Curățenia casei este foarte importantă, pentru că de ea depind starea de sănătate a membrilor familiei, ambientul locuinței și aspectul fiecărei camere. La fel de importantă ca igiena personală, igienizarea locului în care trăim zi de zi reprezintă o prioritate pentru fiecare dintre noi.
Vrei să scapi de microorganismele dăunătoare precum bacterii, microbi, virusuri, spori, fungi și cauți cea mai bună soluție de curățare. Alege un dezinfectant, pentru că produsele de curățenie obișnuite doar îndepărtează petele și urmele de murdărie, dar nu ucid bacteriile și virusurile.
Iată câteva detalii utile ca să știi cum alegi dezinfectantul pentru acasă:
Citește eticheta ca să verifici substanțele active
Ca să alegi sortimentul potrivit de dezinfectant de suprafețe pentru acasă, citește etichetele. Cele mai multe produse conțin clor și alcool, dar, există și alte ingrediente utile, așa că optează pentru un dezinfectant care are în compoziția cel puțin una dintre următoarele substanțe active:
Apă oxigenată
Este un produs eficient, are efect de înălbitor și poate fi utilizat ca antiseptic în soluții diluate. Îl regăsești și sub numele de peroxid de oxigen.
Hipoclorit de sodiu
Este un dezinfectant puternic, utilizat. mai ales. în domeniul medical pentru dezinfectarea instrumentelor. Are efect de albire și nu se folosește pe țesături, fiind recomandat mai mult pentru suprafețele cu trafic intens.
Acid peracetic
Are un puternic efect coroziv și nu trebuie să depășească o concentrație de 3%, în produsul dezinfectant. Verifică eticheta, pentru că trebuie să fie însoțit de un inhibitor de coroziune.
Alcool
Alege dezinfectanții cu alcool în soluții care să conțină ethanol în concentrație de peste 70% și îi poți folosi pe orice suprafețe, pentru că sunt eficienți în eliminarea bacteriilor.
Clor
Este cea mai populară substanță activă din dezinfectanți, dar, trebuie manevrat cu grijă, pentru că este un înălbitor care poate cauza arsuri de piele și are un miros înțepător.
Alege dezinfectantul în funcție de suprafața pe care o cureți
Dacă urmează să faci curățenie generală, trebuie să alegi dezinfectanți pentru toate suprafețele din casă, așa că este util să știi că există mai multe sortimente:
Dezinfectant universal
Cel mai simplu este să alegi un dezinfectant universal, util pentru curățarea oricărei suprafețe din casă. Reține, însă, că acesta nu te ajută să obții rezultate foarte bune, dacă obiectele respective sunt foarte murdare. În plus, există riscul să deteriorezi suprafețe sensibile, care necesită curățare specială.
Dezinfectant cu utilizare specifică
Dezinfectant pentru baie
Pentru că aici se strâng cei mai mulți microbi și apar, deseori, mucegaiuri, este indicat să alegi dezinfectant pentru baie cu specificații clare și cu ambalaj care să permită curățarea în locuri greu accesibile, precum vasul de WC.
Dezinfectant pentru electronice
Se recomandă un dezinfectant pe bază de alcool, dar care să nu fie pulverizat direct pe carcasa echipamentului respectiv. Folosește o lavetă umedă pentru șters monitorul, tastatura, televizorul sau alte electrocasnice.
Dezinfectant pentru îmbrăcăminte și încălțăminte
Utilizează produse de dezinfectare speciale, sub formă de spray, și evită folosirea sortimentelor pe bază de clor, utile doar pentru rufele albe.
Alege un produs sigur pentru sănătatea ta
Dacă ai alergie la una sau mai multe substanțe active din dezinfectanții pentru acasă, evită folosirea lor, pentru că pot dăuna grav sănătății.
Poartă mănuși, atunci când manevrezi substanțe dezinfectante, pentru că atacă pielea și te poți răni la mâini, mai ales, dacă sunt sortimente pe bază de clor. Atenție la parfumul din produsele de dezinfectare! Deseori, acestea au un miros puternic, înțepător sau aroma lor este foarte puternică, tocmai ca să inhibe izul de clor. Dacă te deranjează, folosește dezinfectant inodor, fără miros sau alege dezinfectant pentru acasă cu parfumuri proaspete și discrete: floral, citric, alpin, marin.
Ai grijă cum alegi dezinfectantul pentru acasă, ca să obții rezultate bune la curățenie și să scapi de bacterii, microbi, virusuri, spori sau fungi, fără să-ți pui în pericol sănătatea!