În termeni simpli, overlanding este o aventură pe patru roți on-road și off-road care se concentrează pe savurarea călătoriei cât mai mult, dacă nu integral, pe cont propriu. Spiritul overlanding-ului este legat de dragostea pentru natură, spații deschise, camping și explorarea de locuri noi, iar originile acestei activități recreative se regăsesc tocmai în vastitatea îndepărtatului continent australian, unde fermierii au fost nevoiți să își mâne vitele pe distanțe foarte mari.
Oricine poate practica această activitate.
Partea frumoasă a acestei activități este că poate fi practicată de oricine își dorește cu adevărat experiența unei aventuri extraordinare în natură. Dacă pentru experiențe predominant off-road este nevoie de un vehicul modificat și echipat special pentru a putea face față provocărilor dificile, pentru aventura overlanding este nevoie de o echipare minimă:
- un vehicul fiabil, de preferat 4×4, dar suficient de bun poate fi și un vehicul ușor înălțat și fără tracțiune integrală;
- echipare cu anvelope off-road (click aici) pentru depășirea ușoară a obstacolelor specifice drumurilor de pământ;
- trusă de scule și piese de schimb pentru remedierea eventualelor defecțiuni ușoare;
- echipament de navigare și comunicație;
- cort și echipament destinat camping-ului;
- instrumente și accesorii pentru pregătirea și servirea hranei;
- capacitatea de a genera și stoca energie electrică.
Chiar dacă cineva nu are un asemenea autovehicul sau nu dorește să riște nimic, însă vrea să încerce senzațiile unei astfel de aventuri, are posibilitatea de a alege între numeroșii organizatori de astfel de călătorii, care propun circuite în diverse colțuri de lume, de la câteva săptămâni și până la câteva luni. Nu este chiar overlanding în sensul strict al cuvântului, dar poate fi un început.
Nu este despre riscuri, ci despre călătorie!
Aventura off-road este despre găsirea celor mai dificile provocări posibile, acelea care împing limitele autovehicului și putința aventurierului dincolo de limite și încercarea de a depăși orice obstacol. Overlanding-ul propune o abordare diferită: nu căutarea riscurilor de dragul adrenalinei, ci căutarea celui mai frumos traseu. Dacă avem provocarea unei albii greu de trecut sau a unui teren accidentat, nu este nevoie să atacăm frontal obstacolul, pentru că scopul este admirarea peisajului, așadar ne putem permite să ocolim acele piedici care par a fi peste puterile noastre.
Cei care practică overlanding-ul sunt exploratori prin definiție: adoră să descopere locuri noi, cărări noi, sunt independenți și își pot purta de grijă singuri, fără prea mari intervenții din exterior.
Tu hotărăști tot.
În off-road, controlul este preluat de provocări și de adrenalina pe care o induce tentativa de a depăși obstacolul; în overlanding, călătorul este cel care controlează toate aspectele călătoriei: durata acesteia, traseul, opririle, destinațiile. În outlanding, călătoria poate dura de la câteva zile, până la luni sau chiar ani; poate deveni chiar un mod de viață. Fiecare călătorie este specială, e nevoie de timp și de suficientă informare pentru a putea stabili cât mai multe detalii și pentru a elimina cât mai mult din neprevăzut.
Din fericire, internetul este bogat în cluburi și forumuri de pasionați de outlanding, iar echipamentele și accesoriile necesare unei călătorii frumoase sunt cât se poate de banale și se găsesc, efectiv, pe toate drumurile. Important este să te miști în direcția dorită, iar calea ți se va deschide cu aventurile pe care ți le dorești, chiar și cu acelea pe care nici nu le-ai visat încă!
Chiar dacă pandemia provocată de noul coronavirus a avut un impact semnificativ asupra călătoriilor, prin revenirea la normalitate outlanding-ul va fi iarăși o opțiune pentru cei pasionați de călătorie. În plus, are toate șansele să redevină un trend în ceea ce privește opțiunile de vacanță, mai cu seamă în sezonul cald.