Copilul tău s-a obișnuit să doarmă alături de tine în pat sau în cameră și îți este foarte greu să-l refuzi? Multe familii se confruntă cu această situație.
Dormitul împreună poate cauza disconfort fizic atât pentru copil, cât și pentru părinți. Când patul este prea mic pentru trei persoane, pozițiile de dormit nu sunt la fel de comode, iar corpul nu se poate odihni și relaxa așa cum ar avea nevoie.
În plus, lipsa intimității îl va afecta atât pe cel mic, care nu va învăța să fie independent, cât și pe părinți, căci timpul petrecut în doi se va micșora semnificativ.
Așadar, iată câteva tips & tricks pentru a-l încuraja pe cel mic să doarmă singur!
1. Creează-i acest obicei încă din primii ani de viață
Mulți părinți le permit copiilor să doarmă cu ei în pat chiar și până în adolescență. Apoi, nu știu cum să îi dezvețe de acest obicei nesănătos.
Ei, bine, totul stă în formarea obiceiurilor încă din primi ani de viață. Chiar dacă este mai ușor să iei bebelușul cu tine în pat, pentru a nu fi nevoie să te trezești în mijlocul nopții și să mergi până în camera lui, reține că obiceiul de a dormi împreună este foarte greu de eliminat ulterior.
Așadar, dacă prichindelul tău încă este foarte mic, învață-l încă de acum să fie confortabil cu somnul în propria sa cameră sau măcar într-un pat separat de cel al părinților.
2. Vorbește deschis despre fricile sale
De multe ori, copiii nu acceptă să doarmă singuri din cauza unor frici pe care nu le pot controla și despre care le este rușine să discute. Adesea, ei se tem că adulții vor râde de ei sau nu le vor lua în serios temerile.
De aceea, este important să creezi un cadru intim, plin de înțelegere, răbdare și empatie. Întreabă-l pe cel mic ce anume privitor la dormitul singur îl sperie și încearcă să-i elimini îngrijorările cu argumente bune.
- Stai cu el până adoarme și nu trișa
Dacă vrei ca micuțul tău să doarmă singur, încearcă să mergi împreună cu el la culcare. Creează un ritual care să îi sugereze siguranță și confort. Citește-i câteva pagini dintr-o carte fascinantă și nu pleca de lângă patul său până când nu adoarme complet. Nu încerca să-l păcălești; va simți că vrei să te furișezi cât mai repede și va deveni temător. Prin urmare, va adormi mult mai greu.
Totuși, dacă stai cu el până adoarme, în timp, el va căpăta încredere și nu îi va fi teamă să meargă singur la culcare. Va ști că, în cazul în care are nevoie de tine, ești mereu disponibilă, la doar o cameră distanță.
4. Ajută-l să adoarmă mai ușor
De foarte multe ori, copiii adorm greu. Fie că nu și-au consumat toată energia în ziua respectivă sau, pur și simplu, încearcă să amâne cât mai mult momentul somnului, aceștia pot sta chiar și două sau trei ore în plus seara, fără să le fie somn.
Dacă vrei ca micuțul tău să adoarmă singur, una dintre soluții este să îl faci să se culce cât mai devreme și să îi fie cât mai somn. De exemplu, fă-i o baie caldă și relaxantă, cu produse pe care le adoră și care au mirosuri ce îmbie la somn. Poți folosi geluri de duș Gerovital cu diverse arome, spume pentru baie sau uleiuri esențiale.
Apoi, fă-i prichindelului tău un masaj relaxant, cântă-i sau citește-i o poveste scurtă. În tot acest timp, lasă aprinsă doar lampa de veghe și asigură-te că poartă cele mai pufoase pijamale. Este rețeta perfectă pentru a-l face să adoarmă rapid, în propriul lui spațiu.
5. Fii ferm(ă), dar empatic(ă)
I-ai spus celui mic că ți-ai dori să doarmă în camera lui în această noapte, dar ai sfârșit prin a-l accepta în patul tău? Este un obicei care nu va duce la o schimbare reală.
De aceea, este esențial să vorbești cu fermitate, fără să accepți refuzuri sau excepții. Totodată, exprimă empatie față de copil și, dacă observi că este prea speriat pentru a reuși să doarmă 100% singur, ajută-l să se adapteze, treptat, la spațiul său, petrecând timp alături de el înainte de culcare.
În final, dacă vei aplica toate recomandările de mai sus, vei reuși să-i insufli copilului încrederea necesară pentru ca acesta să doarmă singur în cameră. Chiar dacă va fi un proces mai lung, reușita va fi garantată!