Amenajarea camerei copiilor este una dintre provocările căreia trebuie să îi facă față orice părinte, și chiar dacă lucrurile par destul de simple la prima vedere, în realitate nu este chiar așa. Asta, pentru ca un copil are nevoile sale, care se schimbă odată cu înaintarea în vârstă, iar camera lui trebuie să fie mereu adaptată acestor nevoi.
Părinții cu mai mulți copii au deja o experiență bogată în amenajarea camerei celor mici, așa că am selectat de la ei cele mai practice idei în acest demers.
Alege mobilă adaptabilă
Părinții trebuie să fie conștienți că nu pot păstra aceeași mobilă în camera copilului până când acesta va pleca la facultate. De aceea, fie că vei comanda mobilă direct din fabrică, fie că vei cumpăra din magazin sau o vei face la comandă, trebuie să ții cont de faptul că vei înlocui o parte dintre piese peste câțiva ani. De aceea nu te grăbi de la început să mobilezi camera cu obiecte care nu sunt neapărat utile la momentul respectiv, pentru că, până când va ajunge să aibă nevoie de ele, copilul se va plictisi să aibă același decor în cameră. De exemplu, în locul unui birou de lucru, poți folosi în primii ani o măsuță care să ocupe mai puțin spațiu, cu un scaun adaptat pentru copii mici. Apoi, pe măsură ce copilul va crește, poți înlocui măsuța cu biroul, iar această schimbare îl va bucura pe cel mic.
Covor rezistent și ușor de curățat
Atunci când copilul va începe să se dea jos din pătuț, covorul din camera sa va deveni principalul teren de joacă și poți fi sigură că nu îl va menaja deloc. Din acest motiv, covorul din camera copilului trebuie să aibă o suprafață moale, dar și să fie pregătit pentru încercările care îl așteaptă. Firimiturile, petele de acuarele, resturile de plastilină, vor fi omniprezente pe covor, iar de fiecare dată când micuțul „redecorează”, va trebui să faci curat. De aceea covorul trebuie să fie ușor de curățat, dar și suficient de rezistent, pentru a nu fi nevoie să îl schimbi la câteva luni. Alege un covor viu colorat, cu imprimeuri vesele sau personaje din desene animate, însă evită modelele care au prea mult alb sau alte culori deschise.
Nu ignora măsurile de siguranță
Camera copilului trebuie să fie perfect securizată pentru a preveni apariția unor accidente, mai ales în primii ani de viață ai celui mic. În primul rând, pătuțul trebuie să aibă marginile moi, astfel încât copilul să nu se lovească, iar dacă ai optat pentru un model cu bare din lemn, spațiul dintre ele trebuie să fie suficient de îngust, astfel încât copilul să nu-și poată băga capul printre zăbrele. De asemenea, este recomandat să alegi piese de mobilier cu colțuri rotunjite, iar dacă acestea sunt totuși ascuțite, trebuie să montezi protecții pe muchii.
Prizele trebuie și ele protejate, ținând cont că cel mic va începe să exploreze camera, iar acestea îi vor stârni interesul. Când copilul va încerca să facă primii pași, este bine ca podeaua să nu fie foarte alunecoasă, iar dacă vei folosi un covor, acesta trebuie să fie unul antiderapant. Nu în ultimul rând, piesele mai mici de mobilier este bine să fie ancorate cu sisteme de prindere speciale, întrucât copilul ar putea să se sprijine de ele și există riscul unor accidente.
Să nu uităm nici decorațiunile, care joacă și ele un rol important, mai ales în primii ani de viață ai copilului. În această perioadă, cel mic asimilează multe cunoștințe din mediul său, astfel că imaginile vizuale au o influență decisivă în dezvoltarea sa ulterioară. Prin urmare alege decorațiuni vesele, frumos colorate, care să îi atragă atenția și să îl ajute să își dezvolte memoria și imaginația.