulează gândirea
Astfel de jocuri sunt disponibile pentru toate categoriile de vârste, de la cărțile de colorat și jocurile cu figurine până la puzzle-uri și alte jocuri complexe, pentru cei de vârste mai mari. Aceste jocuri îl motivează pe copil să se concentreze, îl provoacă să caute soluții sau să afle informații noi, iar astfel iși dezvoltă capacitatea de concentrare și pe cea cognitivă.
Lasă-l să mestece gumă
Deși mulți părinți consideră acest obicei ca fiind unul nesănătos și o dovadă de lipsă de educație, există și un beneficiu important, pentru care ar trebui să acorzi unele „derogări”. Mai multe studii au dovedit că guma de mestecat are un rol benefic în stimularea memoriei și a capacității de concentrare.
În timp ce mestecăm gumă, creierul este mai bine oxigenat datorită îmbunătățirii fluxului de sânge de la nivel cerebral. În acest mod, creierul asimilează mai ușor informații noi, așa că atunci când copilul tău învață pentru teză sau pentru un examen, poți să-l stimulezi cu câteva gume de mestecat.
Încurajează-l să facă mișcare în aer liber
Copiii care petrec timpul liber stând în casă pe telefon sau pe tabletă, sunt predispuși la probleme de concentrare din cauza lipsei exercițiului fizic. Mișcarea este esențială pentru buna funcționare a creierului, de aceea trebuie să încurajezi copilul să aibă o viață mai activă. Când este mic, ieși cu el în parc, faceți plimbări în natură și lasă-l să meargă cât mai mult pe jos. Mai târziu, puteți ieși împreună la o tură cu bicicletele, la tenis sau la baschet, iar la vârsta adolescenței încurajează-l să practice un sport.
Urmărește care este relația cu educatorii
Acesta este un alt aspect important, pentru că atunci când nu există o bună relaționare cu educatorii, copilul nu este suficient de atent în timpul activităților școlare. Dacă nu reușește să înțeleagă anumite noțiuni sau termeni, iar aceștia nu îi sunt explicați mai în amănunt la momentul potrivit, își va pierde concentrarea și interesul pentru materia respectivă, va avea lacune greu de acoperit.
Nu în ultimul rând, trebuie să acorzi o importanță deosebită și alimentației, pentru că și acesta este un element important care contribuie la îmbunătățirea capacității de concentrare a unui copil. Obișnuiește-l să mănânce sănătos, în special fructe și legume proaspete, și ține-l cât mai departe de alimentele de la fast-food, de chipsuri și de băuturile carbogazoase.