Un frotiu de sânge periferic este o tehnică pe care medicii o folosesc pentru a examina celulele roșii și albe din sânge și trombocitele. Acest test poate oferi o imagine clară a modificărilor de la nivelul celulelor sanguine și trombocitelor, schimbări care pot reprezenta un semn de boală.
Citește în continuare pentru a afla ce reprezintă un frotiu de sânge periferic și ce-ți pot spune rezultatele.
Ce este frotiu de sânge periferic?
Un frotiu de sânge periferic este un test prin care sunt numărate celulele roșii și albe din sânge și trombocitele și sunt evaluate în funcție de dimensiunea, forma și orice modificare a aspectului lor (1).
Pentru efectuarea acestui test, o probă de sânge este extrasă și examinată la microscop într-un laborator. Rezultatele frotiului de sânge periferic pot ajuta la diagnosticarea unei varietăți de probleme de sănătate, de la anemie la cancer. Testul se poate realiza dacă ai rezultate anormale în urma efectuării hemoleucogramei, prezinți simptome ale unei infecții sau tulburări de sânge (2).
Scopul unui frotiu de sânge periferic
Medicul îți poate indica efectuarea unui frotiu de sânge periferic din mai multe motive. În mod obișnuit, acesta este un test suplimentar pentru a investiga rezultatele anormale ale hemoleucogramei sau pentru a găsi cauza unor simptome, precum (3):
- Dureri osoase;
- Vânătăi;
- Splină, ficat sau ganglioni limfatici măriți;
- Sângerare excesivă;
- Icter, îngălbenirea pielii și a ochilor;
- Pierdere bruscă și neintenționată în greutate.
De asemenea, rezultatele unui frotiu de sânge periferic sunt utilizate pentru a identifica tipurile de celule albe prezente în sânge care, la rândul lor, pot ajuta la determinarea existenței unei infecții virale, bacteriene sau parazitare (1).
Cum sunt interpretate rezultatele unui frotiu de sânge periferic?
Un frotiu de sânge periferic este considerat normal atunci când sângele conține un număr suficient de celule cu aspect normal. Rezultatele sunt considerate anormale atunci când există o anomalie la nivelul dimensiunii, formei, culorii sau numărului de celule din sânge. Acestea pot varia în funcție de tipul de celule sanguine afectate (4).
Tulburările legate de celulele roșii din sânge includ (4):
- anemie feriprivă – o tulburare în care organismul nu produce suficiente globule roșii normale din cauza deficienței de fier;
- anemie cu celule secera – o afecțiune moștenită care apare atunci când celulele roșii din sânge au o formă anormală de semilună;
- sindromul hemolitic uremic – este declanșat de o infecție în sistemul digestiv.
Tulburările legate de celulele albe din sânge includ (4):
- leucemie acută sau cronică;
- limfom – o formă de cancer care afectează sistemul imunitar;
- HIV – virus care infectează celulele albe din sânge;
- infecția cu virusul hepatitei C;
- infecții parazitare, cum ar fi oxiuri;
- infecții fungice, cum ar fi candidoza;
- alte afecțiuni limfoproliferative, inclusiv mielom multiplu.
Tulburările care afectează trombocitele includ (4):
- tulburări mieloproliferative – un grup de tulburări care determină creșterea anormală a celulelor sanguine în măduva osoasă;
- trombocitopenie – apare atunci când numărul de trombocite este foarte scăzut din cauza unei infecții sau a unei boli.
Un frotiu de sânge periferic, poate indica, de asemenea, alte condiții, inclusiv (4):
- afecțiuni hepatice;
- boli de rinichi;
- hipotiroidism.
Intervalele normale și anormale pot varia între laboratoarele de testare, deoarece unele folosesc instrumente sau metode diferite pentru analizarea probei de sânge. De aceea, este indicat să discuți rezultatele în mod detaliat cu un medic specialist. În urma acestui consult, poți afla dacă este nevoie să efectuezi mai multe teste de sânge.
Disclaimer: Acest articol este redactat în scop informativ și nu înlocuiește consultul unui medic specialist. Adresează-te medicului pentru a vedea dacă un frotiu de sânge periferic este ceea ce ai nevoie pentru a identifica o anumită afecțiune.
Surse de informare:
(1) MD Eldridge, L. (2023). What Is a Blood Smear Test? Purpose, How It’s Done, and What the Results Mean? Medically Reviewed by MD Paul, D. Blood Smear: Why It’s Done and What It Can Show (verywellhealth.com)
(2) Alcaraz-Quiles, J. et al. (2020). Peripheral blood morphology review and diagnostic proficiency evaluation by a new Spanish EQAS during the period 2011-2019. International Journal of Laboratory Hematology, pp. 44-51. Peripheral blood morphology review and diagnostic proficiency evaluation by a new Spanish EQAS during the period 2011‐2019 – Alcaraz‐Quiles – 2021 – International Journal of Laboratory Hematology – Wiley Online Library
(3) Adewoyin, A.S. & Nwogoh, B. (2014) Peripheral Blood Film – A Review. Annals of Ibadan postgraduate medicine. PERIPHERAL BLOOD FILM – A REVIEW – PMC (nih.gov).
(4) Krause, L. (2018). Blood Smear. Medically reviewed by DO Sampson, S. Blood Smear: Purpose, Procedure, and Results (healthline.com)