Tensiunea arterială înseamnă presiunea pe care fluxul de sânge o exercită asupra peretelui vascular, în timpul contracției și relaxării inimii (mișcările cardiace ritmice). Cu alte cuvinte, tensiunea arterială este forța care împinge sângele să circule în interiorul vaselor de sânge. Tensiunea arterială este foarte importantă pentru viață pentru că sângele transportă 2 elemente vitale:
- oxigenul;
- nutrienții (acestea hrănesc țesuturile și organele interne).
Presiunea sanguină este compusă din:
- presiunea sistolică: este presiunea exercitată asupra pereților arteriali atunci când inima se contractă. Valorile normale ale presiunii sistolice sunt între 100-130 mm coloană de mercur (Hg). Aceasta este valoarea afișată în partea de sus a tensiometrului.
- presiunea diastolică: este presiunea exercitată asupra pereților arteriali între două contracții (atunci când inima se relaxează). Valorile normale ale presiunii diastolice sunt sub 85 mmHg. Aceasta este valoarea înregistrată în partea de jos a tensiometrului.
Pentru o măsurare corectă a tensiunii arteriale trebuie ținut cont de următoarele reguli:
- tensiunea se măsoară în poziție șezând, cu picioarele pe podea și cu cotul la nivelul inimii. La persoanele cu vârsta peste 65 de ani, tensiunea se poate lua și în picioare, imediat (la câteva minute) după schimbarea poziției.
- nu trebuie să se fumeze sau să se consume băuturi pe bază de cofeină în ora precedentă examinării.
- nu trebuie vorbit cu câteva minute înainte de a se lua tensiunea și nici în timpul măsurătorii.
- tensiunea se măsoară de 2 ori, cu o pauză de câteva minute între măsurători. Dacă diferența dintre cele două măsurători este mare, se poate lua și a treia oară tensiunea.=
Valorile de referință ale tensiunii arteriale sunt următoarele:
Valoarea normală a tensiunii arterială este între 120-80/90-60 mmHg. Valorile tensiunii arteriale diferă însă în funcție de vârstă, stare de sănătate, sex.
- optimă: sub 120 (tensiune sistolică) și sub 80 (tensiune diastolică);
- normală: între 120-129 (tensiune sistolică) și 80-84 (tensiune diastolică);
- prehipertensiune: între 130-139 (tensiune sistolică) și 85-89 (tensiune diastolică);
- hipertensiune arterială grad 1: 140-159 (tensiune sistolică) și 90-99 (tensiune diastolică);
- hipertensiune arterială grad 2: 160-179 (tensiune sistolică) și 100-109 (tensiune diastolică);
- hipertensiune arterială grad 3: peste 180 (tensiune sistolică) și peste 110 (tensiune diastolică).
Variațiile bruște ale tensiunii arteriale sunt cauzate de cele mai multe ori de:
- stres;
- tratamente medicamentoase sau non-medicamentoase;
- activitate fizică/lipsa activității fizice;
- dietă;
- consumul unor băuturi (alcoolice sau pe bază de cofeină);
- disfuncții ale glandelor suprarenale.
Cum poți ține tensiunea arterială sub control
Valorile tensiunii arteriale pot fi menținute în limite normale dacă ții seama de câteva lucruri cum ar fi:
- controlul greutății corporale: surplusul de kilograme influențează tensiunea arterială.
- viață activă: se recomandă 30 de minute activitate fizică moderată pe zi (150 de minute pe săptămână). Dacă pacientul a avut o viață sedentară trebuie să discute cu medicul înainte de începerea unor exerciții fizice. De asemenea, efectuarea unor exerciții fizice intense este periculoasă, mai ales pentru persoanele care au probleme cu tensiunea arterială.
- dieta echilibrată: regimul alimentar este foarte important pentru o tensiune arterială normală. Dieta trebuie să fie sănătoasă și echilibrată. Medicul va da pacientului cele mai bune sfaturi privind alimentația, cel mai probabil pacientul va fi sfătuit să consume mai mult cereale integrale, legume, fructe, produse lactate (fără grăsimi).
- consum moderat de alcool: alcoolul reduce tensiunea arterială. Abuzul de alcool poate duce la dezvoltarea unor alte afecțiuni (boli coronariene, boli renale) care pot influența tensiunea arterială.
- consum moderat de cafea: cafeaua crește tensiunea arterială, la fel și băuturile pe bază de cofeină.
- renunțat la fumat: tensiunea arterială poate fi menținută în limite normale dacă se renunță la fumat. Există numeroase metode prin care se poate face acest lucru, consultă medicul pentru a afla care este cea mai bună metodă pentru tine.
- gestionează corect stresul: sunt mai multe metode prin care stresul cotidian poate fi ținut sub control: exerciții fizice (uneori și o plimbare poate ajuta), yoga, meditație, exerciții de respirație. Factorii de stres trebuie eliminați din viață.
- limitarea cantității de sare consumată: reducerea cantității de sodiu consumată în fiecare zi ajută la menținerea unei tensiuni normale.
- gestionarea corectă a unor tratamente: unele medicamente pot să crească tensiunea arterială a pacientului (amfetamine, antiinflamatoare nesteroidiene, antidepresive, contraceptive). Acestea trebuie luate conform prescripției medicale în cazul pacienților cu probleme de tensiune arterială.