Chirurgia pediatrică este una dintre cele mai dificile și apreciate specializări medicale, în prezent. Progresul acestei ramuri medicale este spectaculos, având în vedere că nu i se acordau prea multe șanse, nu mai departe de anii 1950. Dar când este recomandată chirurgia pediatrică și de ce este chirurgul pediatru atât de căutat?
Chirurgia pediatrică – cea mai bună îngrijire pentru copii
Copiii nu sunt niște adulți mai mici. De multe ori, ei nu sunt capabili să spună ce anume îi deranjează. În general, nu pot răspunde detaliat întrebărilor medicale complicate. Nu au răbdare în timpul examinării medicale, iar unii dintre ei refuză complet să colaboreze cu străinul în halat alb (sau colorat) din fața lor, mai ales când se simt rău. Un chirurg pediatru știe cum să îi abordeze pe copii într-un mod care să îi ajute să se relaxeze, să se simtă în siguranță și să stimuleze comunicarea.
Chirurgia pediatrică presupune, de asemenea, folosirea echipamentului medical, a instrumentarului și a facilităților specifice, special gândite pentru copii. Ea implică un proces continuu de învățare și acumularea unei experiențe vaste în ceea ce privește nevoile copiilor și îndeplinirea acestora. Iar asta include, de asemenea, tratarea afecțiunilor chirurgicale, uneori rare, care îi pot afecta pe cei mici.
Când e recomandată chirurgia pediatrică?
În cazul în care copilul tău suferă de o afecțiune care necesită efectuarea unei operații, persoana care are experiența și calificarea pentru a interveni este chirurgul pediatru.
Patologia chirurgicală de care se ocupă chirurgul pediatru generalist este diferită de cea de care se ocupă chirurgul generalist care îngrijește adulții. De aceea, specializarea în chirurgie pediatrică este importantă și nu poate fi substituită.
Ce afecțiuni tratează chirurgul pediatru?
Chirurgul pediatru diagnostichează, tratează și supraveghează afecțiunile chirurgicale ale copiilor, care pot include:
- Consilierea prenatală a mamelor ale căror bebeluși au fost diagnosticați, în timpul vieții intrauterine, cu diferite anomalii de dezvoltare;
- Repararea chirurgicală a unor anomalii congenitale ale esofagului, pulmonilor, tractului intestinal, peretelui abdominal sau ale diafragmului, și nu numai;
- Repararea chirurgicală a anomaliilor inghinale în copilărie și adolescență: testicule necoborâte, hernie, hidrocel;
- Tratarea urgențelor chirurgicale de tipul apendicitei;
- Managementul conservator și/sau chirurgical al leziunilor severe: arsuri, lacerații hepatice, răni produse prin înjunghiere sau prin împușcare, traumatisme multiple;
- Diagnosticul și managementul chirurgical al cancerelor pediatrice, inclusiv prin îndepărtarea chirurgicală a formațiunilor toracice sau abdominale, cutanate, testiculare sau ovariene;
- Transplantul chirurgical la copii;
- Procedurile endoscopice: bronhoscopie, esofagogastroduodenoscopie, colonoscopie;
- Alte proceduri chirurgicale realizate la copii.
Unde poate fi consultat chirurgul pediatru?
Chirurgia pediatrică este o specialitate care poate fi identificată atât în ambulatoriul de specialitate, cât și în clinicile spitalelor universitare, ale spitalelor de copii, spitalelor private sau ale spitalelor județene.
Urgențele chirurgicale sunt preluate de către unitatea de primiri urgențe a spitalului și direcționate către Clinica Chirurgie.
În cazul afecțiunilor chirurgicale care nu reprezintă o urgență, consultația poate avea loc inclusiv în ambulator, existând posibilitatea ca medicul să recomande, la nevoie, investigații suplimentare pentru stabilirea unui diagnostic și discutarea unui demers terapeutic.
Care sunt cele mai frecvente intervenții chirurgicale pediatrice?
Conform statisticilor, intervențiile chirurgicale pediatrice cel mai frecvent efectuate în secțiile de specialitate sunt:
- Apendicectomia;
- Corectarea atreziei biliare;
- Colecistectomia;
- Gastroschisis;
- Splenectomia;
- Corectarea herniei ombilicale și scrotale;
- Corectarea bolii de reflux gastroesofagian;
- Corectarea anomaliilor de dezvoltare intrauterină [1].
În cazul în care medicul pediatru îți recomandă o consultație oferită de un medic chirurg pediatru, trebuie să fii convins că aceasta este cea mai bună alternativă pentru el: un specialist cu o pregătire completă, cu experiență în lucrul cu copiii și în tratarea afecțiunilor chirurgicale specifice acestora.
Bibliografie: