Cum e să afli la 36 de ani că nu speli chiar bine hainele?
Am avut noroc că nimeni în familia mea nu a avut alergii sau probleme serioase de sănătate. Probabil că dacă cei mici ar fi avut probleme cu pielea, alergii sau dermatite sau mai știu eu ce, lucrurile s-ar fi schimbat mai repede. Deși la primul copil totul se spăla mai des, dezinfectam mai mult și călcam mai vârtos, în timp, am început să ajung la un echilibru. Sau ceea ce-mi dădea mie impresia că nu fac asta TOATĂ ziua. În condițiile în care eram TOATĂ ziua cu copilul în brațe, trebuia să mai și mâncăm, trebuia să mai și ieșim din casă și trebuia ca totul să fie cât mai curat și mai dezinfectat (haine, așternuturi, bucătărie, parchet, canapea…). După un timp am început să mă relaxez. Călcatul era păstrat pentru zilele de ”sărbătoare”, adică pentru hainele cu care nu puteai să ieși altfel din casă.
Aveam totuși câteva reguli pe care le-am ”moștenit” de la mama și pe care nu prea le înțelegeam dar nici nu le puneam la îndoială prea mult. Vreo trei reguli de igienă cu care am crescut le-am auzit recent fiind recomandate de un specialist, medic dermatolog. Acestea erau:
1. Întotdeuna hainele (sau așternuturi, prosoape etc) se spală înainte de prima folosire.
2. Nu se spală lucrurile copilului cu ale adultului
3. Nu amestecăm cu hainele de zi cu zi lenjeria intimă sau șosetele sau prosoapele sau cârpele de bucătărie.
Pentru că sfaturile primite de la Dr. Iulia Panturu mi se par absolut de bun simț, reale și super utile, vreau să vă spun și vouă ce recomandări face un medic dermatolog – care printre specializările pe care le are, se numără și alergologie și dermatologie pediatrică – recomandări despre igienă și echilibru, în viața de zi cu zi.
1. Întotdeuna hainele (sau așternuturi, prosoape etc) se spală înainte de prima purtare/folosire. Hainele nespălate, da, chiar și cele venite direct din fabrică, prezintă agenți patogeni care se mută pe piele, odată îmbrăcate hainele sau folosite lucrurile. Așadar, prima spălare după cumpărare, foarte importantă!
2. Hainele bebelușului, ale copilului se spală separat de cele ale adultului. Este foarte important pentru când sunt copiii foarte mici deoarece adulții (chiar dacă este vorba de mama și tata) sunt colonizați cu mult mai multe feluri de microbi decât bebelușii și da, colonizarea este benefică și teoretic ar trebui să se facă treptat, în timp… Da, bebelușul stă pe pielea mamei sau a tatălui, în brațe etc.
3. Lenjeria intimă se spală separat de restul hainelor. Aceasta este recomandarea deoarece 80% din aceasta (lenjeria intimă) este contaminată cu E Coli și Stafilococ Auriu. De aceea lenjeria intimă trebuie spălată la temperatura de 60 de grade Celsius.
4. 40 de grade Celsius este temperatura la care majoritatea dintre noi spălăm majoritatea rufelor. Ceea ce nu prea știm noi (sau eu, cel puțin, nu știam) este că: doar 6% dintre acarieni se distrug la 40 de grade, în timp ce la 60 de grade peste 87%… Așadar, cât putem de mult, în funcție de ce haine/lucruri avem și în funcție de cum le alegem (când le cumpărăm), ar fi bine să ținem seama și de acest aspect. De aceea, lenjeria intimă, lenjeriile de pat (care adună mulți mulți acarieni), prosoapele, cârpele de bucătărie și cât se poate dintre hainele (măcar ale celor mici) să le spălăm la 60 de grade. De asemenea, ca reamintire –  toți producătorii de mașini de spălat recomandă ca o dată pe lună să pornim un ciclu de spălare cu mașina goală, la 90 de grade, pentru dezinfectare, asta deoarece în masina de spălat se găsesc uzual foarte multe bacterii și mucegai, ce nu se duce la temperaturi joase.
5. Tot separat de restul hainelor ar trebui să spălăm și hainele în care transpirăm foarte mult: echipamentul în care facem sport, șosete etc.
6. Scutecele textile se spală neapărat la 60 de grade și separat de restul hainelor. Copiii mei și-au petrecut bebelușia în scutece textile și mereu aveam grijă să le spăl la 60 de grade și o dată pe lună, inserturile din scutece chiar la 90 de grade. Acesta este echivalentul la ”mama fierbea scutecele” pentru că acum 30 de ani + chiar nu aveai cum să dezinfectezi scutecele.
8. Prosoapele de bucătărie trebuie tratate ca pe una dintre cele mai mari surse de bacterii, așadar trebuie spălate separat (la fel și sorțurile de bucătărie) și musai la nu mai puțin de 60 de grade.
9. Balsamul de rufe nu este recomandat copiilor sub 3 ani din cauza substanțelor ce rămân pe haine (pentru a le face moi și pufoase) și care în proporție foarte mare pot să dea iritații de piele, mai ales celor care au pielea sensibilă (cum sunt cei mici dar și adulților). Există acum mașini de spălat care au un program special ce ține loc de balsam! Ceea ce mi se pare fantastic. De asemenea, am auzit că și uscătoarele de haine ajută hainele în acest sens.
10. De asemenea, produsele care dezinfectează sau care trebuie să curețe foarte bine petele grele (cele pe bază de clor sau alți înălbitori) ar trebui să le evităm, în special pentru hainele celor mici, deoarece substanțele conținute sunt foarte iritative pentru piele. Este recomandat să speli/inmoi pata imediat cum s-a produs sau să speli (dacă îți permite eticheta) la 60 de grade (când șansele să se ducă sunt mult mai mari ca la 30 sau 40 de grade).
11. Pentru copiii cu alergii diverse sau dermatită atopică este necesar să avem mult mai multă grijă cu hainele și lenjeriile pe care le folosesc. Spre exemplu, pielea copiilor cu dermatită atopică este (de obicei) infectată cu Stafilococul Auriu iar acesta se distruge numai la temperaturi mai mari de 60 de grade…
12. Dacă există în casă copii sau adulți care suferă de diverse boli de piele sau infecții virale, de asemenea, trebuie foarte multă grijă cu spălatul și dezinfectatul, pentru că una dintre principalele cauze pentru care aceste boli se duc foarte greu este că rănile se contaminează sau – de exemplu – pielea copiilor cu Moluscum contagiosum – o afecțiune virală foarte contagioasă – se recontaminează odată cu folosirea hainelor fără să fi fost dezinfectate corespunzător. Astfel, virușii și bacteriile se transmit și retransmit într-un ciclu continuu.
13. În categoria ”hainelor contaminate” conform experienței Dr. Iulia Panțuru, se află și hainele cu care copilul s-a tăvălit în nisip, în parc. Știm cu toții cât de pline de tot felul de ”minunații” sunt parcurile și locurile de joacă ale copiilor, nisip în care găsești – de toate – de la mucuri de țigară la excremente de câini sau pisici.. Și știm cu toții că nu putem să îi ținem pe copii în cărucioare sau mai știu eu unde, astfel încât să nu atingă pământul. Așadar…e bine ca după o experiență în parc să spălăm bine hainele.
14. Pentru dezinfectarea rufelor, dacă avem ocazia și avem și unde, să le uscăm afară, la soare. De asemenea, o altă regulă de igienă în ceea ce privește spălatul rufelor este să le scoți imediat din mașina de spălat după ce aceasta a terminat programul de spălare. Și aici am aflat că există o mașină de spălat prin care poți să îți programezi timpul astfel încât hainele să fie gata de scos din mașină imediat cum ajungi acasă (astfel, riscul de a le pune la spălat dimineața și de a le scoate seara, după multe, prea multe ore de stat acolo, se reduce foarte foarte mult).

Mașina inteligentă de spălat cu tehnologia LG Steam

Eu sunt de părere că tehnologia este foarte bună, chiar și atunci când stai în vârf de munte (nu, noi nu stăm – încă – în vârf de munte dar dacă aș sta, pe cuvânt că o astfel de mașină de spălat ar fi pe lista lucrurilor pe care chiar le-aș lua cu mine). Așadar, când am aflat de gama nouă de mașini de spălat de la LG utilată cu tehnologia Steam (despre care o sa vă povestesc mai jos) am zis că trebuie să vă spun și vouă, pentru că este foarte tare!
Cu ajutorul Tehnologiei Steam, aburul pătrunde în profunzime în tesături și ajută la o mai bună igienizare a rufelor, elimină bacteriile și alergenii în proporție foarte mare și protejează de asemenea, țesăturile datorită modului foarte eficient și blând de spălare cu abur.
Aburul  se formează prin încălzirea apei din mașină la 75 de grade, iar programul de spălare este de 60 de grade. De ce este mai eficient aburul decât apa? Pentru că moleculele de abur sunt mai mici, mai fierbinți și mai active și deci aburul intră în spațiul dintre fibre astfel că îndepărtează mai ușor și mai bine murdăria, mirosurile și distruge alergenii.
Una dintre funcțiile de bază ale acestei mașini de spălat inteligente este funcția ”Allergy care” care elimină (spun producătorii) 99,9% dintre alergeni și de asemenea și bacteriile, datorită acestei puteri a aburului. Toate reziduurile sunt eliminate în timpul programului de clătire și centrifugare. De asemenea, s-a demonstrat (în urma testelor efectuate de British Allergy Foundation) că mașinille de spălat LG cu tehnologia Steam sunt foarte indicate pentru persoanele alergice și pentru dezinfectarea hainelor bebelușilor și copiilor mici datorită nivelului ridicat de alergeni distruși prin spălare.

Ce mai trebuie să știți despre gama de mașini LG nou lansată

# Prezintă o funcție care reduce cutele și împrospătează hainele în mai puțin de 20 de minute. Este foarte posibil să reduceți foarte mult timpul de călcat și, de asemenea, cantitatea de rufe de călcat – cu funcția Steam Refresh.
# Dacă nu mai vreți să folosiți balsam dar vreți totuși ca rufele să fie moi și catifelate, puteți folosi cu încredere programul Steam Softener – acest program păstrează rufele moi doar cu ajutorul apei, fără surse chimice.
# Pentru hainele de bebeluși este funcția Baby Steam Care – care poate fi selectată și adăugată unui program normal de spălare.
# Masina de spalat rufe LG F4J7TY1W, 8 kg, 1400 RPM, Clasa A+++ Mașinile de spălat LG din această gamă pot fi controlate de la distanță datorită tehnologiei Smart ThinkQ cu control WiFi. De ce ai avea nevoie de o astfel de aplicație:

– poți să programezi mașina de spălat de la distanță (rufele să fie spălate și gata de scos din mașină când ajungi acasă. Astfel nu mai stau cu orele ude în mașină, dacă le-ai pus deja la spălat și nici nu mai trebuie să aștepți o oră-două-chiar trei ore până este gata programul de spălare, să te prindă miezul nopții la întins rufele.

– cu ajutorul aplicației beneficiezi de programul Smart Diagnosis, astfel încât poți identifica orice problemă minoră înainte ca aceasta să devină majoră.

– poți seta și descărca programe noi de spălare (de exemplu, unele mașini din gamă nu vin cu toate programele instalate dar le poți accesa și instala ulterior, prin aplicație).

– aplicația monitorizează și consumul de energie a ciclurilor de spălare și îți poate realiza o medie a consumului lunar.

# motoarele cu acționare directă Direct Drive ce sunt folosite la mașinile de spălat LG Steam beneficiază de 10 ani de garanție la motor și sunt extrem de fiabile și foarte silențioase. Eficiența energetică a mașinii este A+++ – 40%.
# Pentru cei care își doresc o mașină de spălat cu uscător și care doresc să economiseacă și apă, pot opta pentru modelele de mașini de spălat cu uscător cu Tehnologie LG Eco Hybrid 2.0. Acestea oferă opțiuni multiple de uscare: uscare convențională cu apă (Normal Dry) pentru o uscare rapidă și consum redus de energie cât și uscarea Eco (cu aer) pentru un consum redus de apă.
# Modelele de mașini de spălat cu tehnologia Steam au capacitatea începând de la 6.5 kg până la 10 kg iar prețurile sunt între 1500 de lei și 4000 de lei (full-options).
Cred că toate aceste atribute fac din mașinile de spălat din gama LG Steam să reprezinte cu adevărat o alegere SMART.

Promoția LG Steam


La achizitia unei mașini de spălat cu tehnologia LG Steam, de la 1 iulie și până la data de 31 august, vei primi o stație de călcat cu aburi Tefal. Pentru detalii despre campanie și ce este necesar să faci să participi, dacă inteționezi să achiziționezi o astfel de mașină de spălat, vezi AICI.
Voi cum stați cu spălatul și dezinfectatul hainelor? Sunteți mai relaxați sau mai meticuloși?