Nimănui nu-i place să irosească mâncarea, iar laptele proaspăt trebuie consumat destul de repede după deschidere. O soluție simplă pentru această problemă este acea de a-l folosi în bucătărie. Este un ingredient pe care îl regăsim în multe feluri de mâncare, iar mai jos vei descoperi câteva rețete care te vor ajuta să scapi de surplusul de lapte cu rezultate delicioase.
1. Supă de ciuperci cu lapte
Este o supă ușoară, care se pregătește rapid. Ai nevoie doar de 500 gr. de ciuperci, o ceapă, un morcov, 2 linguri de făină, puțin unt, 750 ml de lapte, 750 ml apa, sare si piper.
Se dau ceapa și morcovul pe răzătoare și se călesc în unt. Se adaugă ciupercile tăiate felii mici și apa și se lasă totul pe foc aproximativ 20-25 de minute. Se condimentează cu sare și piper și adaugă făina și laptele. Se lasă să mai fiarbă puțin și este gata. În funcție de preferințe, mai poți adăuga usturoi, mărar sau alte condimente.
2. Brânză de casă
Dacă ai în casă un litru de lapte cu caimac și un pahar mic de iaurt, folosește-le pentru a prepara o delicioasă brânză de casă. Tot ce trebuie să faci este să pui laptele la fiert, la foc mic, și, când începe să fiarbă, să adaugi iaurtul. Se amestecă bine și se lasă să fiarbă până când încep să se formeze acei bulgărași de brânză (nu uita să amesteci din când în când).
Se scoate apoi brânza într-o strecurătoare în care a fost așezat un tifon și se stoarce bine. După ce s-a scurs tot zerul, o poți pune într-un recipient etanș și păstra în frigider până la o săptămână. În loc de iaurt, poți folosi sucul de la o jumătate de lămâie.
3. Clătite americane pufoase
Cauți rețete pentru micul dejun sau o gustare delicioasă? Ce spui atunci de niște clătite americane pufoase? Nu îți va lua prea mult timp să le prepari și probabil că ai deja toate ingredientele. Ai nevoie de: 300 g de făină, 60 g de zahăr, 4 lingurițe de praf de copt, un vârf de linguriță de bicarbonat de sodiu, o jumătate de linguriță de sare, 450 ml de lapte, 60 g de unt topit și un ou. Combină, într-un bol, toate ingredientele și amestecă bine cu un tel până obții un aluat cremos, mai gros decât cel pe care l-ai pregăti pentru clătitele tradiționale.
Încinge o tigaie neaderentă și, cu ajutorul unui polonic, toarnă pe rând clătitele. Așteaptă până apar bule pe partea superioară înainte de a le întoarce. Când sunt gata, se pot servi simple, cu miere sau alte toppinguri.
4. Orez cu lapte
Puțini sunt cei care ar refuza o porție de orez cu lapte, acel desert care ne aduce aminte de copilărie. Vei avea nevoie de 1,75 litri de lapte proaspăt, 1 linguriță de extract de vanilie, 1 baton de scorțișoară, coaja rasă de la o lămâie, 165 g de zahăr și 220 g de orez. Pune laptele, extractul de vanilie, scorțișoara, coaja de lămâie și zahărul la fiert într-o oală cu fund mai gros. Când începe să fiarbă, adaugă orezul și lasă totul la foc mic, amestecând ocazional, până când acesta este complet gătit. Se ia de pe foc, se lasă să ajungă la temperatura camerei și se dă la frigider pentru 2-3 ore înainte de a se servi.
Deși este delicios și consumat ca atare, laptele proaspăt poate fi un ingredient versatil, pe care îl poți folosi în diverse preparate culinare, de la supe până la deserturi. Încearcă și tu rețetele de mai sus pentru a descoperi noi modalități de a savura și a valorifica laptele proaspăt în bucătărie.