Fibromul uterin este o tumoră necanceroasă care apare la nivelul uterului. Aceasta este comună după vârsta de 30 de ani, însă poate apărea și mai devreme. O pacientă cu fibromatoză uterină poate avea unul sau mai multe fibroame, de dimensiuni diferite. Diametrul tumorii variază de la 1 mm până la 20 cm. Astfel, dacă este lăsată netratată, aceasta poate ajunge la dimensiunea unui pepene. Iată cum se manifestă, de ce apare și cum poate fi tratat fibromul uterin.
Simptomele fibromului uterin
Fibromul uterin se poate manifesta prin:
- dureri pelvine;
- presiune în zona pelvină;
- menstruații dureroase, abundente, prelungite și neregulate;
- sângerări între menstruații;
- probleme de fertilitate;
- creșterea în volum a abdomenului;
- balonare;
- constipație;
- urinare frecventă;
- dureri în zona lombară.
Severitatea simptomelor depinde de mărimea, numărul tumorilor prezente și evoluția acestora. În stadiu incipient, fibromatoza uterină poate fi asimptomatică.
Consultația ginecologică și ecografia pelvină sau endovaginală sunt investigații necesare pentru a diagnostica această afecțiune. Aceleași simptome pot apărea și în cazul altor afecțiuni ginecologice, deci nu trage concluzii strict pe baza manifestărilor. Consultația ginecologică anuală depistează fibromul uterin încă de la debut.
Cauze ale fibromului uterin
Cauzele acestei afecțiuni nu sunt încă pe deplin elucidate. Totuși, dezvoltarea ei este asociată cu dezechilibrele hormonale ale estrogenului și progesteronului. Când sunt în exces, acești hormoni stimulează creșterea fibroamelor. Niveluri ridicate se întâlnesc în sarcină. După menopauză, nivelul de estrogen și progesteron scade, ceea ce poate duce la micșorarea acestor tumori. Anumite modificări genetice sunt, de asemenea, responsabile de apariția fibroamelor uterine.
Mai mulți factori cresc riscul de apariție a acestei afecțiuni:
- factori ereditari (istoric medical familial de fibromatoză uterină);
- debutul menstruației la vârste mici;
- obezitatea;
- alimentația dezechilibrată;
- consumul de alcool;
Metode de tratament
Schema de tratament depinde de fiecare pacientă – vârstă, numărul și dimensiunea fibroamelor, intenția de a rămâne însărcinată în viitor. Uneori, poate fi indicată doar monitorizarea pacientei. Există mai multe tipuri de tratament care pot fi recomandate de medic:
Tratament medicamentos
De cele mai multe ori, medicul recomandă un tratament cu medicamente hormonale. Deși acestea nu elimină în totalitate fibroamele uterine, contribuie la micșorarea volumului acestora și la ameliorarea simptomatologiei.
Intervenție chirurgicală clasică și laparoscopică
Intervenția chirurgicală poate viza doar îndepărtarea tumorii (miomectomie) sau îndepărtarea întregului uter (histerectomie). Operațiile chirurgicale pot fi efectuate clasic (cu bisturiul) sau prin procedura laparoscopică. Aceasta din urmă presupune o recuperare mai ușoară. Ea constă în efectuarea unor incizii de mici dimensiuni la nivel abdominal, procedura fiind ghidată cu ajutorul laparoscopului – tub subțire prevăzut cu o cameră video.
Miomectomia histeroscopică
Procedura chirurgicală de îndepărtare a fibromului uterin poate fi realizată și prin abord vaginal, prin metoda histeroscopică, fără incizii la nivel abdominal. Medicul introduce instrumentele chirugicale pe cale vaginală, folosind un histeroscop, dispozitiv subțire care permite vizualizarea cavității uterine.
Tratament intervențional – embolizarea fibromului uterin
Eliminarea fibromului uterin poate fi efectuată și cu ajutorul unei proceduri moderne intervenționale: embolizarea. Aceasta nu presupune incizii abdominale, ci o puncție la nivelul brațului. Se accesează artera brahială și se introduce un tub subțire până la nivelul arterelor uterine. Apoi, se injectează particule fine care blochează fluxul sangvin în aceste artere. Pentru că tumorile nu mai sunt hrănite, acestea se vor micșora progresiv. Procedura este ghidată cu ajutorul razelor X.
Așadar, nu uita să efectuezi anual consultația ginecologică de rutină. Dacă te confrunți cu simptomele fibromului uterin, adresează-te medicului pentru investigații.