Psihoterapia este un proces complex, ce necesită o comunicare deschisă. Pe parcursul acestuia este posibil să te simți vulnerabil, de aceea este extrem de important ca terapeutul tău să îți ofere un spațiu sigur și confortabil în care să-ți împărtășești gândurile și sentimentele.
Pentru șanse cât mai bune de a atinge obiectivele terapeutice, ai nevoie de un psiholog specializat, cu experiență, care să aibă o abordare potrivită nevoilor tale. Iată câteva aspecte la care să fii atent atunci când vrei să îți găsești un psiholog potrivit.
Cere recomandarea medicului sau a persoanelor apropiate
Poate fi dificil să discuți despre sănătatea ta mentală cu persoane străine. Dacă ai, însă, nevoie de un psiholog, cere sfatul medicului tău de familie, al unui prieten apropiat sau al unui membru al familiei care a făcut sau face terapie și îți poate oferi o recomandare. De asemenea, poți să cauți mai multe informații și în mediul online și să citești recenziile altor persoane care au apelat la serviciile unui cabinet de psihologie.
Alege un psiholog licențiat, cu experiență în domeniu
Un psiholog licențiat este responsabil legal pentru serviciile pe care le oferă. De asemenea, un profesionist în domeniu respectă întotdeauna codurile de etică și protejează confidențialitatea pacienților săi. Pentru ca tu să te simți în siguranță și să beneficiezi de cele mai bune servicii și forme de terapie, asigură-te că persoana cu care discuți este un psiholog acreditat.
Totodată, poate fi extrem de util să alegi un terapeut specializat în problema ta specifică. Spre exemplu, dacă te confrunți cu anxietatea sau depresia, încearcă să alegi un psiholog cu o experiență vastă în tratarea acestor afecțiuni.
Verifică dacă psihologul are o abordare care să ți se potrivească
Terapia vine sub diverse forme, așa că este foarte important să beneficiezi de o formă de tratament care se potrivește cât mai bine nevoilor tale. Spre exemplu, unii psihologi se concentrează pe terapia cognitiv-comportamentală, în timp ce alții folosesc cu succes terapia de grup sau terapia de familie. Ține cont de nevoile tale și caută un specialist care oferă forma de terapie cu care te simți confortabil și care ți se potrivește.
Programează o primă întâlnire cu psihologul
După ce ai ales un psiholog, programează cât mai curând o consultație pentru a vedea cum decurge procesul, care este abordarea terapeutului, dacă te simți confortabil și poți dezvolta o relație de încredere, pe termen lung, cu acesta. Profită de această ocazie pentru a adresa întrebări despre experiența psihologului în alte cazuri similare, precum și despre abordarea recomandată de acesta, frecvența și modul în care se vor desfășura ședințele.
Nu ezita să alegi un alt specialist, dacă este cazul
Dacă ai mers la un terapeut, însă nu ai simțit că acesta se potrivește atât de bine nevoilor tale, nu ezita să optezi pentru o altă persoană. O conexiune cât mai bună este esențială pentru ca terapia să fie eficientă, iar tu să poți discuta confortabil despre gândurile tale.
Este foarte important să nu renunți la terapie, dacă ai nevoie de această formă de tratament, și să încerci să găsești o nouă persoană care să te ajute în ceea ce privește sănătatea mentală. Respectul acordat, tipul de personalitate al terapeutului tău și stilul său de comunicare pot fi aspecte esențiale în relația pe care trebuie să o clădiți.
Ține cont de aceste recomandări și apelează la serviciile unui psiholog, atunci când simți că ai nevoie. Sănătatea mentală este extrem de importantă pentru a face față provocărilor vieții, pentru a menține relații sănătoase și pentru bunăstarea generală. Cu cât ceri ajutor și sprijin mai devreme, atunci când ai nevoie, cu atât vei avea șanse mai bune să te bucuri de o viață fericită și împlinită!