Apa este un produs de bază în alimentația celor mici, jucând un rol hotărâtor în procesul de dezvoltare al acestora. Pentru buna funcționare a organismului unui copil, acesta trebuie să se bazeze pe un consum regulat de apă, acțiune menită să substituie pierderile firești ale acestei resurse, printr-o serie de funcții fiziologice binecunoscute. Hidratarea optimă favorizează digestia rapidă a alimentelor, susține activitatea metabolismului și stimulează procesul de eliminare a toxinelor din corp. Totodată, un nivel optim de apă permite o termoreglare foarte bună, în caz de nevoie, precum și o activitate optimă a limfei, fluid cu rol determinant în activitatea sistemului imunitar.
Din păcate, cei mici pot ajunge să conștientizeze senzația de sete atunci când aceasta atinge un nivel ridicat, de aceea, deshidratarea se poate instala cu ușurință în organism. Pentru că mintea puștilor este ocupată de multe ori cu alte năzbâtii, aceștia pot uita să bea apa, așadar, este important ca tu să intervii aici. Cum îți poți determina copilul să bea zilnic o cantitate optimă de apă? Noi îți oferim în rândurile de mai jos 7 secrete pe care le poți aplica, astfel încât organismul celui mic sa fie în permanență hidratat corespunzător:
Puterea exemplului funcționează și în acest caz
Cei mici obișnuiesc să deprindă anumite obiceiuri prin simpla reluare a gesturilor pe care părinții le fac, dintr-o dorință ascunsă de validare. Cu alte cuvinte, copiii consideră că acțiunile adulților sunt cu adevărat lăudabile, așadar, vor dori mereu să le imite. Consumul de apă poate fi un astfel de exemplu, pe care cei mici îl vor deprinde cu timpul, imitându-l la început din dorința de a face și ei “lucruri de oameni mari”. De asemenea, un watercooler poate fi alegerea potrivita pentru ca cei mici să poată consuma necesarul de apă zilnic, de la o sursă testată periodic, în conformitate cu standardele în vigoare. Click pe link pentru mai multe informații!
Zeamă de lămâie, portocale, mere în apă
Chiar dacă este o resursă vitală pentru buna funcționare a organismului (organismul uman este format din 70% apă), acest lichid nu oferă un gust ce îi poate surprinde pe cei mici. De obicei, copiii obișnuiesc să servească alimente și băuturi mai mult de poftă, determinată de gustul “bun” al acestora. Apa este incoloră și inodoră, iar despre gustul acesteia, putem spune că nu surprinde cu nimic un puști de doar câțiva anișori. Însă atunci când în apă este adăugată zeama unui fruct răcoritor, întreaga poveste a hidratării la copiii poate căpăta un farmec aparte. Așadar, stoarce zeamă de lămâie, portocale, lime sau mere în apa din recipientul celui mic, pentru a-l convinge mult mai simplu pe acesta să o bea.
Alimente ce conțin un nivel ridicat de apă
Cantitatea optimă de apă, pe care cel mic trebuie să o consume zilnic, gravitează în jurul cantității de 1.5 litri. Poate fi dificil pentru un copil să bea toată această porție, zi de zi. Însă ține cont de faptul că acest lichid poate fi asimilat de organism și prin servirea unor alimente, bogate în apă. Iată doar câteva dintre acestea: castraveți, morcovi, dovlecei,
pepene roșu, salată Iceberg, roșii, țelină, conopidă, căpșuni. Fii creativă, atunci când dorești să integrezi aceste alimente în dieta celui mic, alternând astfel consumul acestora cu asimilarea unei cantități (separate) mult mai mici de apă, turnată direct de la watercooler.
Mici recompense la finalul unei zile
Recompensele pot funcționa, dacă vrei ca cel mic să consume singur o cantitate optimă de apă, în fiecare zi. Acestea pot fi oferite la finalul unei zile, atunci când întreaga cantitate de apă a fost băută de copilul tău, însă le poate primi și pe parcursul zilei. Iată cum: achiziționează un recipient pentru consumul apei gradat și stabilește apoi praguri de recompensă, atunci când nivelul de apa coboară sub aceste praguri.
Paie colorate și alte recipiente interesante
Mai poți testa și varianta cănilor cu modele interesante, sau a paielor colorate. Cei mici adoră să bea lichidele cu paiul, fiind și o metodă prin care pot vărsa mai puțină apă. O simplă căutare pe Google (ex: “cana apa copii”) va afișa rapid cele mai relevante căutări. Click pe unul dintre site-uri și alege cea mai frumoasă cană de apă pentru puiul tău. Având propriul său recipient pentru hidratare, celui mic îi va fi mult mai la îndemână să reia zilnic obiceiul hidratării.
Tu ce alte metode știi că pot funcționa, pentru a-i convinge pe cei mici să bea apă?